Blog
Wiet Kweken Op De Vensterbank
5 min

Wiet Kweken Op De Vensterbank

5 min

Om een persoonlijke voorraad te kweken, heb je geen groot budget of enorme kweekruimte nodig. Wil je het graag simpel houden en energiekosten besparen? Probeer dan eens een wietplant op de vensterbank te kweken. Hieronder leer je alles wat je moet weten, van de selectie van de juiste soort tot de verlichting, zodat je een gezonde plant kweekt.

Er kleven veel voordelen aan thuis wiet kweken. Denk maar aan de lagere kosten en dat heerlijke gevoel van onafhankelijkheid. Toch is het voor veel mensen niet zo gemakkelijk om hun hobby te beoefenen. Ze hebben bijvoorbeeld de ruimte niet voor een kweektent of beschikken niet over een tuin. Behoor jij tot deze groep? Weet dan dat het kweken van wiet op de vensterbank een haalbaar alternatief is. Natuurlijk is de oogst ervan niet zo overvloedig als van teelt in de volle zon of onder groeilampen, maar je hebt er een leuk project aan. Bovendien is het zeker mogelijk om goede resultaten te behalen, zolang je maar de juiste soort kiest. Lees verder en ontdek alles over wiet kweken op de vensterbank!

Waarom zou je wiet op de vensterbank kweken?

Waarom Zou Je Wiet Op De Vensterbank Kweken?

Wiet kweken op de vensterbank is om meerdere redenen bijzonder interessant. Allereerst geeft het kwekers met ruimtegebrek de mogelijkheid om hun eigen wiet te produceren. Zeker als je geen kamer wilt opofferen om een kweektent te plaatsen, of simpelweg geen ruimte hebt, kun je vast wel een plekje op de vensterbank vinden om je eigen wiet te kweken.

Ten tweede is het een goedkope kweekmethode, wat vaak net zo belangrijk is. Omdat je geen groeilampen, tenten en ventilatiesystemen nodig hebt, kun je op de dure apparatuur besparen die je wel nodig hebt als je een kweekruimte wilt opzetten. Tot slot kan het een goede optie zijn voor beginnende kwekers. Je hebt tenslotte geen speciale ruimte nodig en je kunt goedkoop beginnen. Daarmee heb je een goede manier om kennis te maken met de wietplant zonder al te veel een moeite te doen of een grote verplichting aan te gaan.

Een bonuspunt: Het ziet er geweldig uit! Haal wat leven in je huis door een wietplant op de vensterbank te kweken. Zorg alleen wel dat je een goede band met je buren hebt!

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Binnen Cannabis?

Voor- en nadelen van wiet kweken op de vensterbank

Vergeleken met het kweken van wiet in een tent of tuin, kleven er behoorlijke voor- en nadelen aan kweken op de vensterbank. Deze zullen we hieronder bespreken, zodat je zelf kunt beslissen of het bij je past.

De voordelen van wiet kweken op de vensterbank

De Voordelen Van Wiet Kweken Op De Vensterbank

Het heeft een aantal duidelijke pluspunten als die complexe setups binnenshuis achterwege te laten en simpelweg je wietplanten op de vensterbank te zetten. De belangrijkste voordelen van deze methode zijn:

  • Natuurlijk licht: Wanneer je wiet op de vensterbank kweekt, maak je goed gebruik van zonlicht. Omdat je geen groeilampen nodig hebt, kun je aanzienlijk op je energierekening besparen. Wanneer je een vensterbank op het zuiden hebt, ontvangen je planten voldoende licht om gezond te blijven, terwijl je stretching vermindert.
  • Makkelijk: Je hoeft niet door de regen te lopen om je tuin te onderhouden of jezelf in een krappe kweektent te wurmen om je planten te verzorgen. Loop simpelweg naar de vensterbank om je planten water en voeding te geven, of eventuele trainingstechnieken toe te passen. Ondertussen kun je mooi van het uitzicht genieten!
  • Goedkoop: Door je wiet op de vensterbank te kweken, kun je de kosten van een binnenteelt aanzienlijk verminderen. Je hebt geen dure apparatuur nodig en je energierekening blijft ongewijzigd.

De nadelen van wiet kweken op de vensterbank

De Nadelen Van Wiet Kweken Op De Vensterbank

Het is duidelijk dat je vrij makkelijk en heel goedkoop wiet kunt kweken op de vensterbank. Toch kleven er ook nadelen aan deze aanpak met het oog op discretie en de uiteindelijke oogst. We sommen een aantal minpunten op:

  • Beperkte hoeveelheid licht: Zelfs wietplanten die in een vensterbank op het zuiden groeien, krijgen niet zoveel licht als planten in tenten onder een lichtschema van 18/6 of 24 uur. Dat heeft een impact op de groei en opbrengst.
  • Schommelingen in de temperatuur: Zodra het zonnetje schijnt, is het lekker warm op je vensterbank. Maar 's nachts kan het behoorlijk koud worden, vooral aan het begin en tegen het einde van het teeltseizoen. Dit heeft mogelijk een impact op de groei en kan de productiviteit verlagen.
  • Beperkte ruimte: Vensterbanken zijn vaak smal en krap, waardoor het in de meeste gevallen niet mogelijk is om grote planten te kweken.
  • Niet erg discreet: Buren en voorbijgangers kunnen een wietplant in het raam vrij gemakkelijk zien. Probeer een vensterbank te kiezen die relatief uit het zicht ligt, als dat mogelijk is.

Gerelateerd artikel

Leer Hoe Je De Lichtcyclus Voor Je Autoflowers Kunt Optimaliseren

Hoe kweek je wiet op de vensterbank?

Hoe Kweek Je Wiet Op De Vensterbank?

Bij het kweken van wiet op de vensterbank moet je ervoor zorgen dat je planten zo goed mogelijk gedijen. Dit doe je onder meer door de juiste plek te kiezen en de juiste soorten te selecteren, waar we hieronder dieper op ingaan. Gelukkig is het allemaal vrij eenvoudig!

Kies de juiste plek

Heb je zoveel geluk dat je uit meerdere plekken kunt kiezen? Dan kun je de gezondheid en uiteindelijke opbrengst van je planten bevorderen door op de meest ideale locatie te kweken. Overweeg het volgende:

  • Blootstelling aan zonlicht: Kies indien mogelijk een raam op het zuiden, omdat je plant daar overdag het meeste zonlicht ontvangt. In een vensterbank op het noorden hebben planten extra verlichting nodig om goed te gedijen.
  • Privacy: Zorg ervoor dat de plek discreet is en niet gemakkelijk zichtbaar van buitenaf om ongewenste aandacht te voorkomen. Als dit niet mogelijk is, maak dan een goede risicoanalyse.
  • Ruimte: Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor je wietplant om te groeien zonder dat ze in de verdrukking komt. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van je plant en of je ruimte hebt om haar in een grotere pot te zetten. Kijk ook of je het raam achter de plant nog wel makkelijk kunt openen, want dat kan een probleem worden.

Natuurlijk licht of kunstlicht?

Natuurlijk Licht Of Kunstlicht?

Natuurlijk licht is ideaal, maar niet altijd voldoende. Wanneer je ramen op het noorden hebt, of het licht door andere gebouwen wordt geblokkeerd, heb je gelukkig nog een aantal opties. Je kunt groeilampen als aanvulling gebruiken om je planten op de vensterbank te belichten. Over het algemeen zijn LED kweeklampen het beste. Mocht je voor extra kunstlicht kiezen, moet je ook beoordelen hoe dit er van buiten uitziet, want je maakt zo wel heel duidelijk wat je aan het uitspoken bent.

Kies je pot en aarde zorgvuldig

Om gezonde planten te kweken, heb je uiteraard de juiste potten en aarde nodig. Kleine potten zijn het beste, want op een vensterbank is de ruimte nu eenmaal beperkt. Kies potten met een inhoud van maximaal 11 liter. Om de juiste potmaat te kiezen, moet je ervoor zorgen dat de diameter van de pot niet groter is dan de breedte van de vensterbank. Omdat je voor de vensterbank gekozen hebt, is gemak en eenvoud waarschijnlijk ook belangrijk voor je. Om die reden raden we aan om te kweken in aarde. Biologische aarde, verrijkt met organische voedingsstoffen, is vaak al genoeg om je planten tot aan de oogst gelukkig te houden.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je De Beste Aardemix Voor Het Kweken Van Wiet?

Kies de juiste soort

Kies De Juiste Soort

Wil je er een succes van maken, dan moet je de juiste soort kiezen. Autoflowers zijn bijzonder geschikt voor deze omgeving vanwege hun compacte formaat en kortere levenscyclus. Daarnaast zijn ze niet afhankelijk van een verandering in het aantal lichturen om de bloei op te wekken. Daarmee kunnen ze minder optimaal licht beter verdragen dan fotoperiode soorten. Bekijk hieronder drie van de beste soorten wiet om op de vensterbank te kweken.

Monster Dwarf Automatic (Zamnesia Seeds)

Monster Dwarf Automatic is een uitstekende keuze om op je vensterbank te kweken. Deze soort blijft klein en makkelijk hanteerbaar (ongeveer 60-75 cm), waardoor ze perfect is voor kleinere ruimtes. Ondanks haar compacte formaat trakteert ze op een gulle oogst van eersteklas, skunky toppen.

Monster Dwarf Automatic (Zamnesia Seeds) feminized

(150)
Ouders: Skunk x Ruderalis
Genetica: Sativa dominante autoflower
Bloeitijd: 8-9 weken
THC: 12%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Autoflowering

Lemon Wonder Automatic (Zamnesia Seeds)

Lemon Wonder Automatic is ook een geweldige optie. Deze soort is makkelijk te kweken en doet het ook goed in een kleinere pot. Deze robuuste plant kan verschillende omgevingen behappen, waardoor ze ideaal is voor beginnende kwekers. Na een snel groeiproces van ongeveer 8 weken kun je heerlijke wiet oogsten met de smaken en aroma's van citrusvruchten. Het THC percentage schommelt rond de 12%.

Lemon Wonder Automatic (Zamnesia Seeds) feminized

(105)
Ouders: Lowryder x Lemon OG
Genetica: Indica dominante autoflower
Bloeitijd: 8-9 weken van zaadje tot oogst
THC: 12%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Autoflowering

Critical Automatic (Zamnesia Seeds)

Weinig tijd? Critical Automatic is vergevingsgezind en kan tegen verwaarlozing. Deze plant zorgt in principe voor zichzelf, ongeacht de omgeving. Met haar compacte formaat en snelle bloei is ze ideaal voor op je vensterbank. Ze haast zich in 10 weken door haar groeicyclus en verwent je met een flinke oogst. De wiet bevat gemiddeld 16% THC en wekt een milde, prettige stone op, terwijl je van de heerlijke smaken en aroma's van fruit, kruiden en skunk geniet.

Critical Automatic (Zamnesia Seeds) feminized

(106)
Ouders: Critical x Ruderalis
Genetica: Indica dominante autoflower
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 15%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Autoflowering

Kweek vandaag nog heerlijke wiet, gewoon op de vensterbank!

Kweek Vandaag Nog Heerlijke Wiet, Gewoon Op De Vensterbank!

Wiet kweken op je vensterbank is een betaalbare en leuke manier om een voorraad aan te leggen. Je kunt zeker indrukwekkende resultaten behalen, zolang je maar de juiste plek kiest, voor genoeg licht zorgt, geschikte potten en aarde gebruikt en de beste soorten selecteert. We hebben enkele cannabis strains uitgelicht, maar als deze niet aan je wensen voldoen, zijn er nog talloze andere opties. Bezoek de Zamnesia shop voor een uitgebreide selectie wietzaadjes en begin vandaag nog aan je avontuur!

Seedshop

Klik hier voor reguliere, feminized en autoflower wietzaadjes van de beste zadenbanken ter wereld.

View category

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken