Blog
Hoe Cannabis Je Dromen Beïnvloedt
2 min

Hoe Cannabis Je Dromen Beïnvloedt

2 min
Lifestyle Nieuws

Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom je je dromen niet meer kan herinneren na een avondje blowen, maar dat na een korte pauze je dromen helderder waren dan ooit? Het antwoord kan liggen in jouw jointje voor het slapengaan.

Uit een groeiend aantal onderzoeken blijkt dat het minder waarschijnlijk is dat mensen, die marihuana roken voor het slapengaan, in staat zijn de volgende morgen hun dromen te herinneren. Wanneer deze personen echter stoppen met roken, lijken zij meer intense dromen te ervaren dan ooit. De vraag is waarom?

Het is alom bekend dat marihuana effect heeft op diverse aspecten van de slaap, waarbij invloed wordt uitgeoefend op activiteiten die veel verder gaan dan de droomtoestand. Dit fenomeen kan het best worden uitgelegd door de slaapcyclus onder de loep te nemen, of meer specifiek de fase van de Rapid Eye Movement (REM-slaap).

Marihuana en de REM-slaap

Geloofd wordt dat de hersenen het meest actief zijn tijdens de REM-slaap en het is ook deze fase waarin je droomt. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de consumptie van marihuana de REM-slaap verkort. Onderzoekers zijn van mening dat dat de reden is dat marihuana gebruikers minder dromen melden.

Tijdens de nacht, maken je hersenen de overgang naar 4 verschillende fases van de slaap, waarbij de meeste tijd wordt doorgebracht in de diepe slaap en de REM-slaap. De hoeveelheid tijd die in deze fases wordt doorgebracht, houdt verband met elkaar. Onderzoeken tonen in feite aan dat marihuana de tijd, die de hersenen in diepe slaap doorbrengen, verlengt en als gevolg dus de REM-slaap verkort.

Gedacht wordt dat de daadwerkelijke dichtheid van de Rapid Eye Movement (als gevolg van de THC of het marihuana gebruik voor het slapengaan) ook wordt verminderd. Interessant genoeg is een mindere REM-dichtheid ook gelinkt aan een betere nachtrust, wat weer past bij het feit dat gebruikers melden dat ze zich, na een joint voor bedtijd, veel meer verkwikt voelen de volgende morgen.

Wat gebeurt er als je stopt?

Regelmatige cannabis gebruikers ervaren een abnormale piek in de REM slaap, zodra de consumptie stopt. Deze activiteit wordt beschreven als het REM "rebound effect", wat leidt tot langere en dichtere periodes van de REM-slaap. De REM rebound legt uit waarom cannabis gebruikers vaak enorm heldere dromen ervaren, zodra zij de consumptie verminderen.

Interessant genoeg wordt de REM-slaap niet alleen verstoord door uitsluitend cannabis gebruik. REM Rebounds komen ook voor als gevolg van alcohol consumptie en slaapmedicatie. En ook mensen die lijden aan slaaptekorten maken ook vaak een rebound mee in niet-REM-slaap.

Slaap in evenwicht

Nu onderzoek naar het belang van de REM-slaap nog steeds in de kinderschoenen staat, is een ding vrij zeker: Onze lichamen hebben het nodig! Dat gezegd hebbende is het te vroeg om voorbarige conclusies te trekken over marihuana en of het schadelijke effecten heeft op de REM-slaap. Veel, zo niet alle, gebruikers van marihuana hebben geprofiteerd van de opgewekte diepe slaap, die de plant levert. Net zoals de REM-slaap, is de diepe slaap enorm belangrijk. Velen geloven dat het de meest belangrijke slaapfase is voor het repareren en herstellen van het lichaam. Met deze bedpraatjes in gedachte, ben ik er zeker van dat we allemaal een stuk beter slapen als er meer concreet bewijs opduikt.


Read more about
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken