Blog
Het EindeVan Het Verbod Op Cannabis, De Beproevingen En Tegenslagen In Maine,VS
2 min

Het EindeVan Het Verbod Op Cannabis, De Beproevingen En Tegenslagen In Maine,VS

2 min

November was een turbulente maand, als we het hebben over de strijd om het verbod op cannabis te beëindigen. En het draait allemaal om de staat Maine in de VS.

November was een turbulente maand, als we het hebben over de strijd om het verbod op cannabis te beëindigen. En het draait allemaal om de staat Maine in de VS.

November was een interessante periode voor de mensen uit Maine, VS. Ze zagen zowel de legalisatie van recreatieve cannabis op stadsniveau en een afwijzing op staatsniveau. Portland, een stad binnen deze staat, stemde ja op de eerste vraag, het legaliseren van recreatief gebruik van marihuana binnen haar stadsgrenzen. Maar de Wetgevende macht van de staat Maine voerde niet de wet door die recreatief gebruik in de hele staat zou legaliseren, belasten en reguleren.

Portland, een nieuw bolwerk van marihuana

Een stemming om recreatief gebruik van marihuana te legaliseren pakte positief uit in Portland, Maine, VS. De campagne, geleid door Diana Russel, lid van het Huis van Afgevaardigden voor het Portland district, hield een referendum waarin zij leden van het publiek vroeg of het private recreatief gebruik van marihuana legaal zou moeten zijn. De peilingen sloegen door en 70% stemde voor de legalisering; het was de eerste stad in de oostkust die dit deed.

Onder het referendum, mogen inwoners van Portland 70 gram marihuana bezitten voor persoonlijk gebruik. Dit is echter voor privé consumptie; de verkoop van recreatieve marihuana is nog steeds illegaal en er mag nog steeds niet worden gerookt op een openbare plaats.

Opgemerkt moet worden dat toegang tot medicinale marihuana legaal is in Maine en dat dit grotendeels wordt gezien als een symbolische overwinning in het gevecht om de oorlog tegen drugs, gevoerd door de federale overheid, te stoppen. Een oorlog waarvan is aangetoond dat deze mislukt is. Hopelijk laat dit anderen in de VS zien dat verantwoordelijk gebruik van marihuana veilig is en zal het resulteren in meer steden en staten die het gebruik legaliseren.

David Boyert, politiek directeur van de belangengroep "The Marijuana Policy Project" beschrijft de stemming als het volgende dominosteentje dat valt in wat hij beschouwt als een niet te stoppen golf van legalisatie die door het land zal razen.

Het referendum had niet te maken met enige georganiseerde vorm van tegenstand, hoewel sommige anti-drugs activisten wel hun stem lieten horen tegen de manier waarop de campagne werd geadverteerd. Zij waren van mening dat de advertenties marihuanagebruik verheerlijkten voor een groot publiek onder de 21 jaar, in plaats van debatteren over de vraag.

De beproevingen en tegenslagen van Maine

Hoewel Russell succesvol was in de legalisering van privé gebruik van marihuana in haar Portland kiesdistrict, is het haar niet gelukt een wet door te voeren, waarin de legalisatie, belasting en regulatie van marihuana op staatsniveau wordt geregeld. Dit houdt in dat het nog steeds legaal is om privé marihuana te roken binnen de stadsgrenzen van Portland, maar illegaal in de rest van de staat. Het niet kunnen doorvoeren van het wetsvoorstel, houdt ook in dat het niet legaal verkocht wordt in Portland, waardoor illegale dealers de enige bron blijven.

De stemming voor staats-brede legalisatie werd uitgevoerd door een 10-koppige groep wetsuitvoerders. Ze stemden 5-5, maar omdat een meerderheidsstemming nodig was om de wet door te voeren, werd dit in de kiem gesmoord. Dit is de derde keer dat het wetsvoorstel is voorgesteld en mislukt; er kan tot 2015 niet opnieuw naar worden gekeken.

Russell noemde de uitkomst teleurstellend, maar ze geeft niet op. "Ik waardeer de tweeledige leden die gestemd hebben met alledaagse Mainers," zei Russel. "Het is teleurstellend dat we slechts een stem tekort kwamen, maar we zullen blijven werken aan een pragmatische aanpak die kinderen zal beschermen en ook de vrijheid van onze burgers."

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken