Blog
Hoe Bereid Je Kurkuma Thee?
3 min

Hoe Bereid Je Kurkuma Thee?

3 min

Kurkuma staat bekend om zijn ontstekingsremmende en antioxiderende kwaliteiten. De bereiding van kurkuma thee is daarbij een makkelijke, lekkere manier om van deze gouden specerij te profiteren.

Als je van curry houdt, dan vind je kurkuma vast ook wel lekker. In de Zuid-Aziatische keuken is deze veelzijdige specerij een belangrijk ingrediënt. Maar wist je dat je van kurkuma ook heerlijke thee kunt zetten en dat het heel gezond is?

Wat is kurkuma?

Wat Is Kurkuma?

Kurkuma (Curcuma longa) is een geeloranje wortel uit de gemberfamilie. Het staat ook wel bekend als 'gouden specerij', smaakt karakteristiek aards en geeft een mooie kleur aan gerechten. Bovendien wordt kurkuma al sinds jaar en dag als medicijn ingenomen. De meeste mensen gebruiken het daarbij als supplement of drinken het als thee.

Hoe bereid je kurkuma thee?

Kurkuma thee heeft een kruidige smaak en een bloemachtige geur. Het is aards, warm en heel lekker met honing en citroen. Je hebt bovendien maar een paar ingrediënten nodig om het te maken, en het kost je slechts vijftien minuten.

Ingrediënten

Ingrediënten

  • Water (500ml)
  • Kurkumapoeder of geraspte kurkumawortel (1tl)
  • Honing
  • Citroensap
  • Zwarte peper (snufje)

Werkwijze

1. Breng 500ml water in een pan aan de kook.

Werkwijze: Breng 500ml Water In Een Pan Aan De Kook
2. Voeg het kurkumapoeder of de geraspte kurkumawortel toe.

Werkwijze: Voeg Het Kurkumapoeder Of De Geraspte Kurkumawortel Toe
3. Zet het vuur laag en laat de kurkuma 10-15 minuten pruttelen.

Werkwijze: Zet Het Vuur Laag En Laat De Kurkuma 10-15 Minuten Pruttelen
4. Zeef de thee in een kopje met behulp van een zeefje of een kaasdoek.

Werkwijze: Zeef De Thee In Een Kopje Met Behulp Van Een Zeefje Of Een Kaasdoek
5. Voeg naar smaak zwarte peper, honing en citroensap toe.

Werkwijze: Voeg Naar Smaak Zwarte Peper, Honing En Citroensap Toe
6. Geniet van je heerlijke, gezonde kopje kurkuma thee!

Werkwijze: Geniet Van Je Heerlijke, Gezonde Kopje Kurkuma Thee

Waar is kurkuma thee goed voor?

Kurkuma thee wordt gemaakt van de wortel van de kurkumaplant, die de krachtige verbinding curcumine bevat. Men neemt aan dat curcumine ontstekingsremmend en antioxiderend werkt en daarom goed voor je gezondheid is. De effecten van curcumine zijn onder andere:

✅Ontstekingsremming

Onderzoek wijst uit dat curcumine ontstekingsremmend werkt (Peng, 2021). Ontstekingen treden op bij allerlei chronische ziekten, zoals hartkwalen, kanker en de ziekte van Alzheimer.

✅Bevordering van het immuunsysteem

Kurkuma thee bevordert de productie van antistoffen in het immuunsysteem en activeert immuuncellen (Jagetia en Aggarwal, 2007).

✅Pijnverlichting

Curcumine is een natuurlijke pijnstiller en biedt bij artritis, menstruatiekramp en migraine mogelijk verlichting van pijn.

✅Betere spijsvertering

Kurkuma thee gebruikt men van oudsher voor een betere spijsvertering, met name bij een opgeblazen gevoel, winderigheid en een overbelaste maag (Dulbecco en Savarino, 2013).

✅Bevordering van een gezond hart

Onderzoek toont aan dat curcumine leidt tot een daling van het cholesterolgehalte en de bloeddruk, en zorgt voor gezonde bloedvaten, waardoor je minder kans hebt op een hartaandoening (Cox et al., 2022).

Eén ding moet je echter wel beseffen: kurkuma thee is weliswaar gezond, maar nog te weinig onderzocht om een medische behandeling te kunnen vervangen!

Gerelateerd artikel

Top 7 Psychedelische Theeën Die Je Thuis Kunt Maken

Welke schade kan kurkuma aanrichten?

Welke Schade Kan Kurkuma Aanrichten?

Kurkuma wordt in het algemeen als onschadelijk beschouwd, mits je er niet meer dan acht gram per dag van neemt. Soms kan het een negatieve uitwerking hebben, maar dat gebeurt zelden tot nooit en dan alleen als je er teveel van neemt.

Kurkuma kan bijvoorbeeld maagpijn, misselijkheid en diarree veroorzaken. Daarom moet je er zuinig mee omspringen.

Je kunt ook allergisch zijn voor kurkuma en dan krijg je er huiduitslag, jeuk of zwellingen van. Als je een bepaalde aandoening hebt of een bepaald medicijn gebruikt, moet je er tevens voorzichtig mee zijn (zie hieronder).

Kurkuma: FAQ

🚫Wanneer moet je beslist geen kurkuma thee drinken?
In het algemeen levert het drinken van kurkuma thee geen problemen op, maar je kunt het beste even met je huisarts overleggen als je:

• last hebt van je galblaas: kurkuma stimuleert de aanmaak van gal en daardoor krijg je nog meer last.

• vatbaar bent voor nierstenen: kurkuma bevat oxalaten en verhoogt daarmee het risico op nierstenen als je daar vatbaar voor bent.

• een ijzertekort hebt: kurkuma remt de ijzeropname en daardoor kun je bloedarmoede krijgen.
bepaalde medicijnen gebruikt: bloedverdunners, maagzuurremmers en diabetesmedicijnen kunnen op kurkuma thee reageren.

• zwanger bent of borstvoeding geeft: uit onderzoek blijkt niet dat kurkuma thee bij de zwangerschap of het geven van borstvoeding kwaad kan, maar neem het zekere voor het onzekere en drink er niet teveel van.

• binnenkort geopereerd wordt: kurkuma werkt bloed verdunnend; drink daarom minstens twee weken voor de operatie geen kurkuma thee meer (en licht je arts erover in).

• allergisch bent voor kurkuma: dan kun je het beter helemaal niet gebruiken.
🦷Krijg je van kurkuma vlekken op je tanden?
Kurkuma is een felgele specerij; daar krijg je vlekken van als je het lang, veel en vaak gebruikt. Dat geldt vooral voor geconcentreerde kurkuma in de vorm van een supplement of extract.

Om het risico op vlekken te vermijden, kun je voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het drinken van kurkuma thee met een rietje, je mond spoelen na het drinken van de thee of regelmatig je tanden poetsen. In het algemeen komen vlekken echter nauwelijks voor en kun je ze heel makkelijk verwijderen bij het dagelijks tandenpoetsen.
🌶Waarom is kurkuma goed in combinatie met zwarte peper?
Kurkuma is vooral gezond vanwege curcumine. Maar curcumine wordt niet snel opgenomen in je lichaam en heeft een lage biologische beschikbaarheid en dan heb je er niet zoveel aan.

Zwarte peper daarentegen bevat de stof piperine. En volgens onderzoek kan dit de opname van curcumine met wel 2000% vergroten (Prasad, Tyagi and Aggarwal, 2014). Door de combi met zwarte peper krijgt kurkuma een hogere biologische beschikbaarheid en kan het daardoor beter opgenomen en benut worden.

Kurkuma: een gouden specerij en magische thee

Kurkuma thee is weliswaar geen toverdrank, maar wel nuttig voor je gezondheid. De ingrediënten zijn op allerlei therapeutische eigenschappen onderzocht en in sommige landen, India bijvoorbeeld, wordt kurkuma al eeuwenlang als medicijn gebruikt. Haal het dus gauw uit je specerijenrek, doe wat water in een pan en laat het lekker pruttelen! Huppethee!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Bronnen
  • Cox, Fiona Frederike, Misiou, Angelina, Vierkant, Annika, Ale-Agha, Niloofar, Grandoch, Maria, Haendeler, Judith, Altschmied, & Joachim. (2022/1). Protective Effects of Curcumin in Cardiovascular Diseases—Impact on Oxidative Stress and Mitochondria - https://www.mdpi.com
  • Jagetia, Ganesh Chandra, Aggarwal, & Bharat B. (2007, January). “Spicing Up” of the Immune System by Curcumin - https://link.springer.com
  • Pietro Dulbecco, & Vincenzo Savarino. (Dec 28, 2013). Therapeutic potential of curcumin in digestive diseases - https://www.wjgnet.com
  • Sahdeo Prasad, Amit K. Tyagi, & Bharat B. Aggarwal. (2014/1/15). Recent Developments in Delivery, Bioavailability, Absorption and Metabolism of Curcumin: the Golden Pigment from Golden Spice, Recent Developments in Delivery, Bioavailability, Absorption and Metabolism of Curcumin: the Golden Pigment from Golden Spice - https://www.e-crt.org
  • Ying Peng, Mingyue Ao, Baohua Dong, Yunxiu Jiang, Lingying Yu, Zhimin Chen, Changjiang Hu, & Runchun Xu. (2021/11/02). Anti-Inflammatory Effects of Curcumin in the Inflammatory Diseases: Status, Limitations and Countermeasures - https://www.dovepress.com
Healthshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken