Blog
Waarom Vaporizen: De 5 Belangrijkste Voordelen
3 min

De Voordelen Van Vapen: Waarom Het De Slimmere Keus Is

3 min

Iedereen heeft het aan zien komen: vaporizers zijn een favoriete consumptiemethode aan het worden en de joint raakt uit beeld. De apparaten veroveren de markt en dat is niet zomaar!

De beeldvorming rondom cannabis verandert in rap tempo. Slechts een paar jaar geleden nog werd cannabisgebruik gezien als tijdverdrijf voor studenten. Maar ook voor freaks en mensen zonder werk. Nu de tijden veranderen, worden mensen zich echter steeds bewuster van de gunstige effecten van cannabis op de gezondheid. Zelfs kleine kinderen profiteren momenteel van de niet-psychoactieve stofjes van de plant. Nu mensen meer kennis opdoen, veranderen ook de consumptiemanieren.

De joint lijkt een reliek uit het verleden. De moderne technologie krijgt de overhand. Vaporizers zijn zo langzamerhand de meest gebruikte manier van medicatie toedienen. Of gewoon om high te worden. Dit is echter geen verrassing. Vaporizers bieden namelijk vaak een aantal voordelen vergeleken met roken.

HET ONDERZOEK VAN JOHN MALOUFF

In het onderzoek "Experiences of Marijuana—Vaporizer Users"1 stelde de Australische onderzoeker John Malouff zich ten doel de voor- en nadelen vast te stellen van vaporizergebruik. Door 96 deelnemers te volgen die zelf begonnen met het gebruik van een vaporizer, was hij in staat de ervaren voors- en tegens te identificeren.

VAPEN: VOORDELEN VERSUS NADELEN

Voordelen vs. Nadelen Van Vaping

Hij vond de volgende voordelen:

  • Gebruiker hebben het gevoel dat het gezonder is, wat ze hebben minder last van hoesten en het belast de longen in mindere mate.

  • Het smaakt beter; het heeft een veel 'zuiverder' smaak.

  • Er is geen sprake van rook en er blijven geen geurtjes hangen.

  • Het effect is sterker en je hebt minder wiet nodig.

Dit waren de nadelen die hij vaststelde:

  • Veel vaporizers moet je onderhouden en schoonmaken.

  • Het is niet mogelijk direct te beginnen, want je moet een vaporizer eerst nog in elkaar zetten.

Van de 96 deelnemers gaven 84 aan tevreden of zelfs zeer tevreden te zijn met hun vape-ervaring. Een verbluffende 97,9% zei zelfs door te gaan met vapen. Malouff stelde ook vast dat van de 96 slechts 15 mensen aangaven tabak te gebruiken bij het roken van wiet op de gewone manier. En in het geval van vapen waren dat er nog maar 2. Dit verschil toont aan dat je bij het vapen helemaal geen tabak nodig hebt. En dat naast het feit dat vapen zelf al een heleboel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.

Malouff concludeert: “Als vaporizers steeds vaker gebruikt worden en de concurrentie onder fabrikanten toeneemt, worden de apparaten steeds goedkoper en makkelijker in gebruik. Het resultaat geeft aan dat vaporizers het waard zijn experimenteel te onderzoeken.”

DE VOORDELEN VAN VAPING ONDER DE LOEP GENOMEN

De Voordelen Van Vaping Onder De Loep Genomen

De ervaren vaporizer-gebruiker is vast niet verbaasd over deze resultaten. Als je de voordelen tegen de nadelen afweegt, wegen de voordelen duidelijk zwaarder:

Voordelen Het is simpelweg beter voor je gezondheid

Het grootste voordeel van het gebruik van een vaporizer vergeleken met het roken van een joint is dat het veel beter is voor je gezondheid. Als je cannabis vapet, verdampen de cannabinoïden. Ze verbranden dus niet en dat betekent dat je schone damp inademt. Deze zit vol met krachtige cannabinoïden in plaats van met gifstoffen en teer, zoals bij rook.

Als je cannabis rookt, zoals met een joint, bestaat de rook voor ongeveer 88% uit niet-cannabinoïdedeeltjes. Die zijn bovendien allemaal giftig. Dat betekent dat slechts een fractie van de rook uit THC en CBD bestaat. Door het verbanden van cannabis maak je veel cannabinoïden kapot. Daarbij creëer je ook nog eens schadelijke stoffen.

Als je vapet, blijft alles behouden. Daarom heeft de damp een cannabinoïdenconcentratie van 95%. De resterende 5% bestaat uit PAH en bèta-caryofylleen, een niet-toxische olie. Daardoor is vapen niet alleen beter voor je longen, maar ook voor je hele lichaam en het algeheel welzijn.

Voordelen Vapen heeft een sterker effect

Dit gaat samen met het bovengenoemde. Het vapen van cannabis levert een veel puurdere ervaring dan het roken ervan. Het verbranden van wiet vernietigt een groot deel van de inhoud. Bij vapen is dat niet het geval. Dit betekent dat als je vapet, de damp een veel grotere concentratie cannabinoïden en andere bestanddelen heeft dan een gelijke hoeveelheid rook. En zodoende is de damp sterker.

Voordelen Uiteindelijk bespaart het geld

Omdat de damp veel sterker en efficiënter is, heb je minder wiet nodig om je net zo ver van de kaart te brengen als roken voor elkaar zou krijgen. Sommigen beweren dat vapen 30 tot 40% effectiever is dan roken.

Deze effectiviteit komt niet alleen maar door de hogere concentratie cannabinoïden. In tegenstelling tot het roken, wat qua cannabisgebruik soms zeer instabiel is, benut je bij het vapen alle gebruikte wiet. Zo maak je er optimaal gebruik van.

Als je erover nadenkt, is een kettingblower in staat aardig wat geld te besparen. Een vaporizer verdient zichzelf snel terug. We hebben hier overigens een artikel aan gewijd. Daarbij hebben we ontdekt dat het 6 tot 12 maanden duurt voordat een vaporizer zichzelf heeft terugverdiend. Een en ander hangt natuurlijk wel af van het model en de hoeveelheid wiet.

Gerelateerd artikel

Wat Is Een Vaporizer?

Voordelen De smaak is zuiverder

Het is niet alleen maar de concentratie cannabinoïden die je beter behoudt bij het vapen. De flavonoïden en andere verbindingen in cannabis blijven tevens behouden en komen vrij in de damp. Op die manier ervaar je een puurdere, schonere en betere smaak. Zoals zou moeten.

Voordelen Discreet en onopvallend

Omdat er geen sprake is van plakkerige, teerrijke rook, zijn er ook geen nare geurtjes die blijven hangen. De damp verdwijnt binnen seconden. Daarom ruiken alleen de mensen in je directe omgeving het lichtjes. Dit betekent dat vaporizers veel hygiënischer en discreter zijn. Je neemt dus gemakkelijker onderweg even een hijsje, mits je een draagbare vaporizer hebt.

Voordelen Geen rondslingerende as meer

Om op het vorige punt door te gaan, vaporizers zorgen niet voor hete, stinkende as. Als je klaar bent met vapen, heb je alleen nog maar droog, geurloos plantenmateriaal over. Dat kun je direct in de prullenbak kieperen of slim hergebruiken. Nooit meer een stinkend huis dus.

Sommige rokers storen zich aan het idee dat ze een vaporizer in elkaar moeten zetten. Maar als je kijkt naar de nieuwere, portable vaporizers, zoals de DaVinci Ascent of de Firefly, en die vergelijkt met een joint, lijkt er weinig verschil te zijn qua tijd. Vapen heeft veel voordelen vergeleken met andere methoden. Dus of je nu om medicinale of recreatieve redenen cannabis wilt gebruiken, een vaporizer is het zeker waard. Veel plezier met vapen!

Top 10 Vaporizers

Bekijk Vaporizers

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
Producten Vaporshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken