Blog
De zuiverheid van XTC bereikt nieuwe hoogten in Europa
2 min

De zuiverheid van XTC bereikt nieuwe hoogten in Europa

2 min

Het lijkt erop dat er een einde is gekomen aan de slechte kwaliteit van XTC, nu steeds meer pillen worden gevonden met grote hoeveelheden MDMA.

De productie van MDMA vond al heel lang plaats in Europa. De groeiende vraag, gecombineerd met de strenge rechtshandhaving, zag de ooit geweldige XTC pil afzakken van de rave opwekkende legende van de jaren '90 en vroege jaren 2000, tot de medley van chemicaliën en vullers die we de laatste jaren zien. We hebben continu gewaarschuwd dat XTC niet meer is wat het ooit was en dat het altijd verstandig is je pillen te testen. Nou, nieuw onderzoek suggereert dat we de daling in kwaliteit gepasseerd zijn, omdat de zuiverheid van XTC pillen een nieuwe hoogte heeft bereikt.

DE OORZAAK VAN DE DIP

De belangrijkste redenen voor het afnemen van de kwaliteit van XTC zijn een combinatie van hebzucht en een schaarste van ingrediënten. Allereerst maakte de initiële beperkende aard van het verbod het voor producenten steeds lastiger de chemicaliën te vinden die ze nodig hadden voor de productie van MDMA (dit resulteert uiteindelijk in sterkere drugs, maar hier gaan we later op in). Omdat de vraag echter niet daalt als het verbod strenger wordt, worden andere methoden gevonden om de drug te produceren. In dit geval houdt het in dat MDMA vaak versneden wordt met andere chemicaliën met gelijke effecten, om de XTC te maken die je op straat koopt. Helaas werken deze chemicaliën niet altijd goed samen, wat ze gevaarlijk maakt. Dan is er nog hebzucht. Het versnijden van drugs met goedkopere vulmiddelen vergroot de winstmarge en zolang de XTC niet extreem gevaarlijk is, werkt deze kosten- tot risicoverhouding in het voordeel van de dealer.

VANWAAR DE TOENAME?

Volgens het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA), zien we nu XTC pillen met een MDMA inhoud van tot wel 125mg, wat neerkomt op een verdubbeling van de 50-80mg die we in de jaren '90 en de jaren 2000 zagen. Er zijn zelfs zeldzame "superpillen" op de zwarte markt, met een bizarre inhoud van 280-340mg.

Hoe komt dat? Nou, het heeft allemaal te maken met de "IJzeren Wet van het Verbod." Er doet een theorie de ronde die beweert dat drugs sterker worden als het verbod streng wordt gehandhaafd. Als een gebied hard wordt aangepakt, zoals hier in de EU, zal de markt in de EU verzwakken. Andere ondernemingen duiken elders op om het gat te vullen. In dit geval zien we productie van XTC opduiken in Canada en China, waar de pillen worden gemaakt met een meer zuiver MDMA gehalte om naar Europa te worden verscheept; het is veel winstgevender om 1KG super krachtige drugs te verschepen en duizenden mensen te voorzien dan 1KG zwakke drugs te verschepen voor een paar honderd mensen. Het resultaat is dat de zuiverheid en kracht van de drug terugkomt in een markt die eerder verpletterd leek.

Natuurlijk wordt hiermee de druk opgevoerd voor Europese producenten, die nu ook proberen de kracht te versterken. Het resultaat is een markt vol met sterkere drugs. In het geval van MDMA en XTC is dit een goede zaak (een van de grootste gevaren van XTC is de ellende waar het mee versneden wordt), maar toch moet je voorzichtig zijn. Hoewel de zuiverheid dus toeneemt, wordt er gemiddeld een inhoud gevonden van slechts 30-40%, waarbij het overige dus uit vulmiddelen bestaat.

De boodschap hier is dus eigenlijk een beetje dubbel. Mensen krijgen wat ze wilden kopen, maar de gevaren zijn nog steeds aanwezig. Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Test altijd je stash!

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken