Blog
Hoe Kweek Je Cannabis In De Winter?
4 min

Hoe Kweek Je Cannabis In De Winter? (Ja, Het Kan!)

4 min

Vraag je je af of het mogelijk is wiet te kweken in de winter? Nou, het kan. In dit artikel delen we onze beste tips. Ontdek alles wat je zou moeten weten voor een succesvolle kweek in de winter.

De winter staat weer voor de deur! We ontvangen dan ook veel vragen van kwekers over het kweken van wiet in de koudste maanden van het jaar. Het is absoluut mogelijk een winteroogst te bewerkstelligen, al is dit verre van optimaal. Lees snel door en ontdek hoe dit zit.

IS HET MOGELIJK WIET TE KWEKEN IN DE WINTER?

IS HET MOGELIJK WIET TE KWEKEN IN DE WINTER?

De meeste cannabis strains houden van warm weer, genoeg zon en wat luchtvochtigheid. Dit geldt vooral voor sativa's. Dat betekent echter niet dat het kweken van wiet in koude klimaten of in de winter onmogelijk is. Je staat alleen voor een grotere uitdaging.

HOE KWEEK JE BUITEN WIET IN DE WINTER?

HOE KWEEK JE BUITEN WIET IN DE WINTER?

De gemakkelijkste manier om cannabis te kweken in de winter, is door je kweek naar binnen te verplaatsen. Hier heb je controle over diverse variabelen. Denk aan de temperatuur, de lichtcyclus en de luchtvochtigheid. Zo creëer je de ideale omgeving voor florerende planten.

Dat is echter waarschijnlijk niet het antwoord waar je op zit te wachten als je dit artikel leest. De kans is groot dat je liever wilt weten hoe je buiten kweekt in de winter. En jawel, dit is nog steeds mogelijk, mits je ergens woont waar de winters mild zijn. Hier zijn vijf belangrijke zaken waar elke winterboer rekening mee zou moeten houden:

BEGIN MET DE JUISTE GENETICA

BEGIN MET DE JUISTE GENETICA

Wil je buiten cannabis kweken in de winter? Vergeet dan de fotoperiodieke soorten en kies liever voor autoflowers. Fotoperiode exemplaren vragen een verandering in de lichtcyclus om de bloei op te wekken. In de winter is dat niet te bewerkstelligen. Als je planten bloeien tegen het einde van het winterseizoen, zullen ze zelfs waarschijnlijk opnieuw de vegetatieve fase betreden wanneer de dagen lengen. En dat is geen goede zaak.

Autoflowers bloeien echter naarmate ze ouder worden, ongeacht hoeveel licht ze ontvangen. Daarnaast bevatten alle autoflowering soorten ruderalis-genen. Deze zijn van nature beter bestand tegen koudere klimaten.

SeedfinderKlik hier

BEGIN BINNEN

BEGIN BINNEN

Deze aanbeveling geldt voor elke buitenboer, ongeacht het seizoen. Zaailingen zijn kwetsbaar en in de winter niet gelukkig buiten. Ben je van plan een winterse oogst binnen te halen? Begin dan binnen met je zaailingen, in een warme, vochtige omgeving. Overweeg ook te investeren in een starterkit om je zaden de best mogelijke start te bieden.

Zodra je planten de vegetatieve fase bereiken (ongeveer 2-3 weken na de ontkieming), houd je ze nog even binnen tot ze minimaal een aantal noden en een stevige steel hebben ontwikkeld. Het is vaak ook verstandig ze geleidelijk te laten wennen aan de buitenlucht. Trek hier ongeveer een week voor uit en haal ze binnen als het weer verslechtert.

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Binnen Cannabis?

LET OP DE TEMPERATUUR

De cannabisplant is vrij taai, maar kou kan fataal zijn en je oogst verwoesten. Als de temperatuur in de bodem onder de 16°C komt, heeft dit negatieve gevolgen voor de gezondheid van de wortels. Dit leidt tot vertraagde groei, wat weer zorgt voor een slechtere gesteldheid van de hele plant. Boven de grond is de plant wel in staat koudere temperaturen te behappen, maar vorst verwoest zelfs het gezondste exemplaar.

Als je buiten kweekt in de winter, let dan goed op de temperatuur in je omgeving. Indien mogelijk, selecteer je kleinere potten van 10-12l. Deze zijn makkelijk te verplaatsen, zodat je in staat bent de planten binnen te zetten als de temperatuur onder de 16°C komt.

LET OP REGEN

LET OP REGEN

Regen en een te hoge luchtvochtigheid zijn ook gevaarlijk voor de cannabisplant. Als je reeds ervaring hebt met kweken, weet je dat je met overbewatering gegarandeerd wortels doodt. Ook trek je ongedierte, ziektes en schimmels aan.

Je planten zijn taaier als ze wat ouder zijn. In de zaailingfase en de eerste weken van de vegetatieve groei zijn cannabisplanten echter vrij fragiel. Regent het bij jou vaak in de winter? Zet je planten dan binnen bij hevige regen. Ook is het mogelijk ze onder een afdak te zetten of een zeiltje te spannen.

OVERWEEG EEN KAS

OVERWEEG EEN KAS

Kaskweek is erg populair in Europa. Dit geldt vooral in gebieden waar buitenboeren moeten strijden tegen lage temperaturen en veel regenval in de winter. Het bouwen van een kas vraagt natuurlijk wel om een investering. Toch is het een van de beste manieren om cannabis te kweken in de koude maanden. Je hebt namelijk meer controle over de temperatuur en luchtvochtigheid. De kas beschermt je planten ook tegen sterke wind, regen en vrieskou.

DE BESTE CANNABISSOORTEN OM TE KWEKEN IN DE WINTER

Het selecteren van de juiste genen is altijd belangrijk bij het kweken van cannabis. Voor een buitenproject kan de soortselectie je oogst echter helemaal maken of breken. Hieronder vind je een aantal van de taaiste, meest koudebestendige soorten:

Sticky Beast Automatic (Zamnesia Seeds)

Sticky Beast Automatic (Zamnesia Seeds)

Sticky Beast Automatic is een van onze bestverkopende autoflowers. Ze is daarbij ontwikkeld door onze eigen experts bij Zamnesia. De plant is een kruising tussen Bubble Gum, OG Kush en Critical Auto. Deze winstgevende autoflower is eenvoudig te kweken, veerkrachtig en heeft toppen van topklasse. Sticky Beast Automatic is ontstaan in Nederland. Ze is taai, behapt kou vaak met gemak en ontwikkelt zich van zaad tot oogst in slechts 8 weken.

Sticky Beast Automatic (Zamnesia Seeds) feminized

(496)
Ouders: Bubble Gum x OG Kush x Critical Automatic
Genetica: Indica dominante autoflower
Bloeitijd: 10-11 weken van zaadje tot oogst
THC: 16%
CBD: 3%
Bloei soort: Autoflowering

Quick One Automatic (Royal Queen Seeds)

Quick One (Royal Queen Seeds)

Deze is ontwikkeld door de bekroonde breeders van Royal Queen Seeds. Quick One is een snelbloeiende, indica-dominante autoflower. In slechts 8-9 weken na de ontkieming, is het al mogelijk te oogsten. En deze oogst is heel fatsoenlijk. Reken buiten op 45g/plant; tegen 275–325g/m² binnen. Weet wel dat de opbrengst soms lager is in de winter. Zoek je een razendsnelle autoflower die een solide voorraad wiet levert dit winterseizoen? Overweeg dan dit juweeltje.

Quick One Automatic (Royal Queen Seeds) feminized

(124)
Ouders: Strong Indica x Ruderalis
Genetica: Ruderalis/Indica/Sativa
Bloeitijd: 8-9 weken van zaadje tot oogst
THC: 13%
CBD: Gemiddeld
Bloei soort: Autoflowering

GG#4 Auto (FastBuds)

GG#4 Auto (FastBuds)

Gorilla Glue is een Amerikaanse soort die wereldwijd populair is. **GG#4 Auto van FastBuds is een kruising van deze klassieker met ruderalis. Zo is een krachtige, veerkrachtige autoflower ontstaan die indruk maakt op zelfs de kieskeurigste kweker. Wil je deze winter Amerikaanse genen van topklasse in je voorraadpot? Dan is er geen betere optie dan GG#4 Auto.

GG#4 Auto (FastBuds) feminized

(334)
Genetica: 35% Indica / 65% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken van zaadje tot oogst
THC: 24%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Autoflowering

Taison Auto (VIP Seeds)

Taison Auto (VIP Seeds)

Deze unieke autoflower combineert Purple Kush met autoflowering genen uit Rusland. Het resultaat is een prachtige plant met donkerpaarse, bijna zwarte toppen. De geur en smaak van deze soort doen denken aan Purple Kush. Verheug je daarbij op een sterke stone in Kush-stijl. Dankzij haar genen is Taison Auto enorm veerkrachtig. Ze is daarmee geschikt voor koudere klimaten, dus ook ideaal voor in de winter.

Taison Auto (VIP Seeds) feminized

(193)
Ouders: Purple Kush x Auto
Genetica: Indica-dominant
Bloeitijd: 8-9 weken van zaadje tot oogst
THC: Hoog
CBD: Onbekend
Bloei soort: Autoflowering

TIPS VOOR HET KWEKEN IN KOUDE WEERSOMSTANDIGHEDEN

We hebben het al aangestipt; cannabisplanten houden van warme en vochtige klimaten. Toch is het niet onmogelijk om wiet te kweken in de winter. Het vergt alleen wat extra werk. We helpen je daarom graag. Hier zijn dus een paar andere, simpele tips voor het kweken van cannabis in koude klimaten:

  • Kies voor autoflowering en indica-dominante soorten

Indica's komen meestal uit koudere klimaten met kortere zomers en barre winters. Ze zijn dus beter bestand tegen koud winterweer. Autoflowering indica's vergemakkelijken het je nog meer. Deze zijn goed bestand tegen kou en niet afhankelijk van een specifieke lichtcyclus.

Gerelateerd artikel

Top 10 Autoflowering Cannabis Soorten

  • Plant vroeg

Probeer zo vroeg mogelijk te beginnen om de meest barre maanden met sneeuw en regen te vermijden.

  • Stel je verwachtingen bij

Dit is heel belangrijk. Weet dat gekweekte wiet in de winter verschilt van de standaard. Reken niet op vette, dichte toppen of een royale oogst als je kweekt in benedenmaatse omstandigheden.

  • Overweeg binnen te kweken

De beste manier om in de winter goede wiet te kweken, is door dit binnen te doen. Of kies voor een kas, indien mogelijk. Het vereist wat meer inspanning en je hebt meer apparatuur nodig, maar de kwaliteit van de oogst maakt dit meer dan goed.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken