Blog
Omhoog Of Omlaag Krullende Wietbladeren Herstellen
3 min

Omhoog Of Omlaag Krullende Wietbladeren Herstellen

3 min

Als de bladeren van je wietplant krullen, is dat een teken dat er iets mis is. Van overbewatering tot een te hoge temperatuur, ontdek hier wat de oorzaak kan zijn van omkrullende wietbladeren en wat je ertegen kunt doen.

Wietplanten hebben allerlei manieren om te laten blijken dat er iets mis is en dat ze verzorgd moeten worden. Soms is het zo simpel als bladpunten die gaan hangen of juist als een kano omhoog krullen. Hoewel dit er in eerste instantie misschien onschuldig uitziet, is het vaak een teken dat ze je aandacht nodig hebben!

In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van krullende wietbladeren en ontdekken we wat je ertegen kunt doen!

Wat is het krullen van bladeren?

Wat is het krullen van bladeren?

Het krullen van bladeren, of 'klauwvorming', bij wiet typeert zich door omlaag krullende bladpunten. In sommige gevallen kunnen de bladvingers ook omhoog krullen, waardoor ze de vorm van een kano of taco krijgen. Wanneer complete bladeren omkrullen, krijgen ze een klauwachtige vorm, vandaar de naam. En als je klauwvormige wietbladeren ziet, weet je dat er iets niet in orde is.

Er is niet één reden waarom wietbladeren krullen. Dit betekent dat je om de oorzaak te achterhalen ook naar andere tekenen moet kijken.

Wat zijn de oorzaken van krullende wietbladeren?

Wat zijn de oorzaken van krullende wietbladeren?

Krullende bladeren kunnen bij wiet verschillende oorzaken hebben. Hieronder bespreken we ze één voor één en leggen we uit welke symptomen je helpen het probleem te identificeren, zodat je de oorzaak kunt aanpakken!

Overvoeding van wietplanten

Een van de belangrijkste redenen dat wietbladeren krullen, is een teveel aan stikstof. Meestal is dit het gevolg van overvoeding. Het begint als klauwvorming en uit zich later in tekenen van 'nutrient burn' of een voedingsblokkade; denk aan verkleurde bladeren of een verbrand uiterlijk.

Het kan echter ook gebeuren wanneer je in de bloei groeivoeding geeft. Tijdens de vegetatieve fase hebben wietplanten meer stikstof nodig dan gedurende de bloeifase. Je moet de voeding dus aanpassen aan het stadium van de levenscyclus van je plant.

Gerelateerd artikel

Hoe Herken En Behandel Je Een Nutriëntenblokkade Bij Wiet?

Hoe los je overvoeding bij wietplanten op?

Heb je vastgesteld dat overvoeding het probleem is? Dan is de oplossing gelukkig tamelijk simpel. Eerst moet je het kweekmedium met zuiver water spoelen. Giet er enkele liters door en meet, indien mogelijk, het afvoerwater met een EC meter.

Zodra het medium grondig gespoeld is, zouden alle voedingsstoffen eruit moeten zijn. Daarna kun je weer voorzichtig beginnen met voeding geven, maar let op dat je niet meer geeft dan nodig. Uiteindelijk moet je plant er dan weer bovenop komen.

Te hoge temperatuur in de kweekruimte

Te hoge temperatuur in de kweekruimte

Als de temperatuur in je kweekruimte te hoog wordt, kunnen bladeren ook beginnen te krullen. En als je niet ingrijpt, kan het uiteindelijk de groei van je planten belemmeren en leiden tot ongedierte, waardoor ze nog meer te lijden hebben.

Voor de meeste soorten wiet ligt de perfecte temperatuur ergens tussen de 23 en 27ºC. Dit is warm genoeg om je planten tevreden te houden, maar koel genoeg om te zorgen dat ze goed kunnen groeien.

Gerelateerd artikel

Temperatuur In De Cannabis Kweekruimte

Hoe los je dit op?

De oplossing is simpel: geef je planten wat verkoeling!

Vaak is dit gewoon een kwestie van de groeilampen wat hoger hangen. Je kunt echter ook een afzuigsysteem installeren om hete lucht te verwijderen, zodat het wat kan afkoelen. Ongeventileerde tenten en kweekruimtes kunnen heel heet worden, zeker met HID lampen. Soms is een simpele oscillerende ventilator ook al genoeg, al kan een speciaal aircosysteem soms ook nodig zijn.

Te lage temperatuur in de kweekruimte

Te lage temperatuur in de kweekruimte

Aan de andere kant kan een te koude teeltomgeving ook tot klauwvormige wietbladeren leiden. Dit kan eveneens de groei verstoren en, als de omstandigheden aanhouden, zelfs dodelijk zijn. Alles onder de 15°C is zorgwekkend!

Hoe los je dit op?

Als de kweekruimte te koud is, moet je zorgen dat de temperatuur omhoog gaat. De makkelijkste manier om dat te doen, is met behulp van een elektrisch kacheltje. Zorg echter wel dat er een thermometer op zit, zodat de ruimte ook weer niet te heet wordt! Je kunt eventueel ook overwegen om LED lampen door HID lampen te vervangen.

Gerelateerd artikel

Hoe Vergroot Je Wietopbrengsten Met LED-Kweeklampen

Teveel water

Teveel water

Teveel water geven is een fout die veel beginners maken. Je zou misschien denken dat meer altijd beter is als het om water geven gaat, maar dat is niet zo. In een met water verzadigd kweekmedium krijgen wortels namelijk geen zuurstof meer, waardoor ze gaan rotten. En je kunt het al raden; bovengronds zijn klauwvormige bladeren een symptoom van een teveel aan water. Dit begint aan de onderkant van de plant en verspreidt zich naar nieuwere groei. De bladeren zien er ook slap en doorweekt uit.

Hoe los je een teveel aan water bij wietplanten op?

Als de wortels van je wietplanten aan het rotten zijn, moet je de planten uit hun potten halen en de rottende delen wegknippen. Daarna zet je de cannabisplanten in nieuwe, schone aarde.

Geef vervolgens pas weer water als de bovenste paar centimeter aarde helemaal droog is. Voelt het nog vochtig aan? Dan hoef je nog geen water te geven! Het is altijd beter om te weinig water te geven dan te veel.

Gerelateerd artikel

Cannabis Kniptechnieken En Tips

Problemen met de wortels van wiet

Problemen met de wortels van wiet

Niet alleen door een teveel aan water kunnen wortels gaan rotten, maar ook door schimmels, bacteriën en parasieten. Daarnaast kan compacte aarde de wortels beschadigen. In elk van deze gevallen krijgen ze geen zuurstof, waardoor de plant uiteindelijk sterft.

De tekenen van dit probleem komen overeen met die van een teveel aan water, hoewel de aarde misschien niet drijfnat is. Rottende wortels stinken en zien er bruin en slijmerig uit, in plaats van wit en schoon.

Hoe los je dit op?

Om deze problemen op te lossen, volg je dezelfde stappen als bij planten die teveel water hebben gekregen. Maar daarnaast moet je de wortels na het snoeien met een waterstofperoxide oplossing wassen en vervolgens met zuiver water afspoelen. Hiermee dood je ziektekiemen die mogelijk nog aan de wortels vastzitten.

En ook hier geldt: gebruik bij het verpotten altijd schone aarde, anders kan het probleem zich weer voordoen.

Cannabis kweekgidsKlik hier

Klauwvormige wietbladeren: een duidelijk teken dat er iets mis is

Klauwvormige wietbladeren: een duidelijk teken dat er iets mis is

Beginnen de bladeren van je planten naar beneden te krullen? Dan is dat een duidelijk teken dat er iets niet goed gaat. Wacht niet af in de hoop dat het vanzelf overgaat, want dan kan het alleen maar verergeren. Kijk in plaats daarvan wat de oorzaak is en neem vervolgens de juiste stappen om het op te lossen. Hoe eerder je ingrijpt, hoe beter je planten zullen herstellen!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken