Blog
Eindelijk! Californië reguleert medicinale cannabis
1 min

Eindelijk! Californië reguleert medicinale cannabis

1 min
Nieuws Wetgeving
In een bescheiden en ingetogen zet, heeft Californië een van de meest aanzienlijke vooruitgang in meer dan tien jaar geboekt in het gevecht om cannabis te legaliseren. Ze hebben eindelijk de wetgeving gemaakt om de medische marihuana markt te reguleren.

Californië legaliseerde het gebruik van medicinale marihuana al in 1996, maar toch is de multimiljoen dollar industrie al die tijd ongereguleerd geweest, waardoor zowel dispensaria als patiënten zich in het grijze gebied van de wet bevonden. Dit veranderde allemaal op 11 september 2015. Op die dag voerden beleidsmakers stilletjes een wet door waarmee de hoognodige kaders, om deze markt te reguleren, zijn neergezet.

Onder de nieuwe wet, zal medicinale wiet worden getest op zuiverheid en kwekers en dispensaria zullen worden gecontroleerd en gecertificeerd. Het zal effectief een einde maken aan de "wild west" houding waar de staat de laatste 20 jaar mee te maken heeft gehad, waardoor alles veiliger wordt. Ook is de wet helder en duidelijk voor de wetshandhavers, want er wordt beweerd dat elke houder van een vergunning of recept "niet onrechtmatig is onder de staatswetgeving en geen strafbaar misdrijf pleegt, waarvoor arrestatie vervolging of een andere sanctie moet volgen en ook is er geen basis voor een boete, inbeslagneming of beslag op bezittingen onder de staatswetgeving."

NIET IEDEREEN IS GELUKKIG

Hoe goed de bedoeling van deze nieuwe wet ook is, sommige mensen zijn bezorgd over de gevolgen. Meer specifiek: Gerenommeerde dispensaria en collectieve kwekers zijn bezorgd over wat dit voor hen zal betekenen en de schok die het zal veroorzaken in de industrie, omdat ze het gevoel hebben dat de wet haastig is doorgevoerd. Meer zorgwekkend is het mogelijke einde van de beschikbare voorraad voor medische patiënten, terwijl de industrie zich aanpast en een nieuwe balans probeert te vinden.

KIJKEN NAAR DE TOEKOMST

De vooruitgang in Californië stopt hier echter niet. Ondanks dat ze als eerste staat is die cannabis voor medisch gebruik legaliseert, is er nog steeds een risico dat het vergeten wordt in het kielzog van recreatieve legalisatie en de bloeiende industrie die daarbij hoort. In een poging dit recht te zetten, zijn ReformCA en de Coalition for Cannabis Policy Reform steun aan het verzamelen voor een steminitiatief die hopelijk aankomende november aan de kiezers kan worden voorgelegd.

Aangenomen wordt dat dit nieuwe raamwerk voor medicinale marihuana kan worden gebruikt als voorbeeld voor alle toekomstige pogingen om wiet voor recreatief gebruik en verkoop te legaliseren.

"Wij zijn van mening dat onze druk ervoor gezorgd heeft dat de wetgevende macht heeft gereageerd," zei Dale Jones, voorzitster van de Coalition, waarmee wordt bedoeld dat de druk van de mogelijke stemming de staat heeft gedwongen de kaders te scheppen. Deze nieuwe regelgeving voor medicinale marihuana zal een nieuw Bureau of Medical Marijuana Regulation in de staat creëren, die eenvoudig kan worden aangepast om ook recreatieve marihuana te reguleren.

In het reeds zonovergoten Californië ziet het er zonniger uit dan ooit, nu wettelijk aanzienlijke en echte funderingen worden gelegd, zodat cannabis in de staat kan opbloeien.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken