Blog
Het Gebruik Van LSD Als Leerinstrument
3 min

Het Gebruik Van LSD Als Leerinstrument

3 min

Nu de ware toepassingen van LSD langzaam bekend worden, krijgt het idee dat het kan worden gebruikt als hulpmiddel voor het leren veel aandacht.

Het moderne paradigma van het leren lijkt de nadruk te leggen op gestandaardiseerde tests. Het onthouden van de benodigde informatie om te kunnen bewijzen dat je aan de eisen voldoet. Het in je bol stampen van informatie betekent echter niet dat de stof wordt geleerd of opgenomen, maar simpelweg dat het kan worden opgehoest.

HET DOORBREKEN VAN DE CYCLUS MET LSD

Het lijkt erop dat dit kan worden overkomen met een kleine hoeveelheid LSD. Er zijn een behoorlijk aantal verslagen en onderzoeken (waar we later naar kijken), die allemaal suggereren dat LSD een extreem effectief leerinstrument zou kunnen zijn. Desondanks is er maar weinig klinisch onderzoek.

Dit betekent echter niet dat de mogelijkheden van LSD niet worden getest. LSD is hard op weg het eerste hulpmiddel te worden onder een aantal van de allerslimsten, die studeren aan de beste universiteiten ter wereld, en ze zweren allemaal bij het ware potentieel van LSD. Zelfs het risico op vervolging ontmoedigt de gebruikende studenten niet in hun streven naar ware kennis. De impact van de drug is zo groot dat zelfs professoren en universiteitspersoneel de trend beginnen te erkennen. Merwin Freedman en Harvey Powelson bijvoorbeeld, beiden senior leden van respectabele psychologie afdelingen, schreven het volgende:

"De interesse van veel studenten in de drugservaring moet niet worden afgedaan als een teken van delinquentie, opstandigheid of psychologische pathologie. Het representeert een zoektocht naar een nieuwe manier van leven. Het indiceert behoeften en verlangens waar de Amerikaanse gemeenschap en het onderwijs op dit moment niet aan voldoen. De slimste en meest gevoelige studenten onderzoeken nu de waardes van de Westerse wereld en ontdekken dat ze meer willen. Vragen over ethiek en moraliteit komen bij hen op, wat nooit eerder in het Amerikaanse leven gebeurde, in ieder geval niet sinds de burgeroorlog. En hun opleiding voldoet niet aan deze interesses. De zaken die het meest belangrijk zijn voor vele, jonge Amerikanen worden niet besproken in hun academische leven. Het steriele formalisme van veel van het hogere Amerikaanse onderwijs kan amper in de schaduw staan van de psychedelische ervaring."

WAAROM STIMULEERT LSD HET LEERVERMOGEN?

Er zijn een aantal theorieën over waarom LSD het leren stimuleert. Freedman en Powelson geloofden dat het niet door LSD kwam dat feiten werden "geabsorbeerd", maar dat het waarschijnlijker was dat er een soort onderbuikreactie werd afgegeven, waardoor traagheid werd verwijderd die normaal de intellectuele nieuwsgierigheid blokkeert.

Albert Hofmann, die LSD in zijn lab ontwikkelde, omschreef het als een stimulans voor het centrale zenuwstelsel, die de plaats in had genomen van Ritalin, als LSD niet verboden zou zijn geweest. Over LSD als leerhulpmiddel zei hij: "Ik vermoed dat het leren in taken, die triviaal zijn voor het onderwerp, zouden worden aangetast, zoals bijvoorbeeld psychologische testen, terwijl zaken van groot belang voor het onderwerp wellicht sneller worden geleerd."

HET DRAAIT ALLEMAAL OM DE DOSERING

Denk echter niet dat je een normale dosering LSD kan nemen, om vervolgens de studieboeken in te duiken. Ontdekt is dat het gebruik van LSD als hulpmiddel het meest effectief is in een microdosering, wat inhoudt dat het moet worden genomen in sub-perceptuele hoeveelheden. Vervolgens werkt het als een niet-specifieke versterker, waarbij diverse functies worden verbeterd, waaronder het leervermogen.

Meer details over microdosering, en de mogelijke voordelen, kan je vinden in een ander artikel dat we hebben geschreven.

CASE STUDIES

Hoewel het niet klinisch bewezen is, zullen we niet beweren dat LSD mogelijkheden heeft als een leerhulpmiddel, zonder dat we dit met voorbeelden kunnen ondersteunen.

Het eerste interessante onderzoek, is het verslag “LSD — The Problem-Solving Psychedelic” van Stafford en Golightly. In dit verslag onderzoekt het duo de geest stimulerende effecten van LSD. Met name interessant is het stuk waar een student probeert Duits te leren. Ze ontdekten dat het leervermogen van deze student enorm werd verbeterd als deze onder invloed was van een kleine hoeveelheid LSD. Het meest interessant is het verhaal van de student zelf, maar omdat dit vrij lang is, raden we aan dat je dit zelf leest in het verslag. Wat duidelijk wordt, is dat de student echt gemotiveerd was zich onder te dompelen in de taal, waarna het de voornaamste interesse werd. Het ondersteunt de gedachte dat LSD het aanleren van zaken, die wij als belangrijk beschouwen, stimuleert.

Het volgende experiment komt uit de jaren '60, waar creativiteit en het oplossen van problemen werden bestudeerd. Een groep professionals (experts in hun werkgebied) ontving 50 microgram LSD, terwijl een andere groep 100 milligram mescaline ontving. Elke professional probeerde werk-gerelateerde problemen op te lossen, waar ze al maanden mee worstelden. De bedachte oplossingen waren uitgesproken. Ze werden beoordeeld door een college andere professionals, met dezelfde expertises, om te beoordelen of de drugs effect hadden. Ontdekt werd:

"LSD heeft hen absoluut geholpen bij het oplossen van hun complexe, schijnbaar onoplosbare, problemen. En het college was het hiermee eens. De 26 mannen brachten kort na hun LSD ervaringen een hele lading populaire innovaties op de markt, waaronder een wiskundige stelling voor NOR-poort circuits, een conceptueel model van een foton, een lineaire elektronenversneller straal-stuurinrichting, een nieuw ontwerp voor de vibrerende microtoom, een technische verbetering van de magnetische tape recorder, blauwdrukken voor een prive-woning en een winkelcentrum voor kunst en kunstnijverheid en een ruimtesonde experiment ontworpen om zonne-eigenschappen te meten."

Het toont maar weer eens aan dat we het volledige potentieel van psychedelica maar nauwelijks begrijpen en hun toepassingen gaan verder dan de traditionele hogere bestaanstoestand. We zeggen niet dat je erop uit moet trekken en al je hoop moet vestigen op LSD als leerhulpmiddel, maar de theoretische en experimentele mogelijkheden zijn absoluut de moeite van het bekijken waard!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken