Blog
Hoe Teel Je Kiemgroentes?
3 min

Hoe Teel Je Kiemgroentes?

3 min

Kiemgroente kan uit allerlei soorten linzen en bonen groeien en zit boordevol voedingsstoffen! Je eigen kiemgroentes kweken is bovendien ongelooflijk makkelijk en bijzonder bevredigend. Leer hieronder hoe je dit doet!

Velen dromen ervan om hun eigen groentes te kweken. Maar waar de een te maken heeft met een gebrek aan tijd, is het voor de ander ruimtegebrek wat hem of haar ervan weerhoudt om daadwerkelijk de stap te zetten. En sommigen hebben gewoon geen zin in een langdurig kweekavontuur en/of kunnen niet de verzorging geven die planten nodig hebben. Maar gelukkig kan iedereen in minder dan een week tijd thuis allerlei verschillende kiemgroentes kweken. Je hoeft er maar weinig moeite voor te doen en hebt er niet veel voor nodig. Bovendien smaken kiemgroentes geweldig en zijn ze ook nog eens bijzonder voedzaam!

In dit artikel laten we je zien hoe je zelf makkelijk kiemgroente kunt kweken en er in een mum van tijd van kunt smullen.

Wat is kiemgroente?

Wat Is Kiemgroente?

'Kiemgroente' is een algemene naam voor de eerste scheuten die na het ontkiemen uit bepaalde zaden en bonen tevoorschijn komen. Linzen zijn een goed voorbeeld. Misschien beschouw je linzen als een stevige groente waar je dahl van maakt, maar in feite zijn het zaden. In de juiste omstandigheden beginnen er dan ook kleine plantjes uit te groeien.

Van allerlei soorten zaden worden de kiemen geoogst en op verschillende manieren gegeten. Het is echter wel belangrijk dat je weet hoe het kweken in zijn werk gaat en welke zaadjes je maar beter kunt vermijden. Sommige eetbare zaden en bonen hebben namelijk kiemen die giftig zijn en buikpijn veroorzaken.

Waarom zou je kiemgroente kweken?

De kweek van kiemgroentes is bijzonder makkelijk. Omdat het zaailingen zijn, hoeven ze niet lang te groeien en hebben ze maar weinig verzorging nodig. Dat maakt ze een geweldige optie voor ongeduldige kwekers!

Bovendien smaken kiemgroentes heerlijk en zitten ze boordevol voedingsstoffen. Ze zijn dus ook een gezonde toevoeging aan je dieet.

Gerelateerd artikel

Top 10 Gemakkelijk Te Kweken Groenten

Hoe teel je kiemgroentes?

Hoe Teel Je Kiemgroentes?

Zoals we al zeiden, is zelf kiemgroente kweken echt niet moeilijk. Iedereen kan het en je hebt er absoluut niet veel tijd of materiaal voor nodig. Herinner je nog dat je op de basisschool een keer als experiment tuinkers hebt gekweekt? Dat was kiemgroente. Nou, en als je het op vijf- of zesjarige leeftijd kon, moet het nu toch ook zeker lukken?

Lees hieronder hoe je het aanpakt!

Materiaal

Materiaal

Om kiemgroente te kweken, heb je niet veel materiaal nodig en alles wat je nodig hebt, is makkelijk te vinden. Misschien heb je de meeste dingen al gewoon in huis.

Hoe maak je een kiempot?

Hoe Maak Je Een Kiempot?

Een kiempot is heel makkelijk te maken. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van een pot met een luchtdoorlatende doek en een elastiekje afdekken. Plaats de gewenste zaden erin en laat ze ontkiemen. Zo simpel is het.

Werkwijze

Hieronder vind je een stap voor stap uitleg om thuis zaden en bonen te ontkiemen. Aan de slag dan maar!

Stap 1: kies de juiste plaats

Kies De Juiste Plaats

Kiemgroente heeft wel licht nodig, maar geen direct zonlicht. Daarnaast gedijen de meeste kiemgroentes het beste op een koele, luchtige plaats.

Een vensterbank op het noorden is bijvoorbeeld perfect, want daar krijgen je kiemgroentes genoeg indirect zonlicht, zonder dat ze te warm worden. Je kunt ze beter niet in een kastje plaatsen, want er is wel wat licht nodig om te zorgen dat ze ontkiemen.

Stap 2: verzamel alle benodigdheden

Zodra je een goede plaats hebt gevonden, is het tijd om alles voor te bereiden. Kies je zaden, haal je potten en kaasdoek tevoorschijn en zorg dat je helemaal klaar bent om te beginnen!

Stap 3: weken

Weken

Om de zaden voor te weken, heb je ongeveer drie keer zoveel water als zaadjes nodig. Deze hoeveelheid kun je op het oog inschatten of in een maatbekertje afmeten. De exacte hoeveelheid hangt af van de grootte van de zaden, de verwachte oogst en de pot, maar is gelukkig niet moeilijk te bepalen.

Stap 4: afspoelen

Je kunt de zaden/bonen niet gewoon een aantal dagen in water laten staan. In plaats daarvan moet je ze tweemaal per dag afspoelen, laten uitlekken en opnieuw bevochtigen.

Laat je zaden ongeveer 8 uur weken en giet het water daarna helemaal weg. Doe dit door de pot ondersteboven te houden, zodat het water door het doekje aan de bovenkant wegloopt (of gebruik een extra zeef als je dat makkelijker vindt). Nadat de zaden helemaal zijn uitgelekt, moet je ze goed afspoelen en weer laten uitlekken.

Daarna moet je ze weer 8 uur laten weken en deze stappen herhalen. Uiteindelijk duurt het hele proces zo'n vijf dagen.

Stap 5: zorg voor voldoende luchtstroom

Als je wilt dat je kiemgroente tot groei komt, is het belangrijk dat de zaailingen kunnen ademen. Soms laten mensen hun potten daarom helemaal open staan, maar de meesten gebruiken een kaasdoek of ander stoffen doekje.

Zorg echter dat de pot nooit helemaal afgesloten is, want dan groeien de kiemen niet goed en zal het resultaat niet eetbaar zijn.

Stap 6: oogsten en bewaren

Oogsten En Bewaren

Je zaden moeten binnen een dag of twee ontkiemen en eigenlijk kun je ze daarna direct oogsten. Toch is het gebruikelijk om ze een dag of vijf te laten groeien, totdat ze wat lengte hebben. Op die manier haal je er meer uit!

Wanneer je je kiemgroentes gaat oogsten, moet je ze nog een laatste keer afspoelen en laten uitlekken. Leg ze vervolgens op een vel keukenpapier en laat ze ongeveer 30 tot 60 minuten aan de lucht drogen.

Om kiemgroentes te bewaren, kun je ze op een schone theedoek of keukenhanddoek in een Tupperware-bakje leggen. Zorg ervoor dat er geen vocht bij kan komen, want dat is in dit stadium niet gewenst.

In dit afgesloten bakje blijven ze in de koelkast ongeveer een week goed. Daarna kun je ze beter niet meer eten.

Populaire kiemgroente

Je kunt talloze soorten zaden en bonen als kiemgroente kweken, maar dit zijn enkele populaire opties:

Thuis kiemgroente kweken: supermakkelijk en superlekker!

Zoals je kunt zien, heb je nauwelijks materiaal of kennis nodig om je eigen kiemgroente te kweken. Bovendien duurt het proces nog geen week, terwijl het hartstikke leuk is en je beloont met voedzame, heerlijke zaailingen. Gebruik kiemgroentes in salades, smoothies of welk recept je maar wilt. Waar wacht je nog op?

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Kweken Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken