Wat Is Een Vaporizer?

Wat Is Een Vaporizer?

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Bijgewerkt op:

Met een vaporizer verhit je kruiden en andere stoffen. De actieve bestanddelen veranderen hiermee in damp die je kunt inhaleren. Het belangrijkste voordeel ten opzichte van roken, is dat het plantaardige materiaal niet verbrandt. Tel daar de voordelen van gebruiksgemak en draagbaarheid bij op. Nu begrijp je waarom vaporizers zo ongelooflijk populair zijn voor het consumeren van onder andere kruiden en cannabis.

Inhoudsopgave:

Wat is het verschil tussen verdampen en roken?

Wat is het verschil tussen verdampen en roken?

Het branden als wierook betekent verbranding en verkoling, terwijl roken het verbranden van de kruiden inhoudt. Beide methoden van rookvorming zorgen voor grote hoeveelheden van ongezonde, giftige bijproducten, waaronder teer (vaste deeltjes) en stikstofoxide (gas). Al deze bijproducten zijn schadelijk en irriterend voor de keel, mond en longen. Bovendien wordt door het verbranden van de kruiden een groot deel van de actieve bestanddelen kapot gemaakt, waardoor het roken minder effectief is dan verdampen.

Een vaporizer maakt gebruik van hete lucht om de actieve bestanddelen te extraheren en de gecreëerde damp is idealiter teervrij. Bij dit proces worden de kruiden niet verbrand en daardoor is er na het verdampen geen as; het resterende materiaal is enkel zijn kleur en geur kwijtgeraakt en daardoor is een vaporizer eenvoudig schoon te maken – leeg eenvoudigweg de extractiekamer en je bent klaar. Dit proces wordt convectie genoemd en vermijdt het directe contact van de kruiden met een hittebron en voorkomt hiermee het verbranden van het materiaal.

Drie redenen om te vaporiseren

Drie redenen om te vaporiseren

  • Een veilig en schoon medium

In vergelijking met de rook en het residu van verbrande kruiden is het gehalte aan irriterende of gezondheidsbedreigende stoffen die geproduceerd worden bij het vaporiseren van plantmateriaal ofwel niet-bestaand, ofwel sterk verminderd, dat hangt af van het specifieke bestanddeel.

  • Minder brengt meer op

Terwijl je bij het roken van een kruid alle werkzame stoffen in één keer binnenkrijgt, kan een vaporisator de gebruiksduur van het kruid verdrievoudigen of zelfs verviervoudigen, door namelijk de gebruiker de mogelijkheid te bieden om te doseren.

Behalve dat vaporisators een minder gevaarlijke methode zijn waarmee de gebruiker van zijn favoriete kruid kan genieten, kunnen kruidenoplossingen die ontwikkeld zijn voor vaporizers in hogere concentraties en met een sterkere geur worden aangeboden dan de kruiden die voor verbranding bestemd zijn.

  • Smaak

Kruidendamp die gemaakt wordt zonder te verbranden is schoner, puurder en heeft een aangenamere smaak. Bovendien zijn veel van de schadelijke dampen en stoffen die door verbranding worden veroorzaakt niet aanwezig.

Aromatherapie

Aromatherapie

De meeste geuren van planten en bomen die we als aangenaam ervaren, worden veroorzaakt door vluchtige oliën. De dennengeur die we ruiken tijdens een wandeling door het bos of de geur van lavendel wordt uitgestoten door bomen en bloemen en is van niets anders afkomstig dan vluchtige oliën. Deze oliën zijn niet alleen aangenaam voor ons reukzintuig, ze hebben ook een meetbaar effect op ons welzijn en onze gezondheid. Lavendel heeft bijvoorbeeld een kalmerend effect en bevordert de slaap. In het oude Perzië, Griekenland en Rome gebruikte men het als ontsmettingsmiddel in ziekenzalen.

Essentiële oliën van jasmijn, cannabis, citroenmelisse, rozen, eucalyptus, rozemarijn, kamille, salie en tijm, worden door de geschiedenis heen al heel lang gebruikt in parfums en geurmengsels, en staan bekend om hun positieve effect op lichaam en geest.

Een vaporizer wordt gebruikt om de actieve bestanddelen van recreationele of medicinale kruiden los te maken zodat ze geïnhaleerd kunnen worden. Het inhaleren van damp heeft een onmiddellijk effect en is effectiever en veel schoner, en dus ook gezonder, dan roken ervan en/of branden als wierook.

Draagbare Vs. Desktop Vaporizers

De meeste vaporizers zijn niet geschikt om buiten of onderweg te gebruiken, omdat ze elektriciteit behoeven en relatief groot zijn. Voor dit doel zijn kleine, glazen vaporizers veel beter geschikt. Deze kleine vaporizers zijn niet noodzakelijk van mindere kwaliteit, maar zijn wel kwetsbaarder vanwege het materiaal waar ze van gemaakt zijn. Het reinigen en navullen van draagbare versies is ook vaak iets lastiger.

De geschiedenis van de vaporizer in het kort

De geschiedenis van de vaporizer in het kort

Hoewel het verdampen van medicinale planten al eeuwenlang wordt gedaan, wordt het pas sinds kort ook op cannabis toegepast.

Eagle Bill, een medicijnman, kwam in 1993 in contact met het proces van het verdampen van THC door een Californische cannabiskweker, die hiervoor een verfstripper gebruikte. Eagle Bill paste dit eenvoudige idee aan en kwam op de proppen met zijn ‘Eagle Bill’s peace pipe of the future’, de Shake & Vape, die gebaseerd was op de oude Egyptische methode van het verdampen van kruiden door de aanwending van verhitte stenen.

Een jaar nadat een Canadees bedrijf de eerste elektrische vaporizer (1994) ontwikkelde, drukte de Vancouver Times een artikel af over hun BC Vaporizer waarin stond: “Hij verwarmt tot het punt waarop het (het kruid) geen rook afgeeft, maar de THC verdampt, die vervolgens in de longen opnieuw condenseert.”

De Verdamper, een vaporizer die door de Nederlandse cannabisfanaat Evert werd ontwikkeld nadat hij in 1995 van verdamping had gehoord, heeft vele veranderingen en verbeteringen ondergaan en wordt vandaag beschouwd als een van de beste vaporizers.

Markus Storz begon in 1996 in Duitsland met het ontwikkelen van vaporizers en liet in 1998 een patent registreren voor zijn verwijderbare ventielballon voor de ‘Volcano Inhaler’. Twee jaar later liet hij een patent registreren voor een verwarmingselement dat dienst deed als warmtewisselaar voor “hot air extraction inhalers”. In 2000 werd tevens het bedrijf Vapormed Inhalatoren opgericht dat begon met de verkoop van de Volcano.

Het Ierse bedrijf Oglesby & Butler kwam in 2008 met een vaporizer die niet groter was dan een smartphone: de Iolite. Dit was de eerste draagbare vaporizer met een ingebouwde thermostaat die een constante temperatuur van rond 374°F/190°C produceerde. De energie werd geleverd door piëzo-elektriciteit en een butaanreservoir.

Enkele jaren later al kwam een klein, houten doosje op de markt van draagbare vaporizers. De Magic Flight Launch Box, een kleine, compacte vaporizer, maakt gebruik van geleiding en infrarood verhitting om de kruiden binnen enkele seconden te verdampen. Door zijn effectiviteit (er gaat één AA batterij in en hij bereikt een temperatuur van 374°F/190°C) en korte opwarmtijd is hij jarenlang een van de populairste vaporizers geweest.

Sinds de beginjaren is er veel veranderd op de markt van vaporizers. Bezoek onze pagina's met de Top 10 Draagbare en Top 10 Desktop Vaporizers om de populairste verdampers van nu te ontdekken.

Hoe Je Geld Bespaart Met Een Vaporizer

Hoe Je Geld Bespaart Met Een Vaporizer

Er zijn vele voordelen verbonden aan het gebruik van een vaporizer: Het is gezonder, schoner en levert meer smaak dan bij het roken van een joint. Het prijskaartje kan wat hoog zijn, maar vaak wordt vergeten hoeveel geld je daadwerkelijk bespaart met een vaporizer.

Het verschil tussen kosten en een investering is of je iets kan terug verwachten. In feite zijn beiden simpelweg uitgaven van geld, maar bij een investering wil je niet alleen je geld terug, maar er ook aan verdienen. Vanuit dit perspectief gezien, zijn vaporizers in feite een degelijke investering, met name afhankelijk van hoeveel wiet je gebruikt.

Hoe Vaporizers Wiet Sparen

Hoe Vaporizers Wiet Sparen

Vaporizers werken door het zeer precies verhitten van je toppen tot het punt waar cannabinoïden verdampt worden in de lucht, zonder dat de plantenmaterie daadwerkelijk verbrandt. Wanneer cannabis wordt verbrand, zoals in een joint of bong, wordt een grote hoeveelheid THC en andere cannabinoïden vernietigd. Dit is niet het geval met een vaporizer; minder marihuana is nodig om dezelfde high te verkrijgen.

Het wordt algemeen aangenomen dat de meeste vaporizers 30-40% minder wiet nodig hebben, om dezelfde effecten te bereiken, als bij het verbranden van cannabis. Natuurlijk hangt dit af van verschillende factoren, zoals de efficiëntie van de vaporizer, de temperatuurinstellingen, verdamp technieken, etc. Maar over het algemeen kunnen we stellen dat vaporizers 30% besparen.

Dit betekent dat gebruikers van een vaporizer meer waar hebben voor hun geld. Als vaporizers grofweg 1/3 besparen, betekent dit dat je een extra gram krijgt voor elke 3 gram die je koopt!
Hoewel sommige vaporizers een dure investering zijn, zorgt deze besparing ervoor dat je vaporizer effectief voor zichzelf betaalt na verloop van tijd.

De "Return On Investment (ROI)" Van Vaporizers

De ROI hangt af van drie factoren: hoeveel marihuana je gemiddeld gebruikt, hoeveel een gram kost in jouw regio en de prijs van de vaporizer.

Om uit te vinden hoe lang het duurt voordat een vaporizer, via de bespaarde wiet, voor zichzelf betaalt, kijken we hier even naar een paar voorbeelden:

Als je gemiddeld 10 gram per maand gebruikt, betekent een besparing van 30% dat je slechts 7 gram doet met een vaporizer. Bij een prijs van 10 euro per gram, zal die 3 gram je 30 euro per maand besparen. Een vaporizer die 200 euro kost, zoals de PAX Plus, heeft voor zichzelf betaald in iets meer dan 6 maanden. Na die periode, blijf je geld besparen omdat je minder wiet hoeft te kopen.

Een ander voorbeeld is ook gebaseerd op het besteden van 100 euro per maand aan marihuana en het gebruik van de Digital Volcano Vaporiser die 459 euro kost. Gecalculeerd is dat deze 40% meer efficiënt is dan het verbranden van cannabis.

Maandelijkse besteding aan cannabis = 100 euro
Efficiëntie van de Volcano, vergeleken met verbranding = 40%
Effectieve besparing, vergeleken met verbranding = 40 euro
Kosten van de vaporizer, gedeeld door maandelijkse besparing = 459/40 = 11,475

Dit betekent dat de Digital Volcano voor zichzelf heeft betaald in 111⁄2 maanden, vanwege de hoeveelheid wiet die bespaard is, vergeleken met verbranding. Opgemerkt moet worden dat de Digital Volcano zich aan de bovenkant van de vaporizer markt bevind en dus een van de duurste verkrijgbaar.

Uiteraard is de periode, die nodig is om de vaporizer voor zichzelf te laten betalen, afhankelijk van hoeveel je rookt en hoeveel wiet kost in jouw regio. Maar deze voorbeelden tonen aan hoe je geld kunt besparen met een vaporizer en hoe je zelf je besparingen kan berekenen, gebaseerd op je maandelijkse uitgaven.

Wat Zijn Pen Vaporizers?

Wat Zijn Pen Vaporizers?

Het verdampen van cannabis is altijd al een populaire optie geweest voor diegenen die wel van cannabis willen genieten, maar zonder de giftige en schadelijke chemische stoffen die we kunnen terugvinden in rook. Traditioneel was voor vaporiseren een groot apparaat nodig, maar met de constante vooruitgang in technologie, zien we de opkomst van de vape pennen.

Een vape pen is, je raadt het al, een draagbare vaporizer in de vorm van een pen. De huidige technologie creëerde een draagbare vaporizer, die klein, efficiënt, eenvoudig te gebruiken en discreet is. De combinatie van deze voordelen heeft geleid tot een explosie in de populariteit van "vaping", omdat cannabis gebruikers nu bijna overal en in elke situatie kunnen roken.

Een van de belangrijkste voordelen van vape pennen is de snelheid waarmee ze klaar zijn voor gebruik. In plaats van 2 minuten wachten tot je verwarmingselement heet genoeg is, zijn de meeste vape pennen klaar voor gebruik in minder dan 5 seconden. Dit maakt ze ideaal om het THC niveau onderweg hoog te houden, als je niet zwaar stoned wil worden, maar er geleidelijk in wil blijven hangen.

Een ander positief punt van vape pennen is het feit dat ze eruit zien als e-sigaretten, dus niemand heeft een reden om zich af te vragen wat je aan het doen bent; en omdat damp wordt geïnhaleerd in plaats van rook, verdwijnt de geur binnen enkele seconden. Alleen personen die dichtbij staan zullen het kort ruiken. Dit houdt in dat het mogelijk is om overdag, gewoon in het zicht, cannabis te verdampen. Hoewel dit een van de belangrijkste redenen is voor de populariteit, is het nog steeds verstandig discreet te werk te gaan, de pennen maken je niet onzichtbaar!

Een vape pen bestaat gewoonlijk uit drie verschillende onderdelen: De batterij, het hitte-element en de vape kamer waar je wiet of concentraat wordt geplaatst.

Gerelateerd artikel

Top 5 Vaporizers Voor Discreet Gebruik

Wat kun je allemaal vapen?

Wat Kun Je Allemaal Vapen?

De groeiende trend van vaporiseren onderweg biedt veel keus inzake de producten die kunnen worden gebruikt. Het is mogelijk om een standaard droog kruid te verdampen, maar ook concentraten zoals olie en was. In sommige vaporizers kan je slechts een soort gebruiken, anderen kunnen ze combineren of bieden verwisselbare cartridges voor droog kruid en concentraten.

Droog kruid

Wanneer je pure toppen verdampt, is het mogelijk om een prettige en pure ervaring te krijgen die wedijvert met het roken van een joint. Natuurlijk hangt de ervaring helemaal af van de soort en de kwaliteit, maar over het algemeen is het vaporiseren van cannabis de meest smakelijke en economische manier om van wiet te genieten. Omdat het niet zo sterk is als olie of concentraten, lijkt het ideaal voor dagelijks gebruik van een cannabis vape pen.

Gerelateerd artikel

De Beste Legale Kruiden Voor Je Vaporizer

CO₂ Cannabis olie

CO₂ cannabis olie is een vloeibaar concentraat van cannabinoïden. Het kan zeer krachtig spul zijn, met een THC niveau van wel 70%, waardoor het veel harder inslaat dan haar gewone gedroogde tegenhanger en dat is precies waarom het zo geliefd is.

Het gebruik van CO₂ cannabis olie in een vape pen kan soms een knoeiboel worden, omdat het soms lastig is de kamer schoon te maken. Daarom hebben veel pennen wegwerp-cartridgesdie vrij goedkoop kunnen worden vervangen; een prachtig alternatief voor schoonmaken.

Cannabis was

Was is al jaren op de markt, maar wordt nu pas populair. Net zoals olie, is was een extreem krachtig cannabis concentraat, maar het heeft een andere consistentie. Over het algemeen wordt het gewonnen met butaan (BHO). Net als bij olie, ontbreekt de geur en smaak van natuurlijke marihuana. Het verschil tussen olie en was is, dat de wax kneedbaar is in de handen, waardoor het gemakkelijker te verwerken is.

Zoals je hebt kunnen lezen, bieden vape pennen veelzijdigheid en vrijheid. De discretie en mobiliteit stellen je altijd in staat te genieten van een stiekem trekje van je vrolijke plantje in bijna elke situatie.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Je bezoekt onze Nederlandse website.