Blog
Een Droomdagboek Bijhouden
6 min

Een Droomdagboek Bijhouden: Tips En Trucs

6 min

Een droomdagboek bijhouden kan leuk en informatief zijn. Dichter bij je dromen komen, is op zichzelf al fascinerend, maar je kunt er ook dingen in je onderbewustzijn mee ontdekken. Hier vind je enkele eenvoudige technieken om je dream recall te verbeteren en het meeste uit je droomdagboek te halen.


Een droomdagboek bijhouden is op zichzelf al fascinerend. Je kunt je dromen er veel beter mee herinneren, ook wel ´dream recall´ genoemd, en uiteindelijk kunnen je dromen een stuk helderder worden. Het is een goedkope en eenvoudige methode, en iedereen kan het. Misschien ken je het wel als techniek om lucide dromen op te wekken. Het werkt echter ook voor vele andere doeleinden. Of je het nu alleen uit interesse wilt doen of er nachtmerries en emoties mee wilt verwerken, een droomdagboek kan voor vrijwel iedereen nuttig zijn.

Wat Is Een Droomdagboek?

Wat Is Een Droomdagboek?

Een droomdagboek is een naslagwerk van je dromen. Een andere naam ervoor is een 'dream journal'. Zodra je wakker wordt, schrijf je onmiddellijk op wat je je uit je dromen kunt herinneren. Sommigen zeggen daarbij dat het gebruik van de tegenwoordige tijd het beste is. Het is echter niet nodig om een literair meesterwerk te schrijven. Kernwoorden of halve zinnen opschrijven is vaak ook al voldoende. Als je de inhoud van je dromen gaat noteren, zul je merken dat je je steeds meer kunt herinneren.

Door een droomdagboek bij te houden, zul je na verloop van tijd je dromen beter kunnen onthouden, en gaan ze helderder lijken. Bovendien wordt je je tijdens het dromen meer bewust van je toestand en zullen de dromen veel levensechter lijken. Daarom is het bijhouden van een droomdagboek ook een geweldige manier om luciditeit op te wekken.

Waarom Zou Je Een Droomdagboek Moeten Bijhouden?

Waarom Zou Je Een Droomdagboek Moeten Bijhouden?

Het opwekken van lucide dromen is echter niet de enige reden waarom je je dromen vast zou moeten leggen. Je krijgt namelijk ook een betere kijk op je onderbewustzijn, waardoor je dingen in het dagelijks leven kunt verbeteren. Hieronder enkele voordelen van het bijhouden van een droomdagboek:

  • Creativiteit: de droomwereld kan erg fantasierijk, verwarrend en soms zelfs eng zijn. Wanneer je droomt, ervaar je dingen die gecreëerd worden door je eigen geest, hoe bizar deze ook mogen zijn. Als je je dromen opschrijft, leg je deze werelden vast. En door zo bewust om te gaan met je dromen, kan je creativiteit een flinke boost krijgen.

  • Emoties verwerken: het lijkt erop dat we herinneringen of emoties in onze dromen verwerken. Door de inhoud van je dromen op te schrijven en er bewust mee bezig te gaan, kun je de emoties erachter beter leren begrijpen.

  • Nachtmerries overwinnen: de meeste mensen hebben maar sporadisch nachtmerries. Voor sommigen vormen ze echter een groot probleem. Door je nachtmerries te analyseren – ook al klinkt dit eng – kun je een manier vinden om ze te stoppen. Misschien is er sprake van een terugkerend thema, iets wat je onderbewustzijn niet los kan laten.

  • Leuk: je droomwereld nader onderzoeken, is ook gewoon heel fascinerend. Door je dromen vast te leggen, veranderen ze van een onsamenhangende en onduidelijke wereld in een heldere realiteit, met geheel eigen processen. En zodra je dromen duidelijker voor je worden, worden ze nog intrigerender dan misschien nu al het geval is! 

Hoe Kan Een Droomdagboek Bij Lucide Dromen Helpen?

Hoe Kan Een Droomdagboek Bij Lucide Dromen Helpen?

Wanneer je je dromen vastlegt, verbetert je dream recall. Dit helpt uiteindelijk om lucide dromen op te wekken. Door actief met je dromen bezig te zijn, wordt je geest zich er bewuster van. Dit heeft echter wel tijd nodig.

Na verloop van tijd leren je hersenen om bewuster te zijn tijdens een droom, met als gevolg dat je je realiseert dat je aan het dromen bent. Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot een volledig bewustzijn in de droomwereld, oftewel luciditeit.

Door terugkomende thema's en gebeurtenissen in je droomdagboek te leren herkennen, is de kans ook groter dat je je bewust wordt van het feit dat je droomt als je deze triggers in een droom tegenkomt. Als je bijvoorbeeld regelmatig een bepaald wezen of object tegenkomt, noteer dit dan en probeer er in je dromen op te letten. Als je dit wezen of object uiteindelijk weer in je droom ziet, zal je geest het herkennen. En dit zal vervolgens een volledig bewustzijn triggeren.

Waar het in feite op neerkomt, is dat je door het herinneren van je dromen, het bewustzijn actief bij je dromen betrekt. Na lang genoeg oefenen, zal je bewustzijn dit uiteindelijk automatisch doen, terwijl jij slaapt.

Gerelateerd artikel

5 Kruiden Die Lucide Dromen Kunnen Veroorzaken

Hoe Houd Je Een Droomdagboek Bij?

Het bijhouden van een droomdagboek is heel persoonlijk, en na verloop van tijd zul je vanzelf een methode ontdekken die het beste bij jou past. We kunnen echter allemaal wel wat hulp gebruiken wanneer we met iets nieuws beginnen, dus daarom hieronder een paar tips.

Je Dagboek Kiezen

Je Droomdagboek Kiezen

Voordat je kunt beginnen met het vastleggen van je dromen, moet je een dagboek hebben. Er zijn veel verschillende opties, waaronder ook apps. Maar deze zijn meestal een beetje overbodig. Met apps loop je bovendien het risico dat je wordt afgeleid. En wil je echt nóg meer tijd op je telefoon doorbrengen? Speciale droomdagboeken kunnen voor sommige mensen ook goed werken, maar vaak is een standaard notitieboekje al voldoende.

Belangrijk om te bepalen, is hoe groot het moet zijn en of je de pagina's eruit moet kunnen halen. Een blanco notitieblok of schrift is vaak het handigst, aangezien je hiermee niet beperkt bent tot wat je op kunt schrijven. Het heeft geen zin om een prachtig vormgegeven boek te kopen als je er maar heel korte stukjes in kunt schrijven. Je kunt ook een collegeblok met verwijderbare pagina's kopen. Zo kun je je dromen op thema sorteren. Dit kun je natuurlijk ook met gekleurde labels doen.

Houd het simpel wanneer je begint. Dit geeft je meer vrijheid om je methode gaandeweg aan te passen, totdat je hebt gevonden wat voor jou het beste werkt.

Gerelateerd artikel

De Top 10 Lucid Dreaming Apps Voor iOS & Android

Voordat Je Gaat Slapen

Een Droomdagboek Bijhouden: Voordat Je Gaat Slapen

Er zijn een paar dingen die je voor het slapengaan kunt doen om je dromen beter te onthouden. Uiteindelijk zorgt dit voor de beste dream recall.

  • Een Vaste Plaats Bepalen

Het is handig om je droomdagboek op één specifieke plek te bewaren, bijvoorbeeld op je nachtkastje. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker om hem elke ochtend te vinden wanneer je nog half slaapt, maar het helpt ook om een gewoonte te ontwikkelen. Je hersenen houden namelijk van routine. Door elke keer dat je je dromen opschrijft dezelfde routine te volgen, zal je geest soepeler gaan functioneren. Dit maakt uiteindelijk een betere dream recall mogelijk. Het herinneren van je dromen zal na verloop van tijd dan ook een gewoonte worden.

  • Schrijf De Datum Vast Op

Als je wakker wordt, moet je meteen beginnen met het noteren van je droom. Schrijf de datum voor de volgende ochtend dus op voordat je in slaap valt. Zo hoeft je slaperige geest hier niet over na te denken terwijl je probeert je droom na te lopen. Door dit te doen voordat je in slaap valt, stimuleer je je geest bovendien om zich op je dromen te concentreren. Deze kleine rituelen helpen uiteindelijk bij het onthouden van je dromen en luciditeit.

  • Pagina's Op De Juiste Manier Rangschikken

Voor sommige mensen is het noteren van kernwoorden al genoeg. Anderen willen misschien iets meer structuur. Als je delen van je dromen wilt interpreteren, kan het handig zijn om de pagina's in twee kolommen te verdelen, één voor de inhoud, en de andere kolom voor je interpretatie. Zo kun je de interpretaties naast elke herinnering schrijven. Speel met de indeling, totdat je vindt wat bij je past.

  • Overweeg Om Aantekeningen Te Maken Voordat Je Gaat Slapen

Je kunt ook opschrijven hoe je je voelt voordat je in slaap valt. Net als in een dagboek kun je belangrijke gebeurtenissen van de dag noteren. Zo kun je, wanneer je 's ochtends je droom opschrijft, dingen met elkaar vergelijken en eventuele verbanden zoeken. Dit kan uiteindelijk helpen om terugkerende symbolen te herkennen, en hoe deze te herleiden zijn naar het dagelijks leven.

Wanneer Je Ontwaakt

Een Droomdagboek Bijhouden: Wanneer Je Ontwaakt

Voor de beste dream recall zijn er een paar dingen die je bij het bijhouden van een droomdagboek kunt doen. Door bovengenoemde punten en de volgende tips te combineren, kun je het meeste uit je droomdagboek halen.

  • Wees Snel

Schrijf je dromen meteen op. Dit is het allerbelangrijkste bij het registreren van je dromen. Als je lang blijft liggen, of opstaat en eerst iets anders gaat doen, zullen ze gegarandeerd vervagen. Zodra je wakker wordt, pak je je schrift en begin je te schrijven. Je kunt altijd weer gaan liggen als je nog moe bent.

  • Wees Gedetailleerd

Schrijf alle details op. Details zijn namelijk essentieel. Door zo gedetailleerd mogelijk te zijn, zul je je steeds meer kunnen herinneren. Het zal je verbazen hoeveel je je van een droom kunt herinneren als je dit doet. Wat in eerste instantie een vage droom lijkt, zal al snel een samenhangender verhaal worden.

  • Projecteer Niet

Probeer echter te voorkomen dat je meteen een verhaal bij je droom gaat bedenken. Als er sprake is van een verhaal, zal het zich vanzelf openbaren. Schrijf gewoon de herinneringen op zoals ze in je opkomen. Het maakt niet uit dat ze in eerste instantie onsamenhangend lijken of niet met elkaar verbonden lijken te zijn. Als je meteen naar een verhaal op zoek gaat, zul je uiteindelijk de herinneringen uitkiezen die hierbij passen, en overige dingen negeren. En dat is niet gunstig wat dream recall betreft.

  • Wees Vrij

Maak je geen zorgen over grammatica of structuur; noteer gewoon wat er in je opkomt. Het is simpelweg essentieel om snel details vast te leggen: het gaat alleen om de inhoud. Het is dus geen probleem om halve zinnen of kernwoorden op te schrijven, schetsen te maken, etc.

  • Houd Je Niet Bezig Met Interpretaties

Dit lijkt misschien tegenstrijdig, gezien wat we hierboven hebben geschreven, maar het ligt iets genuanceerder. Veel mensen houden een dagboek bij om later hun dromen te interpreteren, maar probeer hier niet te veel mee bezig te zijn terwijl je ze opschrijft. Je dromen proberen te interpreteren terwijl je ze noteert, zal dus niet goed werken.

Niemand weet bovendien precies welke functie dromen hebben, en of ze überhaupt geïnterpreteerd kunnen worden. Mocht je je dromen toch graag willen interpreteren, forceer dan niets. Als je gaat zoeken naar een betekenis, verzin je waarschijnlijk gewoon dingen en ga je aan het hele doel voorbij. Het simpelweg observeren van je dromen is vaak al genoeg.

Kan Een Droomdagboek Bij Nachtmerries Helpen?

Kan Een Droomdagboek Bij Nachtmerries Helpen?

Het bijhouden van een droomdagboek kan ook een handige manier zijn om nachtmerries te verhelpen. Wanneer je ze namelijk opschrijft, verwerk je ze in feite. Door bewust met onbewuste processen om te gaan, zet je verschillende delen van de hersenen in werking. Hierdoor is de kans groter dat je datgene wat je nachtmerries veroorzaakt, overwint. Maar let op; er is niet altijd sprake van een bewust besef.

Als je nachtmerries hebt, houd dan je droomdagboek bij zoals hierboven vermeld. Nog beter is het om al je dromen vast te leggen, niet alleen je nachtmerries. Zo kun je overeenkomsten tussen nachtmerries en normale dromen gaan opmerken, en dit kan helpen bij het identificeren van het probleem. Maar raak niet geobsedeerd. Net als bij fobieën, kan het accepteren en omarmen van je nachtmerries al voldoende zijn, en een droomdagboek is een goede manier om dit te doen. Door bewust naar je nachtmerries te kijken, kan de impact ervan minder worden.

Het bijhouden van een droomdagboek kan naast het bevorderen van lucide dromen dus ook veel andere voordelen hebben. Of je nu een fascinatie hebt voor de droomwereld of nachtmerries wilt leren begrijpen, ook jij kunt baat hebben bij een droomdagboek.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Lifestyle Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken