Blog
Hoe Maak Je Chili-Olie?
4 min

Hoe Maak Je Chili-Olie?

4 min

Zelf chili-olie maken is ongelooflijk eenvoudig. In dit artikel bespreken we twee methoden om je eigen pittige chili-olie te maken. We laten je bovendien zien hoe je het met de psychoactieve eigenschappen van cannabis kunt verrijken!

Chili-olie is een superveelzijdige smaakmaker en geweldig voor in de keuken. Je kunt het natuurlijk kopen, maar het is net zo makkelijk om je eigen olie te maken. Het zal je zelfs verbazen hoe eenvoudig het is om deze pittige olie zelf samen te stellen.

Hieronder laten we je twee methoden zien om chili-olie te maken en vervolgens leggen we ook uit hoe je chili-olie met cannabis maakt - met psychoactieve eigenschappen! Toffer dan dat kan bijna niet.

Wat is chili-olie?

Wat is chili-olie?

Chili-olie is een type olie - vaak plantaardige olie of olijfolie - met de pittigheid van hete chilipepers. Het is daarmee perfect om bijvoorbeeld salades of andere gerechten wat meer pit te geven. Kortom, een geweldig ingrediënt om in de keuken te hebben.

Het leuke aan chili-olie is dat je veel variaties hebt, afhankelijk van het soort chilipeper dat wordt gebruikt. Sommige pepers zorgen bijvoorbeeld voor een zoete, licht pittige olie. Andere zijn daarentegen behoorlijk heet en hebben wat minder smaak, terwijl weer andere oliën rokerig en rijk aan smaak zijn. Wat past het best bij jou?

Het volgende recept is wat algemeen, maar pas het gerust naar eigen inzicht aan. En aarzel niet om te experimenteren met verschillende soorten hete pepers om te ontdekken wat jij lekker vindt!

Hoe maak je chili-olie?

Hoe maak je chili-olie?

En dan nu het recept voor het maken van pittige chili-olie! De grootste uitdaging hierbij is wachten tot de pittigheid goed in de olie is getrokken. Als geduld echter niet je sterkste kant is, hebben we eerst een supersnelle methode voor je!

Ingrediënten

 • 250ml olie naar keuze. Als je het wilt gebruiken voor salades, is olijfolie een goede optie.
 • 3 eetlepels gedroogde, gemalen pepers naar keuze. Gebruik de soort chilipeper die het beste bij jouw smaak en wensen qua pittigheid past.
 • Zout en andere smaakmakers. Misschien wil je het puur houden door alleen pepers en olie te gebruiken. Maar je kunt ook zout, andere smaakmakers en kruiden toevoegen als je er echt iets lekkers van wilt maken. Knoflook kan ook een heerlijke draai aan chili-olie geven.

Benodigdheden

Alles wat je nodig hebt, is:

 • Een steelpan
 • Een fles om de chili-olie in te bewaren (je kunt de fles gebruiken waar de olie in zit)
 • Een mes en snijplank (als je de pepers nog moet fijnmaken)

Stappen

Volg de volgende aanwijzingen voor een snelle manier om chili-olie te maken, zodat je het al binnen een half uur kunt gebruiken. Daarna bespreken we een recept dat wat minder inspanning vereist, maar wel wat meer geduld.

 1. Giet de olie in de pan.
 2. Voeg de overige ingrediënten aan de olie toe.
 3. Verwarm zachtjes, maar laat het niet aanbranden! Als de olie rookt, is deze te heet en kook je de ingrediënten. Wat je wilt, is het alleen voldoende verwarmen om de smaak en hitte van de ingrediënten in de olie te laten trekken.
 4. Roer minimaal 5 minuten. Hoe langer je het laat sudderen, hoe meer smaak en hitte de olie aan de pepers onttrekt.
 5. Als het klaar is, kun je het van het vuur halen.
 6. Nu kun je het ofwel terug in de fles gieten, klaar voor gebruik, of door een zeef of kaasdoek zeven om de vaste ingrediënten te verwijderen, zodat je een pure, pittige olie overhoudt!

Een eenvoudigere methode

Maar je hoeft niet per se het fornuis te gebruiken. Een andere mogelijkheid is namelijk simpelweg de chilipepers in de olie doen, die na verloop van tijd de smaak en hitte overneemt. Voeg hiervoor de pepers en eventuele andere ingrediënten aan een fles olie toe en zet deze op een koele, donkere en droge plaats. Hoe langer je het laat staan, hoe meer smaak het zal krijgen. Sommigen wachten wel maanden om het beste eindproduct te krijgen.

Een waarschuwing: het gebruik van rauwe pepers brengt het risico van botulisme met zich mee. Botulisme is een soort voedselvergiftiging en wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd 'Clostridium botulinum' die ernstige symptomen kan veroorzaken (meestal 12-36 uur na het nuttigen van bedorven voedsel), zoals:

 • Droge mond
 • Moeite met slikken of praten
 • Zwakte van de gezichtsspieren aan beide kanten
 • Hangende oogleden
 • Wazig zien
 • Moeite met ademhalen
 • Misselijkheid en overgeven
 • Buikkrampen
 • Verlamming (in ernstige gevallen)

Dus, als je op deze manier oliën met chilismaak maakt, zorg er dan voor dat je alleen gedroogde pepers in de vorm van vlokken toevoegt. Voeg ook nooit verse knoflook of water aan je chili-olie toe! Een ander goed idee is om vaker kleine hoeveelheden te maken, zodat je je olie vrij snel kunt opmaken. Mocht de chili-olie er troebel uitzien, neem dan geen risico; gooi het weg! Je kunt beter een kleine hoeveelheid weggooien dan last krijgen van bovenstaande symptomen.

Andere ingrediënten om je chili-olie op smaak te brengen

Vrijwel alles wat smaak heeft, kan aan chili-olie worden toegevoegd. Hier zijn enkele suggesties:

 • Basilicum
 • Oregano
 • Tijm
 • Knoflook (gedroogd)
 • Ui (gedroogd)
 • Peperkorrels
 • Gember (gedroogd)
 • Sojasaus
 • Sesamzaden
 • Laurierblaadjes

Variant op chili-olie: chili-olie met cannabis

Variant op chili-olie: chili-olie met cannabis

Waarom voeg je niet eens wat wiet aan je chili-olie toe? Je kunt je olie niet alleen verrijken met de rijke smaken van je favoriete wietsoort, maar ook de THC activeren en je olie psychoactief maken! Pittig en psychoactief - wat wil je nog meer?

Om de olie psychoactief te maken, moet je de cannabis decarboxyleren - een proces waarbij de cannabinoïden worden geactiveerd, zodat ze effect kunnen hebben op het menselijk lichaam. Dit gebeurt door middel van verhitting.

Verder kun je de bovenstaande methode aanhouden waarbij de olie wordt verwarmd, met enkele verschillen:

 • Verwarm de olie ongeveer vier uur op laag vuur met de cannabis erin en roer elke 15–20 minuten. Dit zal de wiet decarboxyleren en vervolgens de THC in staat stellen om de olie te verrijken.
 • Afhankelijk van hoe pittig je het wilt, kun je de pepers en andere ingrediënten op elk moment toevoegen. Voeg je ze meteen toe en ga je voor de volle vier uur, dan heb je uiteindelijk zeer pittige en smaakvolle olie. Doe ze er later bij als je het liever wat milder hebt.

Let op: als je de hierboven genoemde 'langere methode' gebruikt, smaakt de olie nog steeds naar cannabis, maar zal het niet psychoactief zijn.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over THC

Chili-olie maken: lekker makkelijk

Chili-olie maken: lekker makkelijk

Zoals je kunt zien, is het maken van chili-olie vrij eenvoudig. Eenvoudig en toch ongelooflijk lonend. Als je een van de bovenstaande methoden volgt, heb je in een mum van tijd of in enkele weken zelfgemaakte, heerlijke chili-olie die je kunt gebruiken wanneer je maar wilt. Probeer het de volgende keer eens met andere kruiden of een andere chilipeper om te zien wat je het lekkerst vindt. Of voeg wat cannabis toe!

Plantshop

Van bloemen en kruiden tot groenten en fruit, je vindt de beste zaden en producten in onze Plantshop.

View category

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Plantshop Recepten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken