Blog
Frankrijk legaliseert Medicinale Wiet
1 min

Frankrijk legaliseert Medicinale Wiet

1 min
Nieuws Wetgeving
Het besluit van de Publieke Gezondheidscode, met nummer 2013-473, welke op 8 juni in werking trad, vervangt een complete programmering en verbod op cannabis met daarin een herziening die het mogelijk

Een overwinning in Frankrijk voor medicinale en recreatieve cannabisactivisten wereldwijd.

Marilsol Touraine, Minister van Gezondheid, heeft samen met Sociale Zaken de overheid aangespoord om het gebruik van op cannabis gebaseerde recepten tezamen met het voorschrijven van cannabis te legaliseren, net zoals andere landen sinds kort toestaan.

Het besluit van de Publieke Gezondheidscode, met nummer 2013-473, welke op 8 juni in werking trad, vervangt een complete programmering en verbod op cannabis met daarin een herziening die het mogelijk maakt verschillende cannabinoïden te gebruiken en te verkopen, wat leidt tot legalisering van medicinale cannabis in Frankrijk.

Farmaceutische, op "cannabis gebaseerde", medicatie en afgeleiden van cannabinoïden zullen nog moeten beoordeeld door het Nationaal Medisch Agentschap voor Veiligheid voordat dit wettelijk mag worden voorgeschreven. Maar de weg voor medische cannabis in Frankrijk is verbreed en het nieuwe besluit zal binnen de komende maanden worden uitgevoerd onder toezicht van Touraine, de Minister van Volksgezondheid.

Phillip Smith van stopthedrugwar.org zegt het volgende: "De aanpassing van de code maakt de productie, het vervoer, de uitvoer, het bezit, het aanbieden, aankopen of gebruiken van gespecialiseerde geneesmiddelen, die een of meer van deze (van cannabis afgeleide) stoffen bevatten, legaal."

Deze, van cannabis afgeleide, stoffen kunnen bestaan uit verschillende cannabinoïden, waaronder tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD), of specifieke geneesmiddelen die deze of andere cannabinoïden bevatten.

Cannabis onderzoekers op medisch gebied kunnen ook gebruik maken van meer vrijheid onder de nieuwe cannabis gezondheidscode.

Philip Gartner, woordvoerder voor de Bond van Apothekers merkte het volgende op tegen het Franse online magazine Streetpress (thelocal.fr): "Deze wet stelt ons vooral in staat de blokkades tegen het lanceren van onderzoek naar cannabinoïden op te heffen."

Maar de tijdspanne tussen de juridische overwinning van deze week en het daadwerkelijke verschijnen van medicinale cannabis en medicijnen die van cannabis zijn afgeleid op de Franse markt is nog onduidelijk. "Ik ben er niet zeker van of we deze medicatie snel op de markt zullen hebben," zegt hij.

Medicinale cannabis, en het vrije gebruik, verliest gedurende de laatste jaren steeds meer het strafbare karakter en wordt in een groeiend aantal landen volledig gelegaliseerd.

De Verenigde Staten scharen THC en haar analogen nog steeds onder Schema I. Maar individueel hebben 18 staten medicinale cannabis gelegaliseerd en drie hebben het gebruik volledig gelegaliseerd (met beperkingen op de hoeveelheid in bezit, etc.).

In Europa hebben Nederland, Duitsland, Italië, Spanje, Finland, Oostenrijk, de Tsjechische Republiek en nu Frankrijk medicinale cannabis en van cannabis afgeleide medicatie gelegaliseerd.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken