Blog
Drugs Legaliseren? De Paus Vindt Van Niet
1 min

Drugs Legaliseren? De Paus Vindt Van Niet

1 min
Nieuws Wetgeving

De meest favoriete bejaarde (nee, niet Bill Cosby) Paus Francis heeft zich recentelijk uitgesproken tegen de legalisatie van recreatieve drugs op een conferentie in Rome.

Deze voorstellen zijn te veroordelen, vertelde hij de afgevaardigden, "het drugsprobleem wordt niet opgelost met drugs!" Hij zei ook nog dat zelfs gelimiteerde stappen om recreatieve drugs te legaliseren zowel "zeer twijfelachtig" waren en "niet de gewenste effecten zouden produceren". Misschien heeft hij gewoon de verkeerde soorten gerookt…

De Paus sprak met veel overtuiging en daadkracht en verklaarde drugsverslaving tot een "kwaad" waarbij hij ook nog zei: "Er kan geen compromis of buigzaamheid zijn als het om het kwaad gaat". Hij spreekt met redelijk wat ervaring; Paus Francis was vroeger minister bij verslaafden in de, met drugs beladen, sloppenwijken van Buenos Aires, wat ook de locatie is waar hij actievoerde tegen drugs gerelateerde activiteiten.

Zijn commentaar was onmiskenbaar helder en bondig, waar hij zijn pijlen richtte op de recente omkering in regelgeving met betrekking tot marihuana in de VS en Zuid-Amerika. Cannabis kruistochten hebben de laatste paar jaar in feite vele successen behaald, tot het punt waar we wellicht inderdaad een verschuiving zien in hoe we drugs in het algemeen beschouwen, gebruiken en handhaven. Het is deze verschuiving, die Francis graag gestopt zou zien. Zelfs voor de deur van de Paus, in Argentinië, is het persoonlijke bezit van gecontroleerde stoffen gedecriminaliseerd. De buren in Brazilië zijn ongelooflijk laks als het gaat om persoonlijk drugsgebruik. En als dit allemaal een bittere nasmaak opleverde bij de Paus ben ik er zeker van dat de volledige legalisatie van cannabis in Uruguay helemaal dwars zit.

Grappig genoeg, heeft Juan Carlos Molina, de anti-drug tsaar van Argentinië, opgeroepen tot een publieke discussie over een mogelijke nabootsing van de gelegaliseerde toestand van Uruguay. "Argentinië verdient hier een goed debat over," zei Molina tegen de lokale radio. "We hebben de capaciteit om dit te doen. We moeten onszelf niet onderschatten." Deze schijnbaar liberale uitlating, vliegt recht in het gezicht van de anti-legalisatie agenda van Paus Francis. Je kan zeggen dat beide mannen de beste bedoelingen hebben, maar het probleem vanuit een compleet andere hoek willen tackelen.

Francis bleef van mening, tijdens zijn praatje, dat drugsgebruik niet kon worden opgelost door de wetten te liberaliseren, maar door de problemen onder de verslaving aan te pakken. De onderliggende problemen, waar hij naar refereerde, zijn sociale ongelijkheid en het gebrek aan kansen voor jongeren.

Francis noemde niet het gebruik van medische marihuana en of zijn veroordeling van legalisatie ook betrekking had op deze recentelijk ontdekte behandelmethode.

Met twee zeer bekende, Argentijnse figuren, die blijkbaar lijnrecht tegenover elkaar staan, over hoe het groeiende drugsleed aangepakt moet worden, zullen de gemoederen in dit zeer controversiële debat vermoedelijk nog wel hoger oplopen!


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken