Blog
Hoe Maak Je De Cannabis Fabric Pots Schoon?
3 min

Hoe Maak Je De Cannabis Fabric Pots Schoon?

3 min

Veel kwekers van wiet kiezen voor potten van geotextiel, vanwege het gunstige effect ervan op de gezondheid en ontwikkeling van de wietplant. Maar wist je dat je deze kweekpotten na gebruik niet weg hoeft te gooien? Je kunt ze gewoon schoonmaken en weer opnieuw gebruiken. Ontdek hier hoe!

Potten van geotextiel zijn geweldig voor het kweken van planten, dus ook voor wietplanten. Vergeleken met keramische of plastic potten, bieden ze geweldige drainage, en zullen de wortels van je wiet er in hun nopjes mee zijn! Het nadeel van stoffen potten is dat ze iets duurder zijn dan andere potten, maar ze zijn gelukkig niet onbetaalbaar.

Gezien de voordelen, en onze liefde voor het milieu, bespreken we in dit artikel hoe je potten van textiel kunt schoonmaken. Zo kun je ze keer op keer hergebruiken en hoef je niet telkens nieuwe te kopen!

Waarom zou je stoffen plantenpotten schoonmaken?

Waarom zou je stoffen plantenpotten schoonmaken?

Geloof ons als we zeggen dat het schoonmaken en hergebruiken van stoffen potten, ook wel 'smart pots' of 'fabric pots' genoemd, de moeite waard is. De reden ligt voor de hand: je bespaart geld! Zeker als je regelmatig een groot aantal wietplanten kweekt, kan het prijzig zijn om steeds nieuwe potten aan te schaffen.

Daarnaast zal het milieu je dankbaar zijn. Ook voor de productie van stoffen potten zijn bronnen en energie nodig. En je hoeft ze echt niet weg te gooien omdat ze een beetje 'smerig' zijn. Als je eenmaal weet hoe gemakkelijk het is ze te reinigen, wil je vast niet meer anders.

Wanneer moet je stoffen potten schoonmaken?

Wanneer moet je stoffen potten schoonmaken?

Dit doe je na het oogsten en voordat je weer nieuwe zaailingen plant! Het gaat waarschijnlijk het gemakkelijkst als je de potten zo snel mogelijk na de oogst schoonmaakt. Bovendien, als je ze vol laat staan met aarde, stimuleer je de groei van ziekteverwekkers; iets wat je wilt voorkomen.

Dus, maak je potten schoon zodra je na de oogst de kans hebt!

Hoe was je fabric pots met de hand?

Er bestaan diverse methodes, waaronder het gebruik van waterstofperoxide of bleek. Hieronder bespreken we echter een methode waarbij je uitsluitend zuiveringszout (baking soda) en azijn nodig hebt. Klinkt dit te ingewikkeld? Dan kun je de stoffen potten ook simpelweg in warm water en wasmiddel weken en wassen, als een soort handwasje.

Benodigdheden

  • Tuinhandschoenen
  • Grote emmer
  • Zuiveringszout (baking soda)
  • Azijn
  • Zachte borstel

Stappen

1. Verwijder met de hand alle resterende aarde, plantaardig materiaal en wortels. Als je toevallig een industriële stofzuiger tot je beschikking hebt, kun je deze hier ook voor gebruiken.

Verwijder met de hand alle resterende aarde2. Laat de potten in de zon drogen en verwijder vervolgens zoveel mogelijk nog achtergebleven aarde met een droge, zachte borstel.

Laat de potten in de zon drogen3. Zodra de potten zo schoon zijn als met de hand mogelijk is, kun je ze gaan weken. Vul allereerst een emmer met warm water. Voeg hier vervolgens enkele eetlepels zuiveringszout en 500ml azijn aan toe.

Zodra de potten zo schoon zijn als met de hand mogelijk is4. Stop je fabric pots in de emmer en laat ze 24 uur weken. Probeer er af en toe even in te roeren.

Stop je fabric pots in de emmer5. Haal de potten uit de emmer en spoel ze met schoon water af.

Haal de potten uit de emmer en spoel ze met schoon water af6. Indien nodig, kun je ze nu in de wasmachine wassen om ze helemaal te reinigen. Kies voor een handwasprogramma en wees voorzichtig (zie hierboven).

Indien nodig, kun je ze nu in de wasmachine wassen om ze helemaal te reinigen. Kies voor een handwasprogramma en wees voorzichtig7. Nu je potten schoon genoeg zijn, moet je ze volledig laten drogen voordat je er opnieuw wietplanten in kunt kweken.

Nu je potten schoon genoeg zijn

Let op: je kunt er ook voor kiezen om uitsluitend azijn of zuiveringszout te gebruiken; je hoeft ze niet per se te combineren.

Hoe vaak kun je een stoffen pot hergebruiken?

Hoe vaak kun je een stoffen pot hergebruiken?

Dat is een lastige vraag. Uiteindelijk zullen stoffen potten kapot gaan en niet meer functioneel zijn. Toch moet je er minimaal twee tot vijf kweekseizoenen mee vooruit kunnen en waarschijnlijk nog wel meer dan dat.

Omgevingsfactoren, zoals de zon, kou en vocht, zijn ook niet altijd gunstig voor de levensduur van je potten. Als je je kweekpotten goed onderhoudt, kun je er echter langer mee. Kweek je buiten, reken er dan op dat de kwaliteit sneller achteruitgaat dan als je binnen onder gecontroleerde omstandigheden kweekt. Dat gezegd hebbende, moet je je hierdoor niet laten tegenhouden om te kweken waar jij dat wenst!

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Cannabis In De Winter? (Ja, Het Kan!)

Kun je fabric pots repareren?

Kun je fabric pots repareren?

Het kan voorkomen dat je tijdens het schoonmaken kleine scheurtjes in je potten tegenkomt. Soms kun je deze repareren, als de scheur niet al te groot is, zodat je de pot opnieuw kunt gebruiken. Wees echter wel reëel; als de scheur zo groot is dat er veel aarde uit komt, dan kun je beter een nieuwe pot kopen!

Om een pot te herstellen, kun je het beste sterke, waterbestendige lijm gebruiken die geschikt is voor textiel. Lijm beide kanten vast en sluit de scheur met duct tape. Het is hoe dan ook wat knutselen, dus maak je niet te druk over het uiterlijk van de pot.

Als je handig bent met een naaimachine, kun je er natuurlijk ook een nieuw stuk stof overheen naaien!

Je stoffen potten en accessoires onderhouden

Je stoffen potten en accessoires onderhouden

Stoffen potten kun je absoluut hergebruiken. En het heeft ook geen negatieve impact op de ontwikkeling van de plant, zolang je de potten maar goed onderhoudt.

Ben je op zoek naar potten, wietzaadjes, of andere kweekbenodigdheden om geweldige wiet te kweken? Haast je dan naar de winkel van Zamnesia, want daar vind je alles wat je nodig hebt tegen betaalbare prijzen. Met een schat aan informatie en producten, zijn wij dé shop voor slimme wietkwekers!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken