Blog
Snel Wiet Drogen En 3 Alternatieven Voor Natte Toppen
4 min

Snel Wiet Drogen En 3 Alternatieven Voor Natte Toppen

4 min

Wil je je wiet snel drogen? Scroll naar beneden voor 6 manieren om dit te doen. Als je liever de smaak en sterkte van je toppen wilt behouden of zelfs verbeteren, check dan onze 3 recepten voor heerlijke 'live' extracten.

Geduld is een schone zaak, en dat geldt zeker voor wiet kweken! Het kan daarbij wel twee weken duren voordat je toppen goed gedroogd zijn. Maar wat nu als je daar geen tijd voor hebt?

Je kent het misschien wel: je hebt je potten al volgestopt met lichtvochtige toppen, en moet ze snel drogen om te voorkomen dat er schimmel ontstaat. Net zo irritant: je hebt geen wiet meer en wilt iets te roken hebben, maar de rest van je toppen is nog aan het drogen.

Wat het ook mag zijn, hieronder gaan we op extra snelle droogtechnieken in!

Let op: deze methodes beïnvloeden de sterkte, geur, en smaak

Let op: deze methodes beïnvloeden de sterkte, geur, en smaak

Voordat we beginnen, moet je beseffen dat deze methoden consequenties hebben. Alle sneldroogtechnieken die worden genoemd, zullen de kwaliteit van je toppen aantasten. De enige manier om je wiet te drogen zonder het aroma, de smaak en kracht te beïnvloeden, is door het twee weken (of langer) te laten drogen op een donkere plek, met een ideale temperatuur en luchtvochtigheid. Weet dus waar je aan begint. Sneldrogen is op eigen risico!

Gerelateerd artikel

Cannabis Toppen: Drogen En Curen

Wiet in papieren zakjes drogen

Wiet in papieren zakjes drogen

Een van onze favoriete manieren om wiet snel te drogen, is met bruine papieren zakken. Dit is voornamelijk geschikt voor die popcorn-achtige toppen die vaak aan de onderkant van je plant zitten. Stop hiervoor een handjevol wiettoppen in de zak en sluit de opening een beetje. Leg de zak op een donkere, droge plek en wacht ongeveer een week. Kleine toppen hebben minder tijd nodig om te drogen dan grotere exemplaren.

Wiet met computerventilatoren drogen

Wiet met computerventilatoren drogen

Is een week niet snel genoeg, dan is de volgende methode wellicht wat voor jou. Leg hiervoor een stuk keukenpapier op de koelventilatoren van je computer. Leg je toppen bovenop het keukenpapier en draai ze elke tien minuten om totdat ze helemaal droog zijn. Computerventilatoren verdrijven warme lucht uit een computer om te voorkomen dat de interne componenten oververhit raken. Door je toppen erop of -naast te plaatsen, worden ze dus met een warm briesje gedroogd. Het hangt een beetje af van de grootte van je wiettoppen en het vochtgehalte hoelang dit duurt, maar je zou ze binnen enkele uren moeten kunnen roken. Deze methode werkt vooral goed als je popcorntoppen moet drogen.

Wiet in een stookruimte drogen

Wiet in een stookruimte drogen

Heb je best een hogere energierekening over voor wat droge wiet, dan kun je je toppen ook prima in een stookruimte drogen (mits je die tot je beschikking hebt). Waterboilers produceren veel warmte wanneer ze in gebruik zijn. En de kamer (of kast) waarin ze zijn geïnstalleerd, is meestal lekker droog; de perfecte omgeving voor het snel drogen van wiet. Doe hierbij kleinere toppen in een papieren zak. De grotere exemplaren kun je zoals gewoonlijk aan een draadje of een kleerhanger hangen. Afhankelijk van de temperatuur in de stookruimte en de grootte van je toppen, is je wiet vaak binnen drie tot vijf dagen klaar. Grotere wiettoppen of cola’s vereisen met deze methode ongeveer een week. Houd er rekening mee dat boilers alleen warmte produceren als ze in gebruik zijn, dus je moet het warme water draaiende houden om dit te laten werken.

Wiet naast een kachel drogen

Wiet naast een kachel drogen

Een elektrische kachel in je droogruimte zetten is ook een betrouwbare manier om het droogproces te versnellen. Van alle methoden is deze methode waarschijnlijk een van de minst schadelijke voor je wiet (mits correct uitgevoerd). Zet je elektrische kacheltje, indien mogelijk, in het midden van je droogruimte en hang je planten er op een afstand van minimaal 1 meter omheen. Probeer de kamertemperatuur onder de 25°C te houden om te voorkomen dat de THC en terpenen verloren gaan.

Wiet in de zon drogen

Wiet in de zon drogen

Wiet van lage kwaliteit (zoals 'brick weed') wordt vaak in de zon gedroogd. We raden dit echter niet aan. THC en veel terpenen breken namelijk van nature in direct zonlicht en door hitte af. Heb je geen andere optie, hang je wiet dan in ieder geval onder een zeildoek.

Wiet in de oven drogen

Wiet in de oven drogen

Dit is verreweg onze minst aanbevolen methode voor het snel drogen van wiet. Het is misschien wel de snelste manier om je cannabis te drogen, maar de hitte laat praktisch niets van de terpenen en cannabinoïden over. Wat overblijft, is wiet die onprettige rook afgeeft, met nauwelijks tot geen effect en de smaak van droge sla.

Alternatieven: gebruik verse wiet om extracten mee te maken!

Alternatieven: gebruik verse wiet om extracten mee te maken!

Zoals je inmiddels al hebt gemerkt, zijn we hier bij Zamnesia geen fan van het sneldrogen van wiet. Je vraagt je dan wellicht af wat we zelf zouden doen. Een van onze favoriete alternatieven is het maken van extracten. Deze tasten de smaak en kracht van je wiet niet aan.

Verse of 'levende' ('live') cannabis heeft een chemische samenstelling die aanzienlijk verschilt van die van droge wiet. Door verse toppen om te zetten in live extracten, behoud je de unieke aroma's van je planten. Bovendien verhoog je hiermee de kracht. Een win-winsituatie, toch?

Hoe maak je charas of vingerhasj van verse cannabistoppen?

Charas, ook wel 'vingerhasj' genoemd, is waarschijnlijk een van de oudste vormen van geëxtraheerde cannabis. Het heeft een rijke geschiedenis op het Indiase subcontinent in landen als Nepal, India en Bangladesh. In tegenstelling tot andere cannabisextracten, is het maken van charas supereenvoudig en veilig. Het enige wat je hoeft te doen, is herhaaldelijk verse cannabistoppen (of -takken) tussen je handpalmen rollen. Na een tijdje vormt de hars een bruinzwarte, plakkerige laag op je handen, die je kunt verzamelen en roken.

Gerelateerd artikel

Wat Is Charas En Hoe Maak je Het?

Hoe maak je bubble hash van verse cannabistoppen?

Bubble hash is een ware delicatesse. En bubble hash van vers ingevroren toppen is misschien wel de crème de la crème van alle extracten. Om dit extract te maken, volg je een van de drie methoden in onze bubble hash-tutorial. Vervang daarbij de droge toppen door verse, diepgevroren cannabistoppen (verse toppen die je direct na het knippen invriest). Wat je overhoudt, is niet alleen méér hasj, maar ook een beter product met heerlijke aroma's en een heldere, opwekkende high.

Hoe maak je heerlijke live rosin van verse cannabistoppen?

Bewaar het beste tot het laatst, zeggen ze weleens. Live rosin staat bij ons met stip op nummer één. Ook dit kun je prima zelf thuis maken. Live rosin is een kleverig, sterk concentraat dat gemaakt is van verse toppen. De gemakkelijkste manier om het thuis te maken, is als volgt:

  1. Oogst je toppen, knip de fan leaves weg en stop de wiettoppen direct in de vriezer.

  2. Maak bubble hash met de snel ingevroren toppen.

  3. Druk je gedroogde bubble hash met een professionele rosin press of een stijltang tot rosin.

Als je om wat voor reden dan ook verse wiet hebt die je zo snel mogelijk wilt drogen, dan weet je nu hoe je dat kunt doen. Houd er wel rekening mee dat sneldrogen de kwaliteit drastisch vermindert, welke methode je ook gebruikt. Overweeg daarom om in plaats daarvan een extract te maken. Check bovenstaande opties en creëer zelf een product van hoge kwaliteit met nog meer kracht, geur en smaak!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken