Blog
Erkende Recreatieve Cannabis Winkels Openen In Colorado
1 min

Erkende Recreatieve Cannabis Winkels Openen In Colorado

1 min

Het is zover! Het nieuwe jaar luidde de Groene Woensdag in, de dag dat marihuana legaal kan worden verkocht in de staat Colorado, voor recreatief gebruik!

Het is zover! Het nieuwe jaar luidde de Groene Woensdag in, de dag dat marihuana legaal kan worden verkocht in de staat Colorado, voor recreatief gebruik!

Met ingang van januari 2014, mag cannabis legaal worden verkocht voor recreatief gebruik door erkende verkopers in de staat Colorado. Aangenomen wordt, dat 30 winkels op Nieuwjaarsdag hun deuren openden voor in spanning wachtende klanten en tot nu toe hebben 136 winkels een vergunning gekregen.

Groene woensdag, zo werd de dag gedoopt. Winkeliers rekenden op een grote aanloop, zodat extra beveiliging werd ingehuurd om de toestroom van mensen, allemaal op zoek om legaal voor het eerst wiet te kopen op Amerikaanse bodem, te begeleiden.

Onder de nieuwe wetten, kan cannabis nu worden verkocht onder dezelfde regels als alcohol en tabak. Volwassen inwoners in Colorado kunnen tot een ounce (28,34 gram) kopen, terwijl personen van buiten de staat slechts een kwart van een ounce (7,08 gram) kunnen aanschaffen. Net zoals alcohol en tabak, is de verkoop van cannabis aan minderjarigen nog steeds illegaal.

De gevolgen

Er wordt gedacht, dat deze verandering ervoor zal zorgen dat Colorado, en haar hoofdstad Denver, Amsterdam zullen overtreffen (waar cannabis nog steeds technisch gezien illegaal is) en dat ze de meest progressieve cannabis-stad van het westen zal worden. De voorspelde banen, belastingen en het toerisme zullen een enorme boost zijn voor de economie en in de toekomst mogelijk biljoenen binnenbrengen. De belastingen van het eerste jaar worden al op miljoenen geschat en de eerste 40 miljoen zullen worden geïnvesteerd in de bouw van scholen (een enorm goed doel).

Op dit moment is de staat Washington van plan te volgen in de voetstappen van Colorado en verwacht wordt dat de verkoop voor recreatieve doeleinden later dit jaar van start gaat. Momenteel hebben 20 staten in de VS het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden gelegaliseerd.

Zoals verwacht, zijn activisten aan beide kanten in rep en roer; degenen voor cannabis zijn dolblij, degenen tegen zijn verbijsterd. Personen die zich zorgen maken over de legalisatie zijn bang voor het effect op minderjarigen en dat de industrie zich, net als de tabaks- en alcoholindustrie, niet zal bekommeren om sociale- en gezondheidsgevolgen. Ook moet opgemerkt worden dat de federale overheid de wet nog niet heeft bekrachtigd, hoewel cannabis onder federale wetgeving nog steeds illegaal is.

Hoe dan ook, het is een gedenkwaardig moment. Andere staten in de US, of liever: de hele wereld, zullen zeer aandachtig toekijken hoe de zaken ontwikkelen in Colorado. Het kan de cannabis hervormingen over de hele wereld maken of breken. Laten we hopen dat de mensen van Colorado de wereld laten zien dat cannabis verantwoordelijk kan worden gebruikt, dat het minder gevaarlijk is dan alcohol en dat de belastingen goed worden besteed. Anti-cannabis verenigingen zullen klaar zitten om hard neer te komen op de kleinste problemen in een poging om deze gewaagde stap voorwaarts ongedaan te maken.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken