Blog
Hoe Doe Je Een Reality Check Voor Lucide Dromen?
4 min

Hoe Doe Je Een Reality Check Voor Lucide Dromen?

4 min

Om lucide te kunnen dromen, moet je eerst leren ontdekken of je droomt of niet. In dit blog leggen we uit hoe je dat doet door reality checks uit te voeren.

Lucide dromen is een beetje vreemd, maar ook heel spannend. Sommige mensen beweren dat je in een lucide toestand kunt kiezen in welke realiteit je wilt leven. Zo krijg je dus een unieke kans om je droom te leven. Om een dergelijke staat te bereiken, moet je dit in wakkere toestand goed oefenen. Een belangrijk onderdeel hiervan is leren hoe je je op de kenmerken van je realiteit concentreert, zodat je het verschil kunt bepalen als je droomt.

In dit artikel gaan we uitgebreid in op het uitvoeren van een reality check.

Wat is een reality check, en waarom is het belangrijk?

Wat Is Een Reality Check, En Waarom Is Het Belangrijk?

Een reality check of realiteitscontrole tijdens het dromen is een van de belangrijkste manieren om lucide te worden. Hierbij train je jezelf in wakkere toestand om bij jezelf te rade te gaan over het karakter van de werkelijkheid. Lijkt het echt? Is alles zoals je verwacht?

Een reality check in je wakende (en vervolgens dromende) leven bij jezelf doen, is zo simpel nog niet. Het is niet gewoon een kwestie van jezelf een korte vraag stellen om daarna weer verder te gaan met je dag. De essentie van een reality check is dat je heel bewust nagaat of je droomt of wakker bent.

Veel hiervan heeft te maken met de aard van de vraag en wat je van het antwoord vindt. Maar je kunt het verkrijgen van luciditeit veel makkelijker maken door een 'droomteken' (of tekens) te gebruiken. Dit zijn bepaalde dingen waar je bewust op let of die je controleert. Denk hierbij aan proberen je vingers door je handpalm te duwen, of naar de wijzers van een klok kijken.

Gerelateerd artikel

5 Kruiden Die Lucide Dromen Kunnen Veroorzaken

Wat is een goede reality check?

Wat Is Een Goede Reality Check?

Voor een effectieve reality check moet je iets kiezen dat in de wakkere wereld onmogelijk is, maar wel mogelijk is als je droomt. Ook moet het zo bijzonder zijn dat je beseft dat je droomt als het gebeurt.

Een aantal voorbeelden van een reality check:

  • Kun je je vingers door je handpalm duwen?
  • Kun je vliegen?
  • Ziet je lichaam er normaal uit? Heb je eigenlijk wel een lichaam?
  • Is de wereld gedetailleerd?
  • Kun je ademen met je neus en je mond dicht?
  • Kun je de tijd op een klok aflezen?
  • Wat gebeurt er als je in de spiegel kijkt?

Een reality check kun je natuurlijk veel persoonlijker maken. Soms helpt dit juist. Wat je ook kiest, verzeker dat het iets is dat in de wakkere wereld een duidelijk resultaat heeft.

Zoals vermeld, is het heel belangrijk dat je je echt focust op je reality check tijdens het uitvoeren ervan. Jezelf snel afvragen of je vliegt, zal niet volstaan. Stop met wat je doet en richt je op het gevoel in je lichaam. Voel je voeten stevig op de vloer en sta stil bij hoe dit voelt. Door hier bewust mee bezig te zijn, merk je eerder op wanneer je deze dingen niet voelt tijdens het dromen.

Wanneer doe je een reality check?

Wanneer Doe Je Een Reality Check?

Maak er een gewoonte van om meerdere keren per dag een reality check te doen. Als je ze niet regelmatig doet, kun je ze waarschijnlijk ook in je droom niet uitvoeren. In een droomtoestand is de kans klein dat je bewust stilstaat bij de gedachte: 'waarschijnlijk is dit het moment voor een reality check'. Maar als je jezelf aanleert om in je wakkere leven met regelmaat een reality check te doen, gaat dit tijdens het dromen uiteindelijk op de automatische piloot.

Om dit te vereenvoudigen, kun je jezelf op bepaalde momenten van de dag afvragen of je droomt. Doe bijvoorbeeld elke keer een check als je door een deur stapt, of deze nu open of dicht is. Als je bij deze alledaagse momenten een reality check uitvoert, dan zul je dat automatisch ook in je dromen doen.

Je kunt natuurlijk ook een ander gebruikelijk moment bepalen.

Hoe doe je een reality check voor lucide dromen?

Je weet nu wat de basisprincipes van een reality check zijn. Laten we eens een aantal voorbeelden bespreken. Je kunt onderstaande voorbeelden gemakkelijk in je leven integreren. De principes zijn voor alle reality checks gelijk, dus ontdek wat voor je werkt.

Gerelateerd artikel

Is Lucide Dromen Verslavend?

Probeer je vinger door je handpalm te duwen

Probeer Je Vinger Door Je Handpalm Te Duwen

Dit is een hele goede optie voor een reality check, want je kunt het heel eenvoudig testen als je wakker bent.

Vraag jezelf af of je droomt. Probeer nu een of twee vingers door je handpalm te duwen. Als je wakker bent, probeer dan of het echt lukt. Zorg voor een mindset waarbij je gelooft dat het echt kan gebeuren. Concentreer je op de weerstand die je voelt als je vingers niet door je handpalm gaan.

Als je op deze manier oefent, kun je je tijdens een reality check in je dromen ook goed concentreren. En door je te concentreren, kun je lucide gaan dromen.

Kijk naar jezelf in de spiegel

Kijk Naar Jezelf In De Spiegel

Jezelf in een spiegel bekijken, is ook een goede optie. Natuurlijk moet er wel een spiegel aanwezig zijn, zowel in het echte leven als in de droomwereld.

Nogmaals, concentreer je goed. Als je even snel een blik werpt, is je droomzelf waarschijnlijk niet in staat om die toestand van de werkelijkheid te onderscheiden. Kijk eens goed naar je gezicht. Zie je er normaal uit? Heb je twee ogen? Hebben ze de kleur die je verwacht? Lijk je eigenlijk wel op jezelf?

In de droomwereld zie je er misschien subtiel anders uit, of compleet onherkenbaar zijn. Hoe dan ook, je komt er alleen achter als je echt aandachtig leert kijken.

Lees de tijd af (digitale klok of wijzerplaat)

Lees De Tijd Af (Digitale Klok Of Wijzerplaat)

In de wakkere wereld zijn wijzerplaten van klokken duidelijk en logisch. In de droomwereld is dit vaak niet het geval. Als je dan aandachtig de wijzers van de klok bestudeert, kun je zomaar ontdekken dat de klok vijf wijzers heeft, of getallen aangeeft die een normale klok niet heeft (bijvoorbeeld 31:72 uur).

Elke keer dat je deze test uitvoert terwijl je wakker bent, moet je daar echt even bij stilstaan. Let goed op alle cijfers, of waar de wijzers staan. Neem even de tijd om de klok bewust in je op te nemen en te zien hoe logisch het allemaal is.

Gooi een munt op

Gooi Een Munt Op

Een munt opgooien is een ongelooflijk effectieve reality check. In het echte leven heb je dit snel gedaan en zijn er maar twee uitkomsten mogelijk.

In de droomwereld kan de munt oneindig in de lucht blijven zweven, ongelooflijk hoog stijgen, andere symbolen laten zien of zelfs als een compleet ander voorwerp terugkomen in je hand.

Een muntje gooien is een hele goede test, omdat je er ook in wakkere toestand meer concentratie voor nodig hebt. Je moet je concentreren op de handelingen van het gooien en vangen. Dit betekent automatisch dat je het veel bewuster doet.

Houd je adem in

Houd Je Adem In

Tot slot kun je ook proberen je adem in te houden. Als je wakker bent, wordt dit heel snel ongemakkelijk. Maar als je droomt, kan het zomaar gebeuren dat je je adem zo lang kunt inhouden als je wilt.

Ademhalen is noodzakelijk voor mensen. Als de relatie met je ademhaling verandert, kan dit een duidelijk teken zijn dat je je niet in de wakkere realiteit bevindt. Je moet gewoon leren om het op te merken.

Zijn er technieken om de realiteit te testen die beter werken dan andere?

De meest effectieve reality check kiezen is gewoon een kwestie van proberen. Het gaat er uiteindelijk om dat je iets vindt wat voor je werkt.

Om het goed te oefenen, moet je met twee dingen rekening houden. Allereerst moet je een reality check kiezen die je makkelijk meerdere keren per dag kunt uitvoeren. Ten tweede moet het iets zijn waarop je je heel eenvoudig kunt concentreren tijdens het oefenen.

Als je aan deze twee voorwaarden voldoet, duurt het niet lang voordat je reality checks een weg naar je dromen vinden.

Reality checks: een onmisbaar onderdeel van lucide dromen

Reality Checks: Een Onmisbaar Onderdeel Van Lucide Dromen

Een reality check is een van de simpelste manieren om lucide dromen op te wekken. Een effectieve reality check betekent uiteindelijk dat je mindful bent. Daarbij maakt het eigenlijk niet zoveel uit welke actie je uitvoert. Het heeft veel meer te maken met hoe je je op de actie concentreert en wat je ermee doet. De actie dient alleen om je aandacht te vestigen op het karakter van de werkelijkheid, zodat je te weten komt of je al dan niet droomt!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Lifestyle Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken