Blog
Gaat Duitsland cannabis legaliseren?
2 min

Gaat Duitsland cannabis legaliseren?

2 min
Nieuws Wetgeving
Gaat Duitsland voorop in de Europese cannabis hervormingen? Een nieuw wetsvoorstel van Die Grünen ziet er zeker veelbelovend uit.

Cem Özdemir, medevoorzitter van de Duitse politieke partij "Bündnis '90/Die Grünen" heeft zojuist de link naar een artikel op Facebook geplaatst, waarin wordt uitgelegd dat het verbod heeft gefaald en dat regulering beter is dan criminele vervolging. Daarnaast worden er wat basispunten van hun wetsvoorstel genoemd. Is de tijd gekomen dat Duitsland de oude en achterhaalde structuren van hun Controlled Substances Act gaat afbreken of zal dit wetsvoorstel overboord worden gegooid? Lees het complete voorstel hier (sorry, het is alleen in het Duits).

De titel: Redenering in plaats van ideologie

Klopt als een bus! Deze titel vat het mooi samen: Het verbod van een stof die minder gevaarlijk is dan alcohol is niet logisch en het verbod is simpelweg niet redelijk. De meest geciteerde reden voor het verbod is unaniem: "Cannabis vormt een risico voor de gezondheid." Nou, beste politici, dat vormt bergbeklimmen ook, dus waarom criminaliseren we de bergbeklimmers niet?

Het verbod heeft gefaald

Ze beweren duidelijk dat de oude (achterhaalde) wet faalde in het verminderen van vraag en aanbod en meer kwaad deed dan goed. Nou, eerlijk gezegd, is dit vragen naar de bekende weg. Maar ze hebben wel gelijk en refereren zelfs naar het standpunt van de Global Commission on Drug Policy en hun oproep voor radicale verandering in het drugsbeleid over de hele wereld (in 2011). Die Grünen strijden met hun aanpak geen verloren strijd: 122 Erkende strafrecht professoren hebben een resolutie ingediend, waarin gevraagd werd om een herbeoordeling van de Controlled Substances Act en de "Deutsche Gesellschaft für Suchtmedizin" (Duitse gemeenschap van Narcologie) heeft zich recent aangesloten bij deze resolutie.

Regulering in plaats van criminalisering

"Een dealer vraagt niet om ID en het maakt hem niet uit hoe oud zijn klanten zijn." Inderdaad, de zwarte markt opent deuren voor georganiseerde misdaad en de verkopende kant geeft niets om bescherming van jeugd of zuiverheid van het product. Het tegenovergestelde is waar: Elke minderjarige met geld heeft toegang tot wiet en het is vrij vaak onzuiver. De stoffen waarmee het wordt vermengd, vormen gewoonlijk een hoger gezondheidsrisico dan het natuurlijke product zelf, dus consumentenbescherming is hier ook niet van toepassing. Die Grünen willen dit illegale moeras dempen en het gerechtelijk systeem ontheffen van tijdrovende rechtszaken tegen volwassenen die cannabis kiezen in plaats van een biertje voor hun "semi-luxueuze traktatie". Ze willen een gereguleerd en gecontroleerd systeem voor teelt, distributie en handel opzetten om jongeren en consumenten te beschermen, waarbij verantwoordelijke volwassenen de vrijheid hebben zelf te kiezen.

De hoekstenen van hun wetsvoorstel

• Decriminalisering: Voor volwassenen is het toegestaan tot 30 gram cannabis, of drie vrouwelijke planten, te kopen en te bezitten voor persoonlijk gebruik.

• Kindveiligheid: Het is kinderen en minderjarigen niet toegestaan om elk cannabis product aan te schaffen of te bezitten.

• Controle: Alle transacties (teelt, bezit, transport, import en export, groothandel en verkoop) worden door de wet gereguleerd.
 
• Gereguleerde verkoop: De verkoop van cannabis, en producten die cannabis bevatten, is alleen toegestaan in goedgekeurde cannabis winkels.

• Cannabis winkels: Het is minderjarigen niet toegestaan deze winkels te betreden; leeftijd en identiteit moeten bij de ingang worden gecontroleerd. Personeel moet een training in drugspreventie ondergaan. Klanten moeten worden geïnformeerd over consumenten risico's, gevaren van verslavingen en schade beperkende maatregelen en er moet verwezen worden naar advies en therapie, indien dat nodig is.

• Consumentenbescherming: De teelt van cannabis is onderhevig aan strikte regelgeving, bijvoorbeeld over het gebruik van pesticiden.
 
• Preventie: Alle producten moeten een bijsluiter hebben met instructies over dosering en effect, mogelijke wisselwerkingen met andere medicijnen en ook voorzorgs- en noodgevallen informatie.

Tijd om blij te zijn?

De raderen van de legalisatie draaien traag, dus er is nog geen reden om een gat in de lucht te springen. Dit is slechts een voorstel en ik (Duits staatsburger in Bremen) heb concrete twijfels of de andere grote partijen zich kunnen vinden in dit pionierende uitstapje. Maar wie weet? De tijden veranderen en nu een groeiend aantal landen, staten en steden hun drugsbeleid opnieuw beoordelen, zal Duitsland niet kunnen achterblijven. Het is in elk geval leuk om te zien dat sommige politici niet zo oubollig zijn als het gaat om onze geliefde Mary Jane.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken