Blog
Ter Nagedachtenis Aan Cannabispionier Nevil Schoenmakers
1 min

Ter Nagedachtenis Aan Cannabispionier Nevil Schoenmakers

1 min

De cannabiscommunity staat diep bedroefd stil bij het overlijden van Nevil Schoenmakers. We betuigen ons respect door te herdenken wat hij betekende voor de cannabiswereld en bespreken zijn grootste prestaties. De wereldwijde cannabisindustrie zou het hedendaagse succes niet kennen zonder hem.

DE CANNABISSECTOR BETREURT HET OVERLIJDEN VAN “THE KING OF CANNABIS”

Als de naam Nevil Schoenmakers je niets zegt, dan is het belangrijk dat je bekend bent met zijn erfgoed. Hij was oprichter van de eerste Nederlandse zadenbank, “The Seed Bank of Holland”. Zonder hem zouden we niet de uitgebreide collectie zadenbanken hebben die we nu voor lief nemen. Nevil was een pionier in de cannabisindustrie, nog voordat er een daadwerkelijke markt bestond. Daarom betuigen we eer aan zijn verdiensten.

Helaas overleed hij 30 maart op 62-jarige leeftijd in Osborne Park, West-Australië. Dit is echter niet de plaats waar hij naamsbekendheid verwierf. Dat is Nederland, zo’n 15.000 kilometer daarvandaan.

HET OPZETTEN VAN DE EERSTE ZADENBANK TER WERELD

HET OPZETTEN VAN DE EERSTE ZADENBANK TER WERELD

Nevil werd in 1957 geboren in Perth, Australië. Zijn verhaal begint in de jaren ’70, nadat hij naar Nederland verhuist en zijn passie verwezenlijkt om cannabis te telen. Destijds was ons land een van de weinige plaatsen waar je het kweken kon ontdekken zonder ernstige consequenties. Nevil kwam er al snel achter dat het Nederlandse klimaat, hoewel aangenaam, niet geschikt was voor de toentertijd verkrijgbare cannabissoorten. De meeste daarvan waren Thaise, Colombiaanse of Afrikaanse variëteiten. Deze leverden zelfs bij binnenteelt niet de door Nevil gewenste resultaten op.

Omdat hij weigerde akkoord te gaan met een minder dan perfect product, deed Nevil iets wat nog niet eerder was vertoond. Hij zette zijn eigen zadenbank op. Dit om soorten te ontwikkelen met genen die geschikt waren voor diverse omgevingen. Zijn doel met The Seed Bank of Holland was eenvoudig: een plaats creëren waar cannabiskwekers de beste zaden konden verkrijgen. Hoewel dat tegenwoordig wellicht een standaardprocedure lijkt, zou dat zonder het pionierende werk van Nevil nooit tot stand zijn gekomen.

DE SOORTEN DIE NEVIL ONTWIKKELDE LEVEN NOG STEEDS VOORT

DE SOORTEN DIE NEVIL ONTWIKKELDE LEVEN NOG STEEDS VOORT

Het vermoeden is dat The Seed Bank of Holland sindsdien honderdduizenden zaden heeft geleverd aan telers van over de hele wereld, voordat ze door Sensi Seeds werd overgenomen. De meest iconische soorten van Nevil zijn vandaag de dag zelfs nog steeds verkrijgbaar. Hieronder vallen de prijswinnende Super Silver Haze, G13 x Hash Plant en G13 Skunk.

Nevil Schoenmakers bleef altijd een pleitbezorger van cannabis. In 2015 werd hij aangesteld als hoofdveredelaar van het cannabisproductiebedrijf AusCann. Later zou hij nog andere functies gelieerd aan cannabis vervullen en hij stopte nooit met strijden voor legalisering. Nevil vertegenwoordigde een tijdperk van primeurs. En hij bleef, ondanks de roem die hij vergaarde, altijd bescheiden. Zijn vermogen als veredelaar is wellicht nooit meer te evenaren. De cannabiscommunity heeft dan ook met grote droefenis kennisgenomen van zijn overlijden.

Nevil Schoenmakers—de ware koning van cannabis

Rust zacht.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Celebrities Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken