Blog
Fruitbomen Die Je Binnen Kunt Kweken
8 min

Fruitbomen Die Je Binnen Kunt Kweken

8 min

Standaard kamerplanten voegen iets toe aan elke ruimte, maar waarom kweek je geen soorten die je met heerlijk fruit belonen? Dwergperziken, citroenen, limoenen en bananen fleuren je woning op, en zijn bovendien super lekker. Je kunt zelfs koffie in je woonkamer kweken! Ontdek de voordelen van fruitbomen binnen telen en sla twee vliegen in één klap!

De mens begon ongeveer 10.000 jaar geleden met het beoefenen van landbouw. Sindsdien is er veel veranderd. Vaak wordt voedsel buiten verbouwd, waar de agrarische sector onderhevig is aan lokale klimaat- en weerpatronen. Moderne constructies zoals kassen stellen ons echter in staat een ideaal microklimaat te creëren. Maar wist je dat je in het comfort van je woonkamer ook gewoon je eigen fruit kunt kweken? In Nederland zijn huizen meestal goed geïsoleerd, voorzien van centrale verwarming en waterleidingen en uitgerust met degelijke verlichting. Dit beschermt ons tegen de elementen, en zorgt voor die typische Hollandse gezelligheid, zeker in de herfst en wintermaanden. In dit artikel lichten we echter een ander voordeel uit: je huis kan namelijk dienen als de perfecte locatie om een breed scala aan exotische vruchten te kweken, die in je tuin niet zouden overleven.

Hieronder leggen we de voordelen uit van het binnen kweken van fruitplanten, evenals de mogelijke problemen waar je tegen aan kunt lopen. We beschrijven ook de tien beste fruitsoorten die geweldig gedijen tussen vier muren. Waarom zou je niet iets anders proberen dan de standaard kamerplanten die je bij het tuincentrum koopt? Kweek nu zelf prachtige fruitplanten in je eigen woonkamer!

Waarom zou je binnen fruit kweken?

Waarom zou je binnen fruit kweken?

Waarom zou je in je bijkeuken of serre fruit kweken? Je kunt je beter afvragen: waarom niet eigenlijk? De energierekeningen zijn al zo hoog tegenwoordig, dus wat houd je tegen om enkele botanische huisgenoten te nemen die van deze aangename omgeving mee kunnen profiteren? We hebben het niet alleen over appels en peren, je kunt je huis zelfs van vijgen, perziken en zelfs olijven voorzien!

Dit zijn de belangrijkste redenen om thuis fruitplanten te kweken:

  • Gecontroleerde omgeving: vergeleken met tuinen bieden huizen een zeer stabiele omgeving. Ze zijn vaak warm, enigszins vochtig en verlicht genoeg om comfortabel te leven. Deze levensomstandigheden zijn ook gunstig voor veel vruchtdragende planten. Je kunt ook enkele maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat planten nog beter groeien, zoals ze regelmatig water geven en extra kunstlicht. Binnen blijven deze planten beschermd tegen slecht weer en onregelmatig zonlicht.
  • Oogsten het hele jaar door: moderne huizen zijn goed geïsoleerd. Ze genereren voldoende warmte en houden deze ook goed vast. Zelfs als het buiten vriest, blijft het binnen lekker warm. Hierdoor kunnen hobbykwekers, zelfs in een koud klimaat, het hele jaar door exotische fruitplanten kweken.
  • Ruimte efficiëntie: veel fruitplanten zijn speciaal gekweekt voor krappe binnenruimtes. Je kunt prima op je lege vensterbank of nachtkastje je eigen fruit te kweken. Deze planten fleuren niet alleen je woning op, ze produceren ook vruchten die lekker smaken en de moeite waard zijn om te oogsten.

Wanneer moet je zaaien?

Wanneer moet je zaaien?

Wanneer je buiten kweekt, moet je de zaaitijden van elke plant zorgvuldig in de gaten houden. Door fruitplanten uit zaad binnen te kweken, is het echter niet meer nodig om op de details te letten. Je kunt fruitzaden laten kiemen wanneer je maar wilt. Als je het goed met de verschillende seizoenen timed, kan het best wat geld besparen. Zaai bijvoorbeeld in de lente en je zet je potten op de vensterbank, dan worden je planten blootgesteld aan meer hitte en licht, en hoef je dus minder bij te springen.

In principe hoef je fruitplanten nier per se uit zaden op te kweken. Dit hangt er een beetje van af hoeveel geduld je hebt. Vergeleken met seizoensgroente, doen sommige fruitsoorten er behoorlijk lang over voordat ze kiemen en zich echt nestelen. Als je weinig tijd hebt of gewoon zo snel mogelijk wilt oogsten, dan kun je ook meteen zaailingen of zelfs volwassen planten kopen.

Potentiële obstakels

Potentiële obstakels

Binnen kweken heeft een groot aantal voordelen, maar het feit dat je planten in een comfortabele omgeving staan, betekent niet dat ze immuun zijn voor bepaalde issues. Ongedierte, ziektes en andere problemen kunnen je kweek vertragen. Sterker nog, als je niet op de juiste manier ingrijpt, kan het zelfs funest voor je planten zijn. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende problemen bij het binnen kweken van fruitplanten:

  • Ongedierte en ziekten: verschillende plagen en ziekten die buitenplanten teisteren, kunnen binnen ook grote schade aanrichten. Hoewel plagen zeldzamer zijn, kunnen insecten zoals bladluis, witte vlieg, spint en rouwvliegjes op allerlei manieren je huis binnendringen. Plantenziekten, zoals meeldauw en wortelrot, kunnen je kamerplanten ook aantasten wanneer je je luchtvochtigheid niet op orde hebt of te veel of te weinig water geeft, en dat brengt ons bij het volgende probleem.
  • Te weinig of te veel water: net als planten die je in een tuinkas teelt, ontvangen planten die je binnen kweekt geen natuurlijke regenval. Ondanks dat je een plant binnen in een handomdraai af en toe water kunt geven, zijn bewateringsproblemen vaak de reden dat kamerplanten afsterven. Te weinig water kan ervoor zorgen dat ze gestrest raken en een groeiachterstand ontwikkelen. Teveel water geven kan wortelrot veroorzaken. Doe je huiswerk en onderzoek zorgvuldig de waterbehoefte van elke plantensoort die je wilt kweken, op die manier vermijd je deze problemen.
  • Voedingstekort: dit probleem ligt altijd op de loer, ongeacht de teeltomgeving. Slechte potgrond en onregelmatige voedingsschema's kunnen ervoor zorgen dat planten te weinig voedingsstoffen krijgen. Planten hebben voeding nodig om optimaal te groeien, maar ook om überhaupt te kunnen overleven.
  • Lichtgebrek: zonder direct zonlicht kunnen binnenruimtes het hele jaar door donker blijven. Het is dus zaak dat je je binnenruimte goed verlicht. Sommige fruitplanten hebben binnenshuis minder licht nodig dan andere, maar alle soorten hebben uiteindelijk voldoende licht nodig voor fotosynthese en het produceren van een degelijke oogst. Een serre of een groot raam op het zuiden is hier ideaal voor. Beschik je niet over deze luxe, overweeg dan in aanvullende verlichting te investeren. Hiervoor heb je speciale kweeklampen nodig, standaard kamerlampen voldoen niet.

10 fruitsoorten die je binnen kunt kweken

Je kunt dus prima thuis heerlijke en voedzame fruitbomen kweken. Je weet nu wat de voordelen zijn en bent op de hoogte van de mogelijke tegenslagen die je onderweg tegen kunt komen. Heb je al een plek in je huis in gedachten? Of het nu je huiskamer of kantoor is, als je het goed aanpakt, werpt je thuiskweek letterlijk zijn vruchten af. Laten we de 10 beste fruitplanten om thuis te kweken eens op een rijtje zetten. Lees vooral verder!

Citroen

Citroen

Huh? Hoe krijg je nou een citroenboom in je huis kwijt? Dit is waar het wonder van selectieve breeding om de hoek komt kijken. Ingenieuze telers hebben door de jaren heen hard gewerkt om dwergcitroenbomen te produceren. Deze bijzondere planten worden zelden hoger dan 1 meter. Rassen zoals Dwarf Improved Meyer zijn populair geworden vanwege hun kleine lengte en zoete, scherpe vruchten.

Dwergcitroenen groeien goed in potten van 30cm groot. Zet ze dicht bij een raam op het zuiden of in de buurt van sterke LED lampen. Gebruik potgrond met goede drainage om wortelrot te voorkomen. Geef je citroenboom water wanneer de grond tot een diepte van 7cm uitdroogt. Gebruik eens in de drie maanden een hoogwaardige citrusmeststof voor het beste resultaat.

Aardbeien

Aardbeien

Ga je liever voor lekker zoete aardbeien? Koop dan volwassen planten van een kwekerij of zaai zelf een pakje zaden. Aardbeien hebben tot een maand nodig om te kiemen, dus het vergt wat geduld als je met zaden begint.

Voordat ze kiemen, moet je ze eerst stratificeren. Leg je zadenpakket eerst een maand in de koelkast om de winterperiode na te bootsen, waarna de zaadjes ‘denken’ dat ze de winter hebben overleefd. Zodra je ze uit de koelkast haalt en aan kamertemperatuur blootstelt, voelen ze dat de lente is aangebroken. Vul een bak met goede compost, strooi je zaden erin en geef ze een beetje water met een plantenspuit. Plaats er een kweekkoepel overheen en zet ze op een goed verlichte vensterbank. Zodra de zaailingen 3cm hoog zijn, kun je ze voorzichtig in grotere potten verplanten.

Heb je geen tijd om het kiemingsproces uit te voeren? Koop dan gewoon een volwassen plant bij het plaatselijke tuincentrum. Verplant het in een grote bak gevuld met een rijk medium om krachtige groei te stimuleren. Breng tweewekelijks stikstofrijke voeding aan als de planten niet bloeien en nog geen vruchten hebben. Tijdens de bloei en vruchtvorming moet je elke twee weken ook fosforrijke voedingsstoffen toedienen.

Limoen

Limoen

Als je binnenshuis een limoenboom wilt kweken, kun je beter beginnen met een sterke, jonge plant. Zoek een gezond exemplaar uit in het tuincentrum en koop er meteen een grotere pot bij (tot een diameter van 50cm). Stel een goed doorlatende aardemix samen, gooi er wat mycorrhiza poeder in om de wortelontwikkeling te verbeteren en zet je boom voorzichtig in de grote pot.

Heb je een serre? Dan heb je geluk! In een mum van tijd kun je genieten van een prachtig bloeiende limoenboom! In het geval dat je niet over een serre beschikt, kun je je boom het beste op de vensterbank zetten. Kies de vensterbank met het meeste zonlicht. Als dat ook lastig wordt, koop dan een kweeklamp van goede kwaliteit en zet je boom minimaal zes uur per dag onder het licht.

Geef je boom pas water als de aarde tot een diepte van 7cm uitgedroogd is. Dien elke drie maanden een rijke citrusmeststof toe.

Vijgen

Vijgen

Vijgenbomen worden zelden uit zaden gekweekt. Dit heeft te maken met de secure en langdurige stratificatie die nodig is voor een optimale kieming. Woon je op een plek met veel vijgenbomen of ken je iemand die er eentje kweekt? Dan kun je proberen om binnen uit een stek een boom te laten groeien.

Snijd met een scherp en steriel mes een scheut net onder een knoop af, zodat je een stek van ongeveer 25cm lang krijgt. Knip al het blad weg en laat slechts een paar blaadjes aan de punt van de stek over. Plant de stek in een vochtig kweekmedium met goede drainage. Zorg ervoor dat je minstens twee knooppunten ingraaft.

Zet de stek op een warme plek die indirect zonlicht ontvangt en geef genoeg water. Het kan enkele weken duren voordat de wortels zich ontwikkelen. Zodra de plant wortels ontwikkelt heeft, kun je deze naar een grotere pot overplaatsen. Zet de stek nu in de volle zon of onder een kweeklamp van goede kwaliteit. Breng elke twee weken een vloeibare zeewiervoeding aan. Zodra de grond tot 3cm diep is uitgedroogd, kun je weer water geven.

Abrikozen

Abrikozen

Bij abrikozenbomen die uit zaad worden gekweekt, kan het wel vijf jaar duren voordat ze vruchten produceren. Tenzij je totaal geen haast hebt, kun je waarschijnlijk beter bij het plaatselijke tuincentrum een dwergboom kopen die zelfbestuivend is. Zet je abrikozenboom op een plek met ongeveer zes uur licht per dag. Breng neemolie aan om ongedierte zoals bladluizen en spintmijten te tegen te gaan.

Verwen je dwergabrikoos elke zes weken met evenwichtige wateroplosbare meststoffen. Snoei op tijd om de luchtcirculatie te bevorderen en de gewenste vorm te bereiken.

Olijven

Olijven

Olijfbomen hebben een goed doorlatende mix van voornamelijk zand en perliet nodig. Zet je boom op een zonnige plek en geef pas water als de bovenste 5cm van het medium volledig is uitgedroogd, zo voorkom je dat het water zich begint op te hopen. Gebruik insectendodende zeep om ongedierte te bestrijden. Geef sporadisch droge meststoffen met een trage afgfite om je boom gezond en productief te houden. Olijfbomen produceren pas na drie jaar vruchten, dus als je zo snel mogelijk wilt oogsten kun je het beste meteen een volwassen exemplaar aanschaffen.

Bananen

Bananen

Bananenplanten hebben binnen potgrond met veel organisch materiaal en een goede drainage nodig. Deze tropische planten houden van omgevingslicht, maar hebben niet veel direct licht nodig om goed te kunnen groeien. De wereld van de bananen is veelomvattend. Afgezien van de gekloonde en pitloze Cavendish bananen die over de hele wereld verkrijgbaar zijn, bestaan er talloze andere bananensoorten, waaronder zelfs rode en blauwe soorten! De Musa Basjoo bananenboom kan wel 5 meter hoog worden, terwijl de compacte Musa Dwarf in kleine potten slechts 30cm groot wordt.

Probeer voor het beste resultaat de temperatuur rond de 24°C te houden. Geef je boom elke twee weken een zeewierextract en een kaliumrijke voeding, zoals gefermenteerd vruchtensap gemaakt van bananen en ander fruit.

Perziken

Perziken

Perzikbomen hebben binnen elke dag minimaal zes uur direct zonlicht nodig. Dwergsoorten, zoals de Prunus Peach Pigmy Bonanza, zijn een prima keuze als je maar beperkte ruimte hebt. Transplanteer je opgekweekte plant thuis in een pot van 40-50cm gevuld met standaard potgrond en een flinke dosis mycorrhizaschimmels.

Geef één keer per maand voeding met een NPK waarde van 10-10-10. Vergeet niet om je perzikboom eenmaal per jaar te snoeien. Probeer alle naar binnen groeiende takken te verwijderen. Op die manier creëer je een open bladerdak.

Koffie

Koffie

Dat lees je goed. Je kunt deze cafeïnehoudende 'bonen' gewoon thuis kweken. Naast dat je zo nu en dan je eigen koffie kunt zetten, zien er ook nog eens prachtig uit als je ze in een schaaltje op de salontafel legt!

Als je goed zoekt, kun je bij leveranciers van exotische planten een koffiezaailing van hoge kwaliteit bemachtigen. Zodra je je koffieplant binnen hebt, zet je deze in een pot van 30cm met een zuur kweekmedium dat goede drainage biedt. Maak het de plant aangenaam in zijn nieuwe onderkomen en geef flink wat water. Blijf regelmatig water geven om de luchtvochtigheid en het vochtniveau hoog te houden. Dien één keer per maand een dosis uitgebalanceerde meststoffen toe. Zodra je koffiebessen rijp zijn, is het tijd om ze te roosteren en van je zelfgemaakte koffie te genieten!

Bramen

Bramen

Bramen zijn winterharde planten die in principe voor zichzelf zorgen. Bovendien kun je bij vrijwel elk tuincentrum goedkoop volwassen planten kopen. Zet ze in een grote pot in een serre of op een vensterbank op het zuiden. Bramen hebben minimaal zes uur zonlicht per dag nodig om naar behoren te produceren. Voeg perliet toe aan je medium om overtollig water af te voeren en gebruik goed verteerde compost om je planten van voeding te voorzien. Snoei de planten na de bloei om ze een beetje in toom te houden.

Kweek thuis zelf je eigen fruit!

Kweek thuis zelf je eigen fruit!

Je hebt nu alle kennis om thuis je eigen fruit te gaan kweken! Natuurlijk zul je nooit helemaal zelfvoorzienend worden, maar het binnen kweken van deze planten is gewoon een fascinerende en vooral leuke hobby. Bovendien smaakt je zelfgekweekte fruit verser dan wat er in de supermarkt ligt!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken