Blog
Mescaline Cactussen
5 min

De Meest Voorkomende Fouten Bij Het Kweken Van Cactussen En Oplossingen

5 min

De wereld van spirituele verlichting ligt aan je voeten. Tenminste, als je succesvol bent in de kweek van een San Pedro of Peruvian torch cactus, planten uit de cactusfamilie. Beide cactussen bevatten het krachtige, psychedelische mescaline. Maar voor de oogst hiervan heb je eerst een productieve en florerende plant nodig.

WAAROM HET BELANGRIJK IS OM DEZE FOUTEN NIET TE MAKEN

Zowel de San Pedro als de Peruvian torch cactus worden geroemd om hun intense psychedelische chemische bestanddelen. Je kunt cactussen opkweken vanuit een klein stekje of van start gaan met een kant en klaar exemplaar. En je kunt zowel binnen als buiten kweken. Maar in alle gevallen moet je zorgvuldige voorbereidingen treffen. Wil je met een van bovenstaande soorten genieten van een zinnenprikkelende ervaring? Zorg dan goed voor je cactus, dan geeft hij jou de beste trip.

Omdat cactussen vaak in de woestijn groeien, gaan veel - zelfs ervaren - kwekers ervan uit dat ze niet veel aandacht nodig hebben. Op het gebied van water, zonlicht, voedingsstoffen en zelfs bemesting heeft een cactus echter net zoveel onderhoud nodig als de andere planten in je huis.

DE MEEST VOORKOMENDE FOUTEN BIJ DE ZORG VOOR CACTUSSEN

De sleutel tot veel mescaline is een gezonde cactus. Met dat doel in gedachten, hebben we 8 veel voorkomende fouten voor je verzameld. Zowel nieuwelingen als ervaren cactuskwekers hebben hiermee te maken.

1. TEVEEL ZON IS SLECHT VOOR EEN SAN PEDRO CACTUS

Teveel Zon Is Slecht Voor Een San Pedro Cactus

Cactussen houden niet per se van zon. De meeste groeien inderdaad onder gloeiend zonlicht in woestijnen. Maar als ze de kans krijgen, staan ze graag even in de schaduw. Veel cactussen hebben slimme technieken ontwikkeld om zich niet te veel aan de zon bloot te stellen. Ze groeien bijvoorbeeld vaak naast struiken of bosjes. Daarbij gebruiken ze andere planten als schild tegen direct zonlicht. Met name ‘s middags als de zon het felst is.

Veel te vaak gaan kwekers ervan uit dat een raam op het zuiden een geschikte plek is voor een cactus. Maar ze ontdekken al gauw dat cactussen die altijd in de zon staan, in shock raken. De planten kunnen er namelijk helemaal niet goed tegen om voortdurend in zonlicht te staan. Als je geen actie onderneemt, gaat de cactus er langzaam maar zeker aan dood.

Cactussen moeten dus wel op een zonnige plaats staan, maar die plek moet ook voldoende schaduw bieden op het heetst van de dag. Als je buiten kweekt, gebruik dan andere planten en elementen om schaduw te creëren. Kweek je binnen in een pot? Zoek dan een plek waar ’s ochtends en ’s middags zon komt, maar scherm de plant rond de middag af.

2. TIMING IS ESSENTIEEL

Timing Is Essentieel

Als je een cactus koopt, is de pot waarin hij wordt geleverd vaak te klein. Hij kan daarin dan ook niet verder groeien. Verpotten is een natuurlijk en noodzakelijk proces. Maar als de cactus op het verkeerde moment van het jaar wordt verpot, krijgt de plant daar last van.

Tussen oktober en februari kun je beter je niet verpotten. Er zijn dan minder uren zonlicht en het licht is minder intens. Daardoor loop je de kans dat de plant het niet redt. De wortels kunnen dan niet groeien, waardoor de cactus geen water kan opnemen. En dat is een essentieel onderdeel van alle biologische processen. Als je daarbij toch water blijft geven, raakt de grond verzadigd. De wortels kunnen echter geen water opnemen en gaan daardoor rotten. Verpot de cactus tussen maart en september. Dan is de kans op succes veel groter.

3. KIES DE JUISTE POT

Kies de Juiste Pot

Niet te groot, niet te klein, maar precies goed. Hoe weet je echter wat de juiste maat is? Cactussen moeten worden verpot in een pot die 10–15% groter is dan de vorige. Hierdoor kunnen de wortels zich goed ontwikkelen en worden er geen voedingsstoffen verspild. Als er teveel grond rondom de cactus aanwezig is, kunnen de wortels niet goed water absorberen. Doordat er ruimte over is, zijn zowel de voedingsstoffen als het water buiten bereik.

Misschien denk je dat de oorspronkelijke pot voor de cactus al te klein of te groot is. In dat geval kun je de volgende vuistregel aanhouden. De diameter van de pot moet iets groter zijn (10–15%) dan de omtrek van de cactus van bovenaf. Je moet cactussen meerdere keren verpotten tijdens de groeicyclus. Maar maak je geen zorgen, we leggen uit hoe en wanneer je dat moet doen.

Gerelateerd artikel

De Verschillen In Mescaline Cactussen

4. ALS JE BUITEN WILT KWEKEN, MOET JE GOED PLANNEN

Als Je Buiten Wilt Kweken, Moet Je Goed Plannen

We gaan ervan uit dat je al hebt bedacht wat een goede plek is voor je cactus. Denk daarbij aan wat we hebben gezegd over blootstelling aan zonlicht. Tref een aantal voorbereidingen voor de plek van jouw keuze. Cactussen doen het goed in grond die goed draineert. Veel tuinen beschikken niet over die eigenschap, tenzij je er een speciale plek voor maakt. Als je cactussen buiten plant, maak dan een verhoogd tuinbed. Dat is de beste manier om ervoor te zorgen dat ze het goed doen.

Een verhoogd tuinbed moet zich ongeveer 20–30cm boven grondniveau bevinden. Vul het met een goed drainerend grondmengsel. Idealiter is dat een combinatie van scherp zand, compost en kiezels. Water zakt op die manier goed in de grond en loopt dan weg. Daardoor zitten de wortels niet te lang in het vocht.

5. TE VEEL WATER

Te veel Water

Ja, ook cactussen hebben regelmatig water nodig. Ondanks het feit dat hun natuurlijke omgeving heet en onvruchtbaar is. Maar teveel van het goede leidt ertoe dat de wortels van cactussen gaan rotten. Er zijn echter technieken die kwekers kunnen toepassen als ze bang zijn dat ze te veel water geven.

Als je water geeft, giet er dan per keer kleine beetjes bij. Zorg ervoor dat het oppervlak bedekt raakt voordat het water na een paar seconden in de grond zakt. Als het maar langzaam wegzakt, stop dan! Dat is namelijk een teken dat de aarde is verzadigd. Als het water blijft staan en helemaal niet wegloopt, moet je de plant misschien verpotten. Daardoor kun je voorkomen dat de wortels gaan rotten.

Ook een druppeltray is een fantastisch middel om de waterinname van cactussen in de gaten te houden. Daarbij krijgen de planten vanaf de onderkant water en niet van bovenaf. De wortels zuigen het zo automatisch op in de hoeveelheid die ze nodig hebben, niet meer en niet minder. Tot slot verschilt het per cactus hoeveel dorst ze hebben. Probeer elke 2-3 dagen water te geven. Pas je schema aan als je eenmaal doorhebt hoeveel jouw cactus nodig heeft.

6. HET WORTELSTELSEL ONTGROEIT UITEINDELIJK DE POT

Het Wortelstelsel Ontgroeit Uiteindelijk De Pot

Nog even over de grootte van de pot. Het wortelstelsel van een cactus wordt uiteindelijk zo groot als de pot waarin hij staat. Zolang je tenminste de juiste potgrootte hanteert. Als een plant te lang in een te kleine pot staat, raken de wortels verstrengeld. Dat leidt ertoe dat ze water en noodzakelijke voedingsstoffen niet meer efficiënt kunnen opnemen.

Maar geen paniek. Over het algemeen geldt voor cactussen, en ook voor de San Pedro en Peruvian torch, dat het 2–4 jaar duurt voordat de wortels verstrengeld raken. Controleer ten minste eenmaal per jaar of je plant moet worden verpot. Mocht dat het geval zijn, lees dan tip 3 nog eens door over de juiste grootte van de pot.

7. INSECTICIDEN KUNNEN JE CACTUS BESCHADIGEN DOOR FOTOTOXICITEIT

Insecticiden Kunnen Je Cactus Beschadigen Door Fototoxiciteit

Insecticiden zijn niet vaak nodig bij cactussen. De planten zijn van nature resistent tegen plagen, zoals kleine insecten. Ze kunnen dan ook zonder hulp van buitenaf overleven. In het zeldzame geval dat je wel insecticide moet gebruiken, moet je dat vroeg in de morgen of laat in de avond doen. Als de insecticiden in direct zonlicht op de plant zitten, verbranden de chemische stoffen de cactus.

Als de cactus verbrandt door opname en verdamping van chemische stoffen, noemen we dat fototoxiciteit. Vergelijk het met ernstige zonnebrand, maar voor een plant is het nog veel erger.

8. DE SAMENSTELLING VAN DE GROND IS BELANGRIJK

De Samenstelling Van De Grond Is Belangrijk

We hebben het al gehad over de samenstelling van de grond als je buiten kweekt. Maar voor cactussen die binnen staan, geldt hetzelfde. Ook daarvoor moet je goed nadenken over de samenstelling van het substraat. Het allerbelangrijkste is snelle drainage. Hanteer de volgende verhouding: 30% potgrond en 70% perliet, zand of gravel. Meng het substraat goed door elkaar voordat je het in de pot doet.

Om problemen te voorkomen, moet je verse potgrond gebruiken. Als je oude grond gebruikt, loop je het risico op ziekten of plagen die nu nog in rust zijn. Maar op het moment dat ze zich kunnen voeden met jouw vers geplante cactus, slaan ze toe.

Gerelateerd artikel

Top 5 Mescaline Cactussen

LAAT JE NIET WEERHOUDEN OM CACTUSSEN TE KWEKEN

Laat Je Niet Weerhouden Om Cactussen Te Kweken

Misschien heb je nu het idee dat het kweken van een mescaline cactus veel meer werk vereist dan dat het oplevert. Maar voor een gezonde plant is niet meer dan een paar uur voorbereiding nodig. Bijna alle hierboven genoemde tips kun je doen voordat je de cactus aanschaft. Zodra de plant er is, kun je meteen beginnen. Is de tijd gekomen om je cactus te oogsten en de psychedelische kracht te ontgrendelen? Vergeet dan niet wat stekjes te nemen. Deze kun je gebruiken om in het volgende seizoen een nieuwe plant op te kweken.

Mescaline Cactussen

Bekijk Product

Als je eenmaal hebt geproefd van het diepzinnige karakter van mescaline, dan wil je alleen nog maar meer. Tenminste, zolang je de smaak kunt verdragen.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Onderzoek Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken