Blog
Frankrijk Deelt Gratis Wiet Uit In 2024
2 min

Frankrijk Deelt Gratis Wiet Uit In 2024

2 min

De relatie tussen wiet en de Franse overheid is lange tijd beladen geweest. Met een geschiedenis van hoge boetes en bestraffingen, zijn er nu mogelijk veranderingen op komst. Middels de introductie van een nieuw experiment met gratis wiet verandert de houding in Frankrijk wellicht. Hieronder lees je er alles over.

Frankrijk, een land dat synoniem is met een strenge negatieve visie op de culturele impact van wiet, lijkt een nieuwe weg in te slaan. De Franse overheid kondigde recent namelijk plannen aan voor een proef in 2021 met gratis wiet ter ondersteuning van de gezondheid. Mogelijk is dat in het voordeel van maar liefst drieduizend patiënten die reikhalzend uitzien naar een verandering in de positie van Frankrijk ten aanzien van therapeutisch wietgebruik.

Velen vinden de Franse regelgeving — met boetes die kunnen oplopen tot € 3750,- en een jaar gevangenisstraf voor persoonlijk wietgebruik — verouderd. Deze recente ontwikkeling komt dan ook als een verrassing. Maar wat is er gebeurd? Betekent dit dat iedereen gratis wiet krijgt? Voor altijd? Nou, niet helemaal.

De geschiedenis van wiet in Frankrijk

De geschiedenis van wiet in Frankrijk

We noemden al dat de historische houding van Frankrijk ten opzichte van wiet controversieel is. Op dit moment zijn er alleen CBD-producten legaal, zolang ze voldoen aan de wettelijke THC-limiet van 0,2%. Alle wiet die men koopt voor recreatieve of gezondheidondersteunende doeleinden is verboden. Mensen die worden gepakt met cannabis op zak krijgen straf, afhankelijk van de hoeveelheid marihuana en de omstandigheden.

Met een maximum van € 3750,- zijn de boetes enorm, maar in 2018 introduceerde de Franse overheid ook directe boetes van € 200,-. Politieagenten kunnen zo’n boete ter plaatse uitdelen als ze iemand betrappen op wietgebruik. Maar dat betekent niet dat er geen verdere straf meer volgt als iemand eenmaal een boete heeft gehad.

Ondanks de geïmplementeerde wetgeving in Frankrijk, gebruikt men in het land volop wiet. Qua wietgebruik in Europa gaan de Fransen zelfs voorop.

Tijd voor verandering

Tijd Voor Verandering

Naarmate de houding en wetten in Europa en andere delen van de wereld wat soepeler zijn worden, zijn er de afgelopen tien jaar veel onderzoeken en klinische proeven gedaan met wiet. Dat heeft geleid tot een aantal fascinerende ontdekkingen en toepassingen in de medische wereld.

Maar Frankrijk lijkt achter te blijven in vergelijking met omringende landen. Hun zeer conservatieve houding ten opzichte van wiet dwarsboomde elke mogelijke vooruitgang. Dat heeft ertoe geleid dat een parlementair comité de Franse overheid heeft benaderd. Zij hebben de overheid gevraagd haar positie ten opzichte van wiet voor gezondheidsdoeleinden te veranderen. Ze geven daarbij aan dat Frankrijk wat betreft dit onderwerp alarmerend achterblijft bij andere Europese landen.

Het plan van het comité

Frankrijk en cannabis: Het plan van het comité

In oktober 2020 is het comité erin geslaagd de Franse overheid ervan te overtuigen om in 2021 een proef te houden met wiet voor geneeskundig gebruik, met een beoogde duur van minimaal twee jaar. De eerste gratis recepten zullen vanaf 21 maart 2021 worden uitgedeeld. Dit klinkt misschien als ‘gratis voor iedereen’ na vele jaren van strenge wetgeving, maar de proef wordt nauwlettend in de gaten gehouden door het Franse Ministerie van Volksgezondheid en er gelden vele richtlijnen.

Het uitwerken van de details

Het Uitwerken Van De Details

Op het moment van schrijven zijn de regels rondom het experiment nog niet bekend. Het gaat dan om welke wietproducten men mag verstrekken, hoe krachtig ze mogen zijn, hoe je ze mag consumeren en ook om factoren als de opslag, import en distributie van wiet.

Talrijke bedrijven zijn benaderd voor deelname aan de proef, maar ze moeten hun producten dan gratis leveren. Voor de wietbedrijven die voorop lopen in Frankrijk betekent dat natuurlijk veel publiciteit. De producten moeten echter wel voldoen aan strenge standaarden die door de Franse overheid worden bepaald, zoals de Good Manufacturing Practice (GMP), die al lange tijd onderdeel is van het Europees Geneesmiddelenbureau. Wiet is daarvan niet vrijgesteld.

Naast de introductie van nieuwe regelgeving moeten artsen en farmaceuten die willen meedoen een aanvullend trainingsprogramma volgen. Tijdens de proef mag men de wiet alleen inzetten als laatste redmiddel, als het toedienen van reguliere medicatie niet mogelijk is.

Deze plannen vergen nog verdere uitwerking voordat ze in maart 2021 uitgerold kunnen worden, waarbij de Franse overheid de komende maanden bepaalt welk budget er beschikbaar komt. Het plan is dus nog pril, maar de toekomst van wiet in een land dat ooit ontzettend conservatief was, ziet er veelbelovend uit.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken