Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Wat is een vaporizer?

Een vaporizer wordt gebruikt om kruiden te verhitten tot het punt waarop ze hun actieve bestanddelen vrijgeven en damp produceren. Het voordeel boven roken is dat het materiaal niet verbrand wordt en er zodoende geen rook vrijkomt. Ook bevat de damp geen giftige deeltjes zoals teer, naftaline, tuoleen, benzeen enz, waardoor het inhaleren van de damp veel minder schadelijk is voor de gezondheid van de roker.

Aromatherapie en fyto inademing

Rosmarinus officinalisDe meeste geuren van planten en bomen die we als aangenaam ervaren, worden veroorzaakt door vluchtige oliën. De dennengeur die we ruiken tijdens een wandeling door het bos of de geur van lavendel wordt uitgestoten door bomen en bloemen en is van niets anders afkomstig dan vluchtige oliën. Deze oliën zijn niet alleen aangenaam voor ons reukzintuig, ze hebben ook een meetbaar effect op ons welzijn en onze gezondheid. Lavendelolie heeft bijvoorbeeld een kalmerend effect en bevordert de slaap. In het oude Perzië, Griekenland en Rome gebruikte men het als ontsmettingsmiddel in ziekenzalen.

Aromatherapie

Essentiële oliën van jasmijn, cannabis, citroenmelisse, rozen, eucalyptus, rozemarijn, kamille, salie en tijm, worden door de geschiedenis heen al heel lang gebruikt in parfums en geurmengsels, en staan bekend om hun positieve effect op lichaam en geest.

Een vaporizer wordt gebruikt om de actieve bestanddelen van recreationele of medicinale kruiden los te maken zodat ze geïnhaleerd kunnen worden. Het inhaleren van damp heeft een onmiddellijk effect en is effectiever en veel schoner, en dus ook gezonder, dan roken ervan en/of branden als wierook.

Wat is het verschil tussen verdampen en roken?

Het branden als wierook betekent verbranding en verkoling, terwijl roken het verbranden van de kruiden inhoudt. Beide methoden van rookvorming zorgen voor grote hoeveelheden van ongezonde, giftige bijproducten, waaronder teer (vaste deeltjes) en stikstofoxide (gas). Al deze bijproducten zijn schadelijk en irriterend voor de keel, mond en longen. Bovendien wordt door het verbranden van de kruiden een groot deel van de actieve bestanddelen kapot gemaakt, waardoor het roken minder effectief is dan verdampen.

Wierook verdampen

Een vaporizer maakt gebruik van hete lucht om de actieve bestanddelen te extraheren en de gecreëerde rook is idealiter teervrij. Bij dit proces worden de kruiden niet verbrand en daardoor is er na het verdampen geen as; het resterende materiaal is enkel zijn kleur en geur kwijtgeraakt en daardoor is een vaporizer eenvoudig schoon te maken – leeg eenvoudigweg de extractiekamer en je bent klaar.

Dit proces wordt convectie genoemd en vermijdt het directe contact van de kruiden met een hittebron en voorkomt hiermee het verbranden van het materiaal. En dat is de reden waarom vaporizers gebruik maken van convectiestromen.

Vapbong

De meeste vaporizers zijn niet geschikt om buiten of onderweg te gebruiken, omdat ze elektriciteit behoeven en relatief groot zijn. Voor dit doel zijn kleine, glazen vaporizers veel beter geschikt. Deze kleine vaporizers worden doorgaans verwarmd met een aansteker en zijn niet noodzakelijk van mindere kwaliteit, maar zijn wel kwetsbaarder vanwege het materiaal waar ze van gemaakt zijn en omdat ze hervuld en gereinigd moeten worden.

De geschiedenis van de vaporizer in het kort

Hoewel het verdampen van medicinale planten al eeuwenlang wordt gedaan, wordt het pas sinds kort ook op cannabis toegepast.

Eagle Bill, een medicijnman, kwam in 1993 in contact met het proces van het verdampen van THC door een Californische cannabiskweker, die hiervoor een verfstripper gebruikte.

Eagle Bill vaporizer pijp

Eagle Bill paste dit eenvoudige idee aan en kwam op de proppen met zijn ‘Eagle Bill’s peace pipe of the future’, de Shake & Vape, die gebaseerd was op de oude Egyptische methode van het verdampen van kruiden door de aanwending van verhitte stenen.

BC Vaporizer

Een jaar nadat een Canadees bedrijf de eerste elektrische vaporizer (1994) ontwikkelde, drukte de Vancouver Times een artikel af over hun BC Vaporizer waarin stond: “Hij verwarmt tot het punt waarop het (het kruid) geen rook afgeeft, maar de THC verdampt, die vervolgens in de longen opnieuw condenseert.” In 1996 werd de BC Vaporizer aan tests onderworpen in de ‘Marihuna water-pipe and vaporizer study” van MAPS en NORML.

De Verdamper, een vaporizer die door de Nederlandse cannabisfanaat Evert werd ontwikkeld nadat hij in 1995 van verdamping had gehoord, heeft vele veranderingen en verbeteringen ondergaan en wordt vandaag beschouwd als een van de beste vaporizers.

Volcano Vaporizer

Markus Storz begon in 1996 in Duitsland met het ontwikkelen van vaporizers en liet in 1998 een patent registreren voor zijn verwijderbare ventielballon voor de ‘Volcano Inhaler’. Twee jaar later liet hij een patent registreren voor een verwarmingselement dat dienst deed als warmtewisselaar voor “hot air extraction inhalers”. In 2000 werd tevens het bedrijf Vapormed Inhalatoren opgericht dat begon met de verkoop van de Volcano.

Onderzoekers van de Universiteit van Leiden onderzochten in 2006 de Volcano Vaporizer met pure THC-preparaten en kwamen met veelbelovende resultaten, die steun boden voor het onderzoek van MAPS/NORML.

Het Ierse bedrijf Oglesby & Butler kwam in 2008 met een vaporizer die niet groter was dan een smartphone: de Iolite. Dit was de eerste draagbare vaporizer met een ingebouwde thermostaat die een constante temperatuur van rond 190?C produceerde. De energie werd geleverd door piëzo-elektriciteit en een butaanreservoir.

Enkele jaren later al kwam een klein, houten doosje op de markt van draagbare vaporizers. De Magic Flight Launch Box, een kleine, compacte vaporizer, maakt gebruik van geleiding en infrarood verhitting om de kruiden binnen enkele seconden te verdampen. Door zijn effectiviteit (er gaat één AA batterij in en hij bereikt een temperatuur van 193?C) en korte opwarmtijd is hij tegenwoordig een van de populairste vaporizers.

ZamnesiaVaporizers