Blog
Denemarken gaat akkoord met proef medicinale cannabis
3 min

Denemarken gaat akkoord met proef medicinale cannabis

3 min

Denemarken is waarschijnlijk niet de eerste plek waar je aan denkt als het op cannabis aankomt. Maar de Denen omarmen legale medicinale cannabis en wij hebben de primeur van het Deense medicinale cannabismodel.

NIET ZOMAAR 'ANOTHER BRICK IN THE WALL'

Het lijkt erop dat er bijna elke week ergens anders op aarde een andere steen uit de afbrokkelende muur van het verbod op cannabis valt. De afbrokkeling is meer dan omvangrijk, het is wereldomvattend.

Denemarken is het meest recente Europese land waar de publieke opinie wordt doorgedrukt en de barrières worden opengebroken voor patiënten om gebruik te maken van medicinale cannabis.

Klimaatverandering is echt en de culturele verschuiving in de houding tegenover marihuana is zelfs merkbaar in de politiek. In plaats van de eenzijdige propaganda van de regering, heeft wetenschappelijk onderzoek gewonnen en het paradigma veranderd.

Wereld cannabisverbod

Nu, op dit moment, staat de cannabislegaliseringsbeweging aan de vooravond van een gouden eeuw waarin wiet gelegaliseerd is.

De geweldige vooruitgang in Noord-Amerika trekt alle internationale aandacht naar zich toe, waardoor de legalisatiebewegingen en initiatieven in Australië, Europa, en Zuid-Amerika vaak in de schaduw van de aandacht blijven staan.

Cannabis en het debat omtrent legalisering is echter regelmatig nationaal nieuws in vrijwel alle drie continenten. Conflictgebieden zoals Oekraïne produceren het nieuws helemaal niet meer.

In Denemarken is sprake van een fenomenale opkomst van publieke steun voor de legalisering van medicinale cannabis, vergelijkbaar met wat er gebeurt op het zuidelijk halfrond, waar aardverschuivingen plaatsvinden in zowel Australië als Chili. Scandinavië is geen regio die bekend staat om cannabiskweek, maar in feite kennen de Denen een lange geschiedenis omtrent cannabis.

Stijve houdingen gepropageerd door de "war on drugs" overtuigen de denkwijze van de gemiddelde Deen niet meer. Zulke onzin is nu toebedeeld aan het verleden.

Momenteel is dankzij de vraag van Deense inwoners legale medicinale cannabis ter tafel gebracht. In de nabije toekomst wordt er gestart met een proef in Denemarken.

Dus, laten we de proef met medicinale cannabis in Denemarken en canna-politiek onder de loep nemen voor een nadere inspectie. Dit is noodzakelijk voordat we serieus de overweging kunnen maken om naar Denemarken te verhuizen om hits van ijswaterpijpen te nemen en bacon-sandwiches als munchies te verslinden.

HOE GAAT HET MET MEDICINALE CANNABIS IN DENEMARKEN WERKEN EN WIE CONTROLEERT DE MARKT?

Denemarken medicinale cannabis

De Deense regering zal streng toezicht houden op de medicinale cannabisindustrie en patiënten hebben een recept nodig om legale medicinale cannabis te verkrijgen.

"De pilot, die op 1 januari 2018 ingaat, maakt het mogelijk voor sommige patiënten die nu voor hun eigen medicatie zorgen, om in het gezondheidssysteem legaal behandeld te worden in het geval van medicinale cannabis", aldus een recentelijk persbericht van het Ministerie van Gezondheid.

Deze proef met medicinale cannabis komt tegemoet aan "een afgebakende patiëntengroep" die uit ongeveer 500 Deense burgers bestaat. Gegevens zijn verkrijgbaar via de Deense Medicijnen Autoriteit (Lægemiddelstyrelsen), waarbij de ziekten worden genoemd die in aanmerking komen voor de pilot.

Patiënten met de volgende klachten komen in aanmerking: chronische pijn, bijwerkingen van chemotherapie, zoals misselijkheid en overgeven, MS, en ruggenmergletsel.

Het Deense project met medicinale cannabis zal vier jaar duren, met een waarschijnlijke uitbreiding in 2021, gevolgd door een nationale verruiming.

Er kan echter veel gebeuren in vier jaar en 500 patiënten zijn een ongelooflijk kleine groep. Cannabisprojecten in de buurt, in het Duitse Düsseldorf, zijn veel ambitieuzer en bereiken een grotere groep patiënten dan de gehele Deense proef in vier jaar.

Tot nu toe, voor zover we weten op het moment van schrijven, is er noch een legaal cannabisgewas verbouwd door de Deense regering, noch heeft een kweker de goedkeuring van de overheid gekregen om cannabis te verbouwen.

Bovendien moet het Deense ministerie van Gezondheid nog een openbaar plan of overheidsrapport uitbrengen waarin wordt gespecificeerd wie/welke corporatie wettelijk is toegestaan om medicinale cannabis te verbouwen en aan welke criteria moet worden voldaan.

Het overgereguleerde monopolie-overheidsmodel in Australië is misschien wel het minst progressieve model van de legalisatiebeweging in 2016.

Het is nu nog te vroeg om met Denemarken te bellen, maar als de publieke opinie de scepter blijft zwaaien over de politici, zijn de mogelijkheden onbegrensd.

Verder laten de meest recente peilingen van Gallup in de Deense pers zien dat maar liefst 88% van de Denen medicinaal gebruik van cannabis steunt. Een opkomende massa rechtse dwazen maakt zoveel mogelijk lawaai om de vooruitgang tegen te gaan en ons allemaal terug in de tijd te werpen, maar de data suggereren dat het Deense publiek geen anti-cannabispropaganda meer pikt.

Het is onwaarschijnlijk dat men een monopolie toestaat zonder concurrentie, en het is slechts een kwestie van tijd voordat de sociale acceptatie van recreatief gebruik de kritische massa bereikt.

CHRISTIANIA: EEN MICROKOSMOS VAN MISLUKT DRUGSBELEID

Velkommen Christiania

Christiania is wat de Denen "Vrijstad" noemen sinds de vroege jaren '70. In wezen is het de oorspronkelijke Hippie/Alternatieve enclave van Denemarken.

Decennialang was deze stad een idyllisch toevluchtsoord van Vrede & Liefde voor Noord-Europese gebruikers. Alle soorten cannabis werden in het openbaar verkocht op "Pusher Street" door de lokale leveranciers van fijne kruiden.

Helaas heeft Christiania de laatste jaren de headlines van de Deense pers gehaald om allerlei nare redenen. Een golf van schietpartijen en een groeiende bendecultuur hebben geleid tot een ondergang van de stad.

De hands-off benadering van het Deense rechtssysteem zorgde in eerste instantie voor een bepaalde mate van zelfbestuur voor de lokale bevolking, en de liberale houding tegenover cannabis was slechts een onderdeel van de vrijheid die men had.

De vrije cannabismarkt was aantrekkelijk en trok uiteindelijk dan ook criminelen aan die van de zwarte handel leven. Het is een grote schande dat de cannabiskraampjes van Christiania er niet meer zijn doordat de Deense politici te langzaam wakker zijn geworden.

Christiania zou prachtig zijn geweest als de regering legalisering eerder had omarmd en niet de mogelijkheden had geschapen voor criminelen. Ondanks alles, vertelt iets ons dat Christiania zal herleven en een hoofdrol zal spelen in de tweede akte van een toekomstige legale Deense marihuanamarkt.

Legale medicinale cannabis zet net de eerste stapjes in Denemarken, het zijn interessante tijden en iedere dag gebeuren er de eigenaardigste dingen. Denemarken zou wel eens de Gouden Staat in Europa kunnen worden als ze er cannabis-legalisatie rond krijgen.

 

         
  Top Shelf Grower  

Geschreven door: Top Shelf Grower
Oudgediende cannabis kweker, afkomstig uit Dublin, Ierland gaat tegenwoordig helemaal los in het zuiden van Spanje. 100% toegewijd aan Top Shelf verslaggeving, tot hij gevangen genomen, of gedood wordt.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken