Blog
Engelse Parlement Gaat Debatteren Over Cannabislegalisatie
2 min

Engelse Parlement Gaat Debatteren Over Cannabislegalisatie

2 min
Er zijn goede veranderingen op komst in het VK nu het parlement zich, in opdracht van het volk, voorbereidt op een debat over cannabislegalisatie.

Een paar maanden geleden werd een petitie gestart op de website van het Engelse parlement die opriep tot de legalisatie en regulering van cannabis. Maar niemand wist dat het een van de populairste en meest getekende petities zou worden die ooit op de website had gestaan, hij werd meer dan 210.000 keer getekend. Om het in de juiste context te plaatsen, de overheid reageert op elke petitie die 10.000 handtekeningen haalt en moet bij 100.000 handtekeningen een debat overwegen. Het was een roerige tijd, maar nu is aangekondigd dat op 12 oktober officieel door het parlement wordt gedebatteerd over cannabislegalisatie.

TIJD VOOR VERANDERING?

Waarom was het een wilde rit? Omdat maar enkele weken eerder, ondanks de overduidelijke publieke steun, de conservatieve overheid in een officiële reactie op de petitie te kennen gaf dat legalisatie geen schijn van kans zou hebben. De overheid zei dat zij niet van plan was om cannabis te legaliseren en dat er overtuigend wetenschappelijk bewijs voor was dat cannabis schadelijk is. Het probleem is echter dat het aangehaalde onderzoek oud is en dat er sindsdien veel meer onderzoek is uitgevoerd dat de oude resultaten weerlegt. De oude onderzoeken concludeerde bovendien dat cannabis tot de minste schadelijke drugs behoren - iets wat de overheid in haar rapport vergat te vermelden.

De overheid zei bovendien dat legalisatie geen invloed zou hebben op de zwarte markt en dat het meer geld zou kosten om het te reguleren dan het aan belasting zou opleveren. Werkelijk? Ik denk dat men in Colorado iets anders zou zeggen, daar is de misdaad afgenomen, de zwarte markt gekrompen, zijn de belastingopbrengsten toegenomen, is het gebruik onder jongeren afgenomen en het gebruik onder volwassenen gelijk gebleven. Kijk dan eens naar Washington, waar het aantal verkeersslachtoffers nog nooit zo laag was. Er zijn veel voordelen aan verbonden, en het lijkt wel alsof de Engelse regering er maar wat graag over liegt.

Daarom is het als een frisse ademteug om te vernemen dat het debat door zal gaan, omdat de commissie die het debat beoordeelt het niet hoeft te voeren. Het debat zal geleid worden door Labour parlementslid Paul Flynn, een lid van het comité, en een parlementslid die al sinds 1999 campagne voert voor medicinale cannabis.

DE DRUK OPVOEREN: BURGERS VAN HET VK, NEEM CONTACT OP MET JULLIE PARLEMENTSLID

De kans is klein dat dit meteen leidt tot een wetsverandering. De huidige overheid graaft zich in herhaalt dezelfde onzin als van decennia geleden, ondanks duidelijk en onweerlegbaar bewijs en de veranderingen die zich wereldwijd voordoen. Het zou ons zelfs niet verbazen als de party whips al hun parlementsleden aanraden om niet naar het debat te gaan. Het is een schande en een klap in het gezicht van de democratie. Daarom is het zo belangrijk om, als je in het VK woont, contact op te nemen met je parlementslid en hem aan te sporen om het debat bij te wonen. Een parlementslid moet eerder naar zijn kiezers luisteren dan naar zijn partijleider, en als de druk maar hoog genoeg wordt, zal hij wel gaan.

Zelfs als het debat de wet niet verandert, zal het wel door de media worden opgepikt en ziet de overheid de wil van de mensen, wat weer voor druk zorgt om de legalisatie door te voeren. Veel prominente activisten zijn zich er bewust van dat dit een slijtageslag is. Het bewijs ligt aan de kant van de legalisatie, en dat is een beweging die als een sneeuwbal over de aarde gaat. In zo'n geval kan de regering geen stand houden en verzwakt ze. De aandacht in de media zal zeker het debat stimuleren bij mensen die zich normaal gesproken niet voor cannabis interesseren, en de kwestie zal steeds prominenter worden. Het is geen kwestie van óf cannabis gelegaliseerd gaat worden maar wannéér.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken