Blog
Juiste Soort En Maat Lange Vloei
5 min

Hoe Je De Juiste Soort En Maat Lange Vloei Kiest

5 min

Het gebruik van goede lange vloei kan het verschil maken. Maar met alle verschillende rokersbenodigdheden van tegenwoordig kan het moeilijk kiezen zijn. Welke soorten lange vloei bestaan er en wat zijn de beste voor het roken van cannabis? Haal je het beste uit je rokertje? Branden je lange vloeitjes zoals zou moeten? Hoe kun je daarachter komen? We hebben een handige handleiding voor je samengesteld. Zo kun je bepalen wat de ideale soort, afmeting en dikte is voor je lange vloei.

De meeste mensen geven er nog steeds de voorkeur aan om een goeie traditionele joint of spliff te draaien. Zelfs nu vaporizers en edibles steeds populairder worden. Wat er de afgelopen jaren wel veranderd is, is dat cannabisliefhebbers tegenwoordig de keuze uit een reusachtig aantal rokersbenodigdheden hebben. Verschillende soorten lange vloei behoren daar ook toe. En om een lekkere vette joint te draaien, wil je natuurlijk de beste vloei voor de beste rookervaring.

Lange Vloei: Ontdek Welke Soort Het Meest Voor Jou Geschikt Is

Voordat we bekijken welke soorten lange vloei er tegenwoordig allemaal te koop zijn, eerst een dienstmededeling: hoe mensen het liefst hun joint draaien, hangt helemaal van hun persoonlijke voorkeur af. Er bestaat geen "allerbeste" soort materiaal. Misschien bevalt de ene soort je beter dan de andere. Maar dat is afhankelijk van je draaimethode en hoe je ze graag rookt.

WAT ZIJN DE VERSCHILLEN TUSSEN LANGE VLOEI?

Lange vloei verschilt niet alleen van merk en verpakking. De grootste verschillen betreffen de materialen waar ze van gemaakt zijn. Zo is er vloei van houtpulp, rijst en hennep. Al deze materialen hebben hun eigen voor- en nadelen. Ze hebben effect op de brandsnelheid, smaak en het draaigemak van je joint. Hieronder bekijken we de meest gebruikte materialen wat nader.

WAT ZIJN DE VERSCHILLEN TUSSEN LANGE VLOEI?

Naast het materiaal dat voor de vloeitjes is gebruikt, zijn er andere factoren die meespelen. Denk aan de lijm of het formaat van de vloei, maar ook aan de verpakking. Sommige rokers prefereren lange vloei gemaakt van uitsluitend natuurlijke materialen die milieuvriendelijk zijn. Dat kan dus een criterium zijn.

DE VERSCHILLENDE MATERIALEN VAN LANGE VLOEI

DE VERSCHILLENDE MATERIALEN VAN LANGE VLOEI

HOUTPULP

Lange vloei gemaakt van houtpulp was de eerste vloei die op de markt kwam en wordt nog altijd het meest gebruikt. Van dit soort papier worden ook sigaretten en gewoon schrijfpapier voor je boodschappenlijstje gemaakt. Omdat het zo alledaags is, kun je dit soort lange vloei bijna overal kopen.

Het grootste voordeel van deze vloeitjes is dat ze eenvoudig te gebruiken zijn. Ze zijn daarom zeer geschikt voor mensen die willen leren hoe je een fatsoenlijke joint draait. Vloei van houtpulp brandt gemiddeld tot snel. Als je er een joint mee draait, blijft het goed branden.

Het grootste nadeel van deze standaard houtpulp vloeitjes is dat ze een opvallende nasmaak hebben, meer dan vloei van ander materiaal. Deze vloei heeft niet alleen een smaak die veel mensen onprettig vinden, het bevat ook de meeste verontreinigingen en produceert de meeste as. Het belangrijkste nadeel is misschien nog wel het probleem voor de gezondheid dat met dit soort vloei geassocieerd wordt.

Niet alle vloei gemaakt van houtpulp is echter hetzelfde. Afhankelijk van het merk kan de samenstelling van het materiaal soms anders zijn. Sommige vloei is gemaakt van 100% houtpulp. Je hebt ze ook die gemaakt zijn van een mix van pulp en andere materialen, vlas bijvoorbeeld.

Om ervoor te zorgen dat de standaard witte vloei van houtpulp er wit uitziet, wordt het vaak met chloor of andere chemicaliën gebleekt. De chemicaliën die voor het bleken gebruikt worden, zijn niet alleen ongezond, ze smaken ook nog eens onnatuurlijk. Tegenwoordig zijn er ook ongebleekte houtpulp vloeitjes te koop. Die zijn doorgaans bruin of doorzichtig.

RIJSTVLOEI

Lange vloei vervaardigd van rijst is over het algemeen de dunste soort vloei. Dat heeft tot gevolg dat ze de minste nasmaak afgeven. Maar ook hier geldt, niet alle lange vloei gemaakt van rijst is hetzelfde. Sommige bevatten vlas of andere additieven. De meeste gerenommeerde merken vermelden de samenstelling op de verpakking. Je zou dit in ieder geval op hun website moeten kunnen nagaan.

Lange rijstvloei heeft geen nasmaak, maar heeft toch wat nadelen. Rijstvloei is heel erg dun. Daarom kan het draaien van een lekkere dikke joint best wel een uitdaging zijn. Dat geldt helemaal voor mensen die nog moeten leren een perfect rokertje te draaien.

Dat ze langzamer branden, kan een voordeel zijn. Het betekent echter wel dat je joint steeds uitgaat als je even een adempauze neemt.

LANGE VLOEI VAN HENNEP

Lange vloeitjes gemaakt van hennep combineren de voordelen van bovenstaande soorten. Maar dan zonder de nadelen. Doorgaans zijn ze gemaakt van 100% natuurlijke hennepvezels en worden ze niet gebleekt. Hennepvloei is niet zo dun als rijstvloei en meestal heeft het een textuur waarmee je behoorlijk wat grip hebt. Dat maakt ze ideaal voor het draaien.

Pure hennepvloei is niet helemaal smaakloos. Maar vergeleken met houtpulp en vloei met additieven geeft hennep een zachte, zoete en muskusachtige smaak af. Dat vinden veel rokers aangenaam. Hennepvloei brandt ook langzaam, maar blijft beter branden dan rijstvloei.

Lange vloei gemaakt van natuurlijke hennepvezels is de meest natuurlijke "groene" manier om te roken. De meeste zijn ongebleekt en geproduceerd zonder chemische middelen. Dat geldt ook voor de gom. Veel cannabisliefhebbers zijn het erover eens dat hennepvloei de beste ervaring biedt voor het roken van cannabis.

Hoe Je Het Beste Formaat Lange Vloei Bepaalt Voor Een Perfecte Joint

Hoe Je Het Beste Formaat Lange Vloei Bepaalt Voor Een Perfecte Joint

Het perfectioneren van de kunst van het draaien van een joint is afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt. Is het je weleens opgevallen dat verschillende soorten lange vloei invloed kunnen hebben op de kwaliteit van je joint? En heb je je ooit afgevraagd waarom er, om te beginnen, zoveel verschillende soorten bestaan?

Toen tabak en andere kruiden in Europa werden geïntroduceerd, werden die voornamelijk door de rijken gebruikt. Die konden het zich veroorloven ze te importeren. De sigarenstompjes die door de aristocraten achteloos op straat werden gegooid, werden in een stuk krant gedraaid en door de armen gerookt. De inkt en andere chemicaliën van het krantenpapier veroorzaakten ernstige gezondheidsproblemen bij het inhaleren van de rook. Dat had tot gevolg dat papierproducenten begonnen met het produceren van veiliger soorten vloeitjes omdat roken steeds populairder werd.

Verschillende Formaten Lange Vloei

Hier volgt een overzicht van de reeks lange vloei die op de markt gebracht is. Zo kun je zelf nagaan welke het meest geschikt voor je is.

VLOEIMAAT SINGLE WIDE

Single wide vloeitjes hebben doorgaans een afmeting van 68-70mm lang en 34-36mm breed. Ze zijn bijna overal verkrijgbaar en er is niet veel papier voor nodig om ze te produceren. Ze zijn smal en dun, vaak doorzichtig. Met dit soort vloei is het lastig draaien en het is niet bijzonder geschikt voor het roken van cannabis. Het brandt goed met tabak en is handig als je voor jezelf een klein rokertje draait.

VLOEIMAAT DOUBLE WIDE

Zoals de naam al verklapt, zijn deze tweemaal zo breed als de single wide vloeitjes. Ze zijn ruwweg 76-78mm lang en 63-88mm breed. Ze zijn echter niet overal verkrijgbaar. De vloeitjes zijn misschien wel meer geschikt voor bijzondere gelegenheden. Ben je van plan een dikkerdje te draaien om met je vrienden te delen, dan is double wide precies wat je nodig hebt. Zorg er wel voor dat hij goed vol zit. Je wilt niet voor de onaangename verrassing komen te staan dat je meer papier rookt dan wiet.

Gerelateerd artikel

De 10 Beste Vloeipapiertjes

VLOEIMAAT '1¼'

Door de verbreding van de single wide met 25% krijg je maatje 1¼ vloeitjes. Deze hebben doorgaans een lengte van 76-78mm en een breedte van 45-48mm. Dat benadert de lengte van een mainstream massaproductie-sigaret. Deze zijn beter geschikt om in een klein gezelschap rond te laten gaan. Tevens draai je er makkelijk kegelvormige joints mee. Naarmate het formaat groter is, is het papier duurzamer. Kijk altijd even hoe smal of dik de lange vloei is voordat je tot aankoop overgaat.

VLOEIMAAT '1½'

Voor dit formaat lange vloei wordt doorgaans een dikkere papiersoort gebruikt. Het is 50% groter dan het single wide formaat. Er past een hoop meer in en vanwege het gewicht moet het papier steviger zijn. Dit zou moeten bijdragen aan een langere brandduur waarbij het papier de joint brandende houdt. Het rond laten gaan hiervan in een kleine groep zou tevredenstellend moeten zijn als je eenmaal in staat bent om cones te draaien.

KING SIZE VLOEI

Er zijn Amsterdamse coffeeshops die gigantische joints fabriceren. Daar gaan beroemde mensen dan mee op de foto. Als je kijkt naar wat er alom voor de consument op de markt is, komt de beste keus voor een enorme joint neer op het king size formaat. Deze vloei kan variëren van tussen de 100-110mm lang en 55-60mm breed. Het is ook in een kleinere variant te verkrijgen. Dan is het 105-110mm lang en slechts 42-46mm breed. Dit papier is dunner, maar uiteindelijk hangt alles af van hoeveel je gaat roken in gezelschap. En vergeet niet dat dunnere vloeitjes sneller branden.

XXL LANGE VLOEI

Natuurlijk biedt Zamnesia ook zeer lange vloei aan voor het geval er een groot rookavontuur op de planning staat. Deze is 44mm breed en tot 300mm lang. Als je zo'n lange joint vol kunt stoppen, ontdek je dat hij mooi zacht brandt en weinig as produceert. Het is altijd beter om ongebleekte vloeitjes te gebruiken. Lange vloei is niet voor niets uit noodzaak ontstaan vanwege de chemische risico's waaraan rokers in het verleden werden blootgesteld. Ze worden zonder chemicaliën geproduceerd. Zamnesia verkoopt diverse vloeitjes die met dat oogpunt gefabriceerd zijn.

Om te roken, heb je wat lange vloei betreft keus genoeg. Het is allemaal afhankelijk van de gewenste brandduur, de hoeveelheid rookwaar en het aantal gelukkigen dat meedoet. Heb je een welverdiend rustmoment voor jezelf? Of geef je hem door aan de volgende in je groep vrienden? Wat je ook maar op de planning hebt staan, op Zamnesia kun je bouwen. We bieden je de beste lange vloei die je maar kunt vinden.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken