Afrikaans Droomzaad: Alles Wat Je Moet Weten

Afrikaans Droomzaad: Alles Wat Je Moet Weten

Steven Voser
Steven Voser
Bijgewerkt op:

Afrikaans droomkruid kent een lange geschiedenis van gebruik door inheemse Afrikaanse stammen en andere culturen. Het kruid staat nog altijd bekend als de sleutel tot lucide dromen.

Ken je iemand die ooit lucide dromen heeft ervaren? Dan weet je er waarschijnlijk al heel wat van. Diegene raakt daar namelijk nooit over uitgesproken. Het punt bij lucide dromen is dan ook dat zodra je zo'n droom hebt ervaren, je dit moeilijk voor je kunt houden. Over het algemeen komen deze dromen niet vaak voor. Wanneer je ze echter eenmaal hebt ervaren, kunnen ze je een geheel nieuw perspectief op je dromen verschaffen. Nu wil het zo zijn dat wij een manier hebben om het betreden van die nieuwe wereld makkelijker te maken. Namelijk met een gebruiksvriendelijk middel dat ter beschikking gesteld is door Moeder Natuur: Afrikaans droomzaad.

WAT ZIJN AFRIKAANSE DROOMZADEN?

WAT ZIJN AFRIKAANSE DROOMZADEN?

Afrikaans droomkruid, Entada rheedii, is een klimplant die van oorsprong voorkomt in het zuidelijkste puntje van Afrika. Ondanks de naam komt ze van nature echter ook voor op het Aziatische continent, in Australië en op Madagaskar. Hier groeit ze voornamelijk in de buurt van water en andere vochtige omgevingen, zoals tropische laaglanden, tussen struiken en in regenwouden. De plant wordt soms wel 75 meter hoog en draagt vruchten in de vorm van een houtachtige peul. Hier zitten glimmende, donkerbruine zaden in met een gemiddeld formaat van 50 x 35mm. Zoals je misschien al vermoedt, zijn dit Afrikaanse droomzaden.

TRADITIONELE TOEPASSINGEN EN GESCHIEDENIS

AFRIKAANSE DROOMZADEN: TRADITIONELE TOEPASSINGEN EN GESCHIEDENIS

Je vraagt je nu misschien af waar deze verleidelijke naam vandaan komt. Het antwoord ligt in Zuid-Afrika, bij de sjamanen van de inheemse bevolking. Zij gebruikten deze zaden bij hun praktijken om lucide dromen op te wekken bij cliënten. Deze dromen zouden het individu helpen om de spirituele wereld te betreden. In de geestenwereld kon men vervolgens verbinding maken met en leren van voorouders. Dit betreft een eeuwenoud gebruik, wat tot op zekere hoogte ook vandaag de dag nog plaatsvindt.

Dit was echter niet de enige toepassing van de zaden in Zuid-Afrika. Wanneer koffiebonen niet verkrijgbaar waren, bijvoorbeeld buiten het koffieseizoen, zette men in plaats daarvan een kopje van deze zaden. Ook in de Filipijnen hadden de zaden een vergelijkbare toepassing. Daar werd er namelijk thee van gezet, samen met andere delen van de plant. Dit drankje had bovendien holistische toepassingen. Zo werd aangenomen dat de thee gunstig kon zijn voor de bloedcirculatie.

Ook ontdekten traditionele kruidendokters andere manieren van gebruik. Mensen in Zuidoost-Azië maakten bijvoorbeeld pasta van de zaden en gebruikten dit als verlichtende zalf. Ook zou shampoo op basis van de zaden gunstig zijn voor de hoofdhuid en het haar. Daarnaast werden ze in Zuid-Afrika als juwelen gedragen. Ze zien er absoluut tof uit, maar dat was niet de belangrijkste reden om ze te dragen. Zo zouden ze het magische vermogen hebben geluk te brengen.

Aboriginalstammen in Australië wisten er ook wel raad mee. Hier weekten stamleden de zaden in water om ze van gifstoffen te ontdoen, waarna ze werden gekookt in stenen ovens en gegeten vanwege de voedingswaarde. Mogelijk ervoer men hierbij ook het effect van lucide dromen. Dit verband is echter niet expliciet benoemd.

WAAROM ZOU JE LUCIDE DROMEN OPWEKKEN?

WAAROM ZOU JE LUCIDE DROMEN OPWEKKEN?

Nu we het over lucide dromen hebben, moeten we ook even toelichten waarom je die zou willen ervaren. En aan degenen die er niet bekend mee zijn, zullen we tevens moeten uitleggen wat ze precies inhouden. Kort gezegd, verwijst lucide dromen naar de sensatie van controle over je bewegingen en omgeving in een droom. In feite is je droom hierbij een leeg doek, dat je naar wens kunt beschilderen.

Gerelateerd artikel

5 Kruiden Die Lucide Dromen Kunnen Veroorzaken

Over doeken gesproken, met name voor kunstenaars is het interessant om lucide dromen te ervaren. Ga maar na; wanneer je wat je maar kunt bedenken om kunt zetten in een waargenomen realiteit, zijn de creatieve experimenten eindeloos. Wil je zien hoe een zelfontworpen kasteel er vanbinnen en -buiten uitziet? Stel het je gewoon voor en je bent er! Wil je je performance verbeteren wanneer je voor publiek staat? Beeld jezelf dan in dat je op het podium staat en bedenk wat je jezelf wilt zien doen. Speel een nummer dat je hebt geschreven, voer een geoefende dans op of beeldhouw een standbeeld. Je fantasie is de enige beperking.

Ook als je niet artistiek aangelegd bent, kun je voordelen ervaren. Loopt je leven bijvoorbeeld niet zoals je wilt en wil je alles even ontvluchten? Ook dan kan een lucide droom helpen. Heb je een dierbare verloren? Dan kun je in je droom met diegene (of beter gezegd, de versie uit jouw herinnering) praten en zaken verwerken. Ook als je het momenteel niet zwaar hebt, kan het fijn zijn te ontdekken hoe krachtig de geest is. Lucide dromen maken precies dat mogelijk.

HEDENDAAGS GEBRUIK: EFFECT EN CONSUMPTIE VAN AFRIKAANS DROOMRKUID

EFFECT EN CONSUMPTIE VAN AFRIKAANS DROOMRKUID

We weten nu hoe mensen deze droomzaden gebruikten en waarom ze dat überhaupt deden. Dan resteert nog de vraag: Hoe gebruiken mensen ze tegenwoordig? Het blijkt dat er sinds vroeger niet al te veel veranderd is. Als je naar Zuid-Afrika gaat, kun je nog steeds traditionele geneesheren vinden die de zaden bereiden en toedienen om lucide dromen op te wekken. Inmiddels weten we echter wel dat de zaden op zichzelf geen lucide dromen veroorzaken. In plaats daarvan bevorderen ze een levendige droomtoestand, die weer kan leiden tot lucide dromen.

Toch blijven ze hiermee aantrekkelijk. Nu de zaden in webshops, waaronder die van ons, verkrijgbaar zijn, gebruiken mensen ze volop zelf om het droomkruid persoonlijk te ervaren. Het is volledig veilig om dit thuis te doen, maar het is wel belangrijk dat je weet hoe. Hiervoor kun je kiezen uit twee opties, de ene even geschikt als de andere. Welke je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur en doel.

EET DE ZADEN

Het eten van de binnenkant is een van de meest gebruikte manieren om dit zaad te eten. Allereerst dien je de buitenste schil te kraken, eventueel met behulp van een klein hamertje of vergelijkbaar gereedschap. Zodra je de buitenkant hebt gescheiden van de inhoud, kun je de binnenkant zo eten. Het is echter geen sterrengerecht en het smaakt zelfs behoorlijk bitter. Zodra je het achter de kiezen hebt, kun je in bed kruipen en vertrekken richting een levendige droomwereld.

ZET ER THEE VAN

Het alternatief is het zetten van thee, indien je het liever drinkt dan eet. Net zoals bij de andere gebruiksvorm, dien je de buitenste schil open te breken en de kern eruit te halen. Hak het binnenste vervolgens fijn en doe het in een theezakje. Wanneer het ongeveer vijf minuten in heet water heeft gehangen, is je thee klaar en kun je het drinken.

DOSIS

Zoals met elk geestverruimend middel geldt ook hier een aanbevolen dosis. Als je het eet of drinkt, heb je gewoonlijk genoeg aan de inhoud van één zaadje om het gewenste effect te bereiken.

AFRIKAANS DROOMKRUID KWEKEN

AFRIKAANS DROOMKRUID KWEKEN

Het is nogal een uitdaging om droomkruid te kweken uit droomzaad, maar het is niet onmogelijk. Voordat je begint met telen, dien je het zaad eerst voor te bereiden om te kunnen groeien. In de natuur raakt de behuizing van het zaad langzaam beschadigd tot het embryo bloot ligt en de ontkieming kan plaatsvinden. In je tuin moet je dit echter versnellen. Dit kun je doen met schuurpapier om de huls gelijkmatiger in te kerven. Je kunt echter ook een directere aanpak kiezen en in het zaad boren tot het embryo zichtbaar is. Zodra je dit gedaan hebt, dompel je het zaad 24–48 uur in water of tot deze uitzet. Doe vervolgens aarde in een pot met goede afwatering, doordrenk deze volledig en plaats het zaadje 50mm diep in de aarde. Heb je een gaatje geboord? Zorg er dan voor dat dit gat naar boven wijst.

Bedek de pot met vershoudfolie om de omgeving nog vochtiger te maken. Zet hem daarbij op een plek met voldoende zon en geef water zodra de aarde uitgedroogd lijkt. De kieming zou binnen 3-4 weken voltooid moeten zijn. Daarna kun je het jonge plantje in een grotere pot zetten. Zorg er na het verpotten voor dat de aarde nat is en dat de plant in de buurt van een boom staat. Dat laatste is belangrijk, aangezien dit een klimplant is die overleeft door zich op nabijgelegen bomen te vestigen. Bovendien betreft dit een vaste plant, wat betekent dat het groeiproces eigenlijk nooit stopt. Op een gegeven moment gaat ze echter vruchten aanmaken en zul je weer over zaden beschikken.

ANDERE DROOMKRUIDEN

Heeft dit alles je interesse in andere droomkruiden gewekt? Dan hebben we goed nieuws voor je. Onze online smartshop is gevuld met deze wonderen van de natuur, die je stuk voor stuk kunt proberen. Hoewel ze allemaal kunnen helpen met dromen, heeft elk kruid zijn eigen speciale effect op de geest. Afrikaans droomkruid verhoogt bijvoorbeeld je REM-bewustzijn, terwijl andere soorten, zoals Calea zacatechichi, erom bekendstaan gevoelens van helderheid en duizeligheid op te wekken. Ze zijn op hun eigen manier allemaal geweldig en bieden een avontuur op zich. Zolang je de correcte dosis en bereidingswijzen opvolgt, heb je niets te verliezen.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Je bezoekt onze Nederlandse website.

wellicht ook interessant