Blog
Wat Is Het Verschil Tussen Peper En Chili?
4 min

Wat Is Het Verschil Tussen Peper En Chili?

4 min

Wat zijn de fundamentele verschillen tussen chilipeper en peper? Kunnen we de termen door elkaar gebruiken? We bespreken hier belangrijke informatie over deze specerijen: waar komt de populariteit vandaan, wat zijn de verschillen en is de een beter dan de ander? Dol op Capsicum of heb je liever Piperaceae? Je leert ongetwijfeld meer in dit artikel.

Als het om pepers en chilipepers gaat, kun je zomaar denken dat je de termen door elkaar kunt gebruiken. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen de twee en het loont de moeite je hierin te verdiepen. Tenminste, als je in plaats van een gewone fan een doorgewinterde kruidenkenner wilt worden! In dit artikel gaan we op de verschillen tussen chili en peper in.

Wat is peper?

Wat Is Peper?

Peper, oftewel de peperkorrel, is afkomstig van de vruchten die door planten van het geslacht Piper worden geproduceerd. Deze vruchten worden na het oogsten gedroogd en als smaakmaker gebruikt. Traditioneel worden gedroogde peperkorrels gemalen, maar je kunt ze ook in hun geheel gebruiken. Je kunt daarnaast ingemaakte peperkorrels vinden; deze zijn meestal groen.

Peper is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waarbij de pepers subtiel in smaak verschillen. Ze bezitten daarmee vele toepassingen in de keuken. Witte peper wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in Chinese gerechten, terwijl groene peper erg gewild is in de Thaise keuken. En in de Europese keuken is de zwarte peper favoriet.

Peper is niet alleen heerlijk om mee te koken: naar verluidt, biedt het mogelijk ook holistische voordelen. Historisch werd het tevens als medicijn gebruikt. Peper is namelijk rijk aan antioxidanten en heeft mogelijk ook impact op ontstekingen. De lijst van potentiële voordelen houdt daar echter niet mee op, wat ook de onderzoekswereld niet is ontgaan.

Gerelateerd artikel

Helpt Zwarte Peper Bij Het Reguleren Van De Effecten Van Wiet?

De geschiedenis van peper

We hebben het gebruik van peper nu kort aangestipt, evenals de traditionele toepassingen ervan. Maar waar komt peper eigenlijk vandaan? Peper komt oorspronkelijk uit Zuid- en Zuidoost-Azië, en wordt al vanaf ongeveer 2000 v.Chr. in de keuken gebruikt. Peperkorrels waren vroeger een waardevol handelsartikel. Op de handelsmarkten werd het lange tijd zelfs 'zwart goud' genoemd. Het werd ook een tijdlang als valuta en als vorm van onderpand gebruikt.

In de 16e eeuw raakte de Europese markt echter verzadigd, waardoor de waarde van peper afnam. Voorheen was het exclusief verkrijgbaar voor de allerrijksten, maar plotseling was de specerij voor iedereen beschikbaar, waardoor het ook meer bekendheid kreeg. Tegenwoordig is peper nog altijd een favoriete smaakmaker en goed voor ⅕ van de wereldhandel in specerijen. Het is dus wel duidelijk dat er geen einde aan de populariteit lijkt te komen.

Wat is een chilipeper?

Wat Is Een Chilipeper?

De chilipeper is de vrucht van planten van het geslacht Capsicum. Deze vruchten worden benut vanwege hun pittige en bijzondere smaken. Er bestaan talloze soorten, van de paprika tot de Carolina Reaper, en elke chilipeper biedt iets unieks. Uiteraard hebben ook chilipepers talloze toepassingen. De mogelijkheden zijn eindeloos: je kunt ze bijvoorbeeld vers, ingemaakt of gedroogd gebruiken. Chilipoeder is echter misschien wel de gangbaarste vorm.

Het gebruik van de chilipeper gaat ook al duizenden jaren terug. Chilipepers hebben al die jaren een pittige smaak aan allerlei gerechten gegeven, en je kunt de planten vrij gemakkelijk telen. Ze worden traditioneel gebruikt voor Mexicaans, Aziatisch en Zuid-Amerikaans eten, maar ze hebben inmiddels ook hun weg naar andere culturen gevonden.

Net als peperkorrels bieden chilipepers een aantal mogelijke voordelen voor je gezondheid. Ook deze pepers zijn namelijk rijk aan antioxidanten en vitamines.

Plantshop

Van bloemen en kruiden tot groenten en fruit, je vindt de beste zaden en producten in onze Plantshop.

View category

De geschiedenis van de chilipeper

De chilipeper kent een rijke geschiedenis en het gebruik gaat wel 8000 jaar terug. Naar verluidt, komt de chili oorspronkelijk uit Mexico en Zuid-Amerika. Maar pas in 1492 bereikte de chilipeper een groter publiek, nadat Christoffel Columbus de Nieuwe Wereld had ontdekt. Hij probeerde chilipepers over heel Europa te verspreiden en was daarin behoorlijk succesvol. De Europeanen noemden de chilipeper ook wel 'peper', vanwege de overeenkomsten met de eerder genoemde peperkorrels, wat waarschijnlijk aan de verwarring heeft bijgedragen!

Dankzij Portugese handelaren kwam de chilipeper al snel in delen van Azië terecht. Ook tegenwoordig worden chilipepers nog altijd veel gebruikt. Veel landen telen ze, met China momenteel als grootste producent ter wereld.

Veel onafhankelijke telers over de hele wereld creëren echter ook hun eigen unieke, exclusieve chili-cultivars.

Peper versus chili

Peper Versus Chili

We hebben nu de basis besproken en uitgelegd wat pepers en chilipepers zijn, maar hoe verhouden ze zich tot elkaar? Wat zijn de echte verschillen? En vooral: is de een beter dan de ander? Laten we daar eens in duiken!

Geslacht

De chilipeper behoort tot het geslacht Capsicum, en peper tot het geslacht Piper, maar beide zijn een soort bes die door een plant wordt geproduceerd.

Peper komt uit de kleine bessen die aan de ranken van de plant groeien, waarbij de plant een struikachtiger uiterlijk heeft dan chilipeperplanten. Na het rijpen, worden de bessen geoogst en gedroogd voor gebruik.

Chilipeperplanten hebben daarentegen een opvallender en bladvormiger uiterlijk. De geproduceerde vruchten hebben daarbij meer toepassingen en komen in veel meer vormen, kleuren en met meer smaken voor.

Uiterlijk

Over het algemeen is het uiterlijk van chilipepers unieker. Omdat er zoveel verschillende soorten bestaan, zal elke chilipeper er anders uitzien, met verschillen in kleuren en formaat. Begrijp ons echter niet verkeerd: peperkorrels zien er prachtig uit, maar de vruchten zijn vrijwel hetzelfde, met kleine variaties in kleur en formaat. Over het algemeen ontwikkelen chilipeperplanten gevarieerdere en uniekere vruchten. Maar, zoals wel vaker geldt, het is het innerlijk dat telt.

Gerelateerd artikel

Top 15 Heetste Pepers Ter Wereld (Editie 2024)

Pittigheid

De zaken liggen gecompliceerder voor wat de pittigheid betreft. Voor chilipepers bestaat er een handige meetmethode. Dit is de schaal van Scoville, ontwikkeld door de Amerikaanse apotheker Wilbur Scoville. Met deze test kunnen gebruikers het hitteniveau van een chili bepalen.

De Scoville score van een chilipeper wordt bepaald door een exacte hoeveelheid van de gedroogde en gemalen chilipeper te verdunnen met suikerwater totdat er geen pittigheid meer kan worden geproefd. Een paprika bevat bijvoorbeeld geen capsaïcine en scoort dus 0 Scoville Heat Units (SHU). Een habanero scoort ongeveer 150.000 SHU. De Carolina Reaper is (officieel) de heetste peper ter wereld en scoort maar liefst 1.500.000 SHU.

Het gebruik van een op pittigheid gebaseerde schaal maakt het gemakkelijk om de kruidigheid van chilipepers te catalogiseren. Maar peperkorrels danken hun pittigheid aan piperine, een chemische stof. In tegenstelling tot capsaïcine produceert piperine iets minder hitte, waarbij het hoogstwaarschijnlijk geen ongemak veroorzaakt. Dit maakt peper ideaal als je slechts een beetje pit aan een recept wilt toevoegen.

Toepassingen

Voor wat betreft de toepassingen, zal je persoonlijke voorkeur het zwaarste meewegen. Chilipepers zijn waarschijnlijk veelzijdiger dan peper, want je kunt ze vers, gedroogd, ingemaakt en gemalen gebruiken. Elke chilipeper geeft ook zo zijn eigen niveau van hitte aan gerechten. De aantrekkingskracht van peper betreft daarentegen het feit dat het een mildere, mogelijke smakelijkere pittigheid aan je eten toevoegt. Peperkorrels kun je daarbij gemalen, in poedervorm en in droge vorm kopen. En met molens en strooipotjes is het gebruik heel eenvoudig. Op elke eettafel ter wereld vind je tenslotte wel een peper- en zoutstelletje.

Peper, chili of chilipeper?

Peper, Chili Of Chilipeper?

Het is inmiddels vast wel duidelijk dat 'peper', 'chili' en 'chilipeper' verwarrende termen zijn. Het mooie is echter dat, hoe je ze ook noemt, geen enkele duidelijk beter is. Dit hangt namelijk vooral af van je voorkeur en hoe pittig je je eten wenst. Er zijn bovendien talloze verschillende chilipepers en peperproducten op de markt, waardoor je gelukkig niet hoeft te kiezen. Wil je je maaltijd vandaag graag verrijken met een druppeltje ghost pepper en roep je morgen liever de hulp in van je pepermolen om wat pit toe te voegen? Het kan allemaal!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Facts Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken