Blog
Drogen en Curen Cannabis
4 min

Cannabis Toppen: Drogen En Curen

4 min

Het drogen en curen van cannabis is een cruciale stap als je de best mogelijke kwaliteit wil behouden. Het curen staat voor het verfijnen van de geur en kracht van je cannabis, waarmee je ware perfectie kan bereiken.

Op de juiste manier gedroogde en uitgeharde wiet maakt het verschil, vergeleken met het beroerde spul wat je op straat koopt. Meestal zijn goedkope toppen niet goed gedroogd en gecured, omdat de nadruk van de kweker ligt op een snelle doorlooptijd in plaats van het produceren van de best mogelijke kwaliteit. Op veel plaatsen wordt dit nog verder in de hand gewerkt door personen die hun spul op straat kopen en niet beter weten. Je kunt zien dat de kweker zich er makkelijk vanaf heeft gemaakt als de wiet droog lijkt van buiten, maar vochtig en moeilijk te branden is van binnen.

Het eerste proces is het drogen van cannabis. Dit verwijdert veel water uit de toppen, waardoor het branden en roken gemakkelijker en prettiger is.

HET DROGEN VAN CANNABIS TOPPEN

HET DROGEN VAN CANNABIS TOPPEN

Het droogproces is vrij eenvoudig, maar vergt wel wat tijd. Allereerst moet je een donkere kamer hebben. Dit omdat licht THC afbreekt, dus door het drogen in een donkere kamer wordt de kracht van de wiet niet negatief beïnvloed.

Hang de stelen van je geknipte cannabis planten ondersteboven, zodat de toppen naar beneden hangen. Ook zorg je ervoor dat planten elkaar niet raken. Hierdoor kan lucht circuleren rond elke plant, waardoor je meer droog-oppervlak hebt en schimmel voorkomt.

De kamertemperatuur moet de eerste drie dagen ongeveer 20 graden Celsius zijn en daarna worden verlaagd naar 17-18 graden. Hierdoor wordt overtollig water snel verdampt, maar andere bestanddelen van de plant zullen ook verdampen. Dit hele proces duurt ongeveer 10-20 dagen.

Terwijl de marihuana droogt, moet een relatieve luchtvochtigheid van 50% worden behouden. Hierdoor zal het water de marihuana met een behoorlijke snelheid verlaten, zonder dat het te snel uitdroogt. Een hygrometer kan worden gebruikt om de luchtvochtigheid van de ruimte te meten en ventilatie, ontvochtigers en bevochtigers kunnen worden gebruikt om het te beheren.

Gerelateerd artikel

Hoe Moet Je Wiet Oogsten, Drogen En Curen?

Samen met het behouden van de luchtvochtigheid, is het ook belangrijk goed te ventileren. Een voorraad frisse lucht minimaliseert het risico op schimmels. Opgemerkt moet wel worden dat verse marihuana behoorlijk ruikt, zeker tijdens de eerste paar dagen van het drogen. Daarom is het verstandig voorzorgsmaatregelen te nemen om ongewenste aandacht te voorkomen, zoals het drogen op een discrete locatie of in je kweekruimte met het luchtfilter aan. Dat is de meest ideale plek. Het enige nadeel is wel dat die ruimte niet gebruikt kan worden voor kweek, omdat het natuurlijk donker moet zijn.

Je merkt dat je cannabis goed gedroogd is wanneer de stelen gemakkelijk breken. Wanneer je ze buigt, moeten ze direct breken. Als ze buigen, hebben ze nog wat meer tijd nodig.

Het is logisch dat dit proces vrij saai is, maar probeer het niet te versnellen, door een kachel of magnetron te gebruiken. Dit zal het eindproduct meer kwaad dan goed doen. Niet alleen het water moet namelijk verdampen. Chlorofyl, het organische bestanddeel waarmee planten zonlicht omzetten in energie, verdampt ook uit de plant, maar in een langzamer tempo. Als de cannabis te snel wordt gedroogd, krijgt de chlorofyl geen tijd om de marihuana te verlaten. Chlorofyl bevat magnesium en als dit in je wiet blijft zitten, kan het ervoor zorgen dat je wiet scherp en bitter smaakt.

HET CUREN VAN CANNABIS

HET CUREN VAN CANNABIS

Als de toppen eenmaal goed gedroogd zijn, is het tijd voor de volgende stap: curing. Hoewel je goed gedroogde cannabis op straat kunt vinden, is mooi uitgeharde cannabis een stuk lastiger. Het is een beetje een kunstvorm en het kan wat lastig zijn om onder de knie te krijgen, maar met een beetje oefening, is het echt een oppepper voor de algemene kwaliteit van de wiet. Curing geeft de toppen net dat beetje extra, wat voor de beste geuren en high zorgt.

Het uithardingsproces zorgt voor twee dingen. Allereerst hebben bacteriën tijd om de resterende chlorofyl af te breken. Zoals genoemd, bevat chlorofyl magnesium, die kan leiden tot een vervelende smaak. Door bacteriën tijd te geven de resten af te breken, wordt de uiteindelijke smaak en ervaring drastisch verbeterd.

Ten tweede geeft het curen van wiet een bepaalde controle over het exacte vocht niveau. Hoe droger de cannabis is, hoe sterker en eenvoudiger te branden. Maar ook, hoe droger het wordt, hoe brosser en smaakverlies ligt dan om de hoek. Een meester in het curen zal in staat zijn de exacte balans van vochtigheid te bepalen en weten wanneer het tijd is de top te verplaatsen van drogen naar curing, om het vervolgens tot het ideale punt te verwerken.

Er zijn diverse technieken die zichzelf mettertijd hebben bewezen. Met de volgende techniek worden vaak de beste resultaten behaald. Het complete uithardings-proces kan 2 weken tot wel 2 jaar duren, maar de meeste toppen zullen goed uitgehard zijn na 2-3 maanden.

Allereerst zijn luchtdichte, glazen potten nodig; de soort met een rubberen afdichting en een sluitmechanisme zijn het beste. Vul elke pot losjes met toppen tot 2/3 van de capaciteit. Hierdoor blijft er genoeg lucht aanwezig om de bacteriën in leven te houden en de lucht kan ook efficiënt circuleren rondom de cannabis. Als de toppen te compact zijn verpakt, kunnen problemen ontstaan met vocht controle en schimmel. Bewaar de potten op een koele, donkere plaats om te voorkomen dat licht THC afbreekt.

Open de potten de eerste twee weken dagelijks voor een korte tijd. Je kunt nu controleren op schimmels, even schudden en draaien voor een gelijkmatige luchtstroom, vochtgehaltes controleren en de luchttoevoer voor de bacteriën verhogen.

Elke keer als je de potten opendoet, moet je ook even ruiken. Als de eerste geuren ruiken naar ammoniak of nat hooi, dan zit er teveel vocht in de pot en de bacteriën zijn dood… deze poging tot curing is over. Als je voorbij twee weken komt, zonder ammoniak te ruiken, kan je waarschijnlijk gaan rekenen op een succes. De pot hoeft nu minder vaak te worden geopend, maar zorg ervoor dat je regelmatig controleert op schimmel.

Hoewel de voordelen van het curen al na 2 weken kunnen worden gezien, worden de beste resultaten pas na tenminste vier weken gehaald; maar het hele proces kan tot wel 2 jaar doorgaan! Sommige liefhebbers roken uitsluitend cannabis die tenminste een jaar is uitgehard.

ONZE BESTE TIPS

ONZE BESTE TIPS

Zoals genoemd is het curen een prachtige manier om vocht te beheren. Omdat het proces vrij moeilijk kan zijn, kan het zomaar voorkomen dat je cannabis te droog is naar je zin. In dit geval, zijn er een aantal manieren om je cannabis te "hydrateren."

Allereerst is het mogelijk om nieuwere cannabis aan de pot toe te voegen. Terwijl dit langzaam droogt, zal de extra vocht die aan de lucht in de pot wordt toegevoegd, de rest van de wiet evenwichtig uitbalanceren, waardoor meer vocht wordt toegevoegd om de geuren en smaken te herstellen.

Gerelateerd artikel

Hoe Rehydrateer Je Uitgedroogde Cannabistoppen?

Ook is het mogelijk om plakjes fruit toe te voegen, zoals sinaasappel, als de wiet te droog wordt. Dit werkt op dezelfde manier als de vorige methode, maar kan ook een heel eigen smaak toevoegen aan de wiet. Het is slim te experimenteren en te ontdekken wat het beste werkt voor jou!

Het proces van drogen, en met name curing, kan in het begin een uitdaging zijn, maar het is het wachten waard. Mettertijd, is het mogelijk om de kwaliteit van de wiet precies af te stellen. Goed uitgeharde wiet scheidt wiet op het niveau van kenners van de standaard; als je het eenmaal hebt gehad, wil je nooit meer anders.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken