Blog
Hoe Voorkom Je Neusrot Bij Je Peperplanten?
5 min

Hoe Voorkom Je Neusrot Bij Je Peperplanten?

5 min

Neusrot op pepers lijkt misschien een ramp, maar wees gerust, het kan worden opgelost! Veroorzaakt door een gebrek aan calcium in je plant, kan neusrot op verschillende manieren worden behandeld. Lees er hier alles over!

Neusrot is gelukkig geen ziekte. Hoewel het lijkt alsof de uiteinden van je pepers zijn bezweken aan een infectie, is dit niet het geval. Wanneer chilipepers niet genoeg calcium krijgen, kunnen ze geen nieuwe schil vormen. En dat leidt tot wat we in de volksmond 'neusrot' noemen. Net als wij hebben peperplanten calcium nodig om hun structuur te behouden. Je kunt het dan ook zien als de bouwsteen die nodig is om het 'skelet' van een plant te ondersteunen.

Dit probleem is gelukkig niet besmettelijk en vrij eenvoudig te identificeren. En het is gemakkelijk op te lossen en zelfs te voorkomen! Met behulp van deze gids kun je gemakkelijk je planten redden en alsnog een goede oogst binnenhalen.

Wat veroorzaakt neusrot?

Wat veroorzaakt neusrot?

Neusrot treedt op wanneer een peperplant onvoldoende calcium krijgt. Hierdoor kan de plant niet goed een nieuwe schil aanmaken aan de 'neus' van de vrucht. Kortom, neusrot wordt door een calciumtekort veroorzaakt.

Dat gezegd hebbende, wordt het probleem meestal niet door onvoldoende calcium in de aarde veroorzaakt. Het is veel waarschijnlijker dat iets anders de plant verhindert om calcium op te nemen of te transporteren, wat vervolgens tot een calciumtekort leidt. Er zijn een paar mogelijke oorzaken, namelijk:

Te veel of te weinig water geven

Zowel te veel als te weinig water geven kan leiden tot een calciumtekort bij peperplanten. Overmatig bewateren zorgt voor een te hoog vochtgehalte en stress bij je planten. Deze factoren kunnen uiteindelijk leiden tot het optreden van neusrot. De reden dat een teveel aan water een calciumtekort kan veroorzaken, is dat het de hoeveelheid zuurstof bij de wortels beperkt. Dit remt hun vermogen om voedingsstoffen uit de aarde op te nemen.

Ook kan te weinig water geven, of liever gezegd, onregelmatig water geven, meespelen, echter in mindere mate. Planten zijn het minst gestrest als ze regelmatig dezelfde hoeveelheid water krijgen. Als je ze soms een beetje laat uitdrogen, leidt dit op zich niet tot neusrot, maar het kan wel bijdragen aan stress, wat wel tot neusrot kan leiden.

Factoren die de wortelgroei beperken

Eigenlijk kan alles wat de wortels van de plant negatief beïnvloedt, een calciumtekort veroorzaken. Als het wortelstelsel namelijk beschadigd raakt of op een andere manier wordt benadeeld, kan de peperplant zich niet goed voeden.

Oorzaken van wortelproblemen kunnen zijn:

  • Wortel-pathogenen
  • Te compacte aarde
  • Slechte temperatuur van de aarde
  • pH lager dan 6

Hoe voorkom je neusrot?

Hoe voorkom je neusrot?

Zoals met alles in het leven, is voorkomen beter dan genezen. Door je planten en hun omgeving gezond te houden, behaal je de beste resultaten en voorkom je mogelijke problemen. Met dat in gedachten zijn hier enkele manieren om neusrot te voorkomen:

Gerelateerd artikel

Tips Om Nog Hetere Pepers Te Kweken

Op de juiste manier water geven

Zoals gezegd, is op de juiste water geven belangrijk bij het kweken van gezonde peperplanten. Niet alleen om neusrot te voorkomen, maar ook om je planten over het algemeen gezond te houden en andere problemen te voorkomen.

Regelmatig water geven gaat niet zozeer over timing, maar meer over het handhaven van het juiste vochtgehalte in de aarde. Je kunt nog zo regelmatig water geven, maar als je steeds teveel water geeft, kunnen de gevolgen alsnog problematisch zijn! Over het algemeen wil je de grond voldoende doordrenken als je bewatert. Maar zorg ook voor genoeg drainage, zodat de aarde niet doorweekt blijft.

Laat het vervolgens even met rust tot de bovenste laag weer droog is. Je kunt dit testen door je vinger erin te duwen. Als het droog aanvoelt tot ongeveer bij je eerste knokkel, dan kun je weer water geven. Een andere (en voor je planten stressvollere) manier, is door te wachten tot je peperplanten aantonen dat ze vocht nodig hebben. Zo zijn hangende bladeren een teken dat ze dorst hebben. Het handhaven van het juiste vochtgehalte in de aarde is een van de gemakkelijkste manieren om je planten te beschermen.

Zorg ervoor dat de wortels onbeperkt kunnen groeien

Zorg ervoor dat de wortels onbeperkt kunnen groeien

Aarde van goede kwaliteit en met de juiste dichtheid is goud waard. Wortels houden van voldoende ruimte om te kunnen groeien en te ademen en hebben dus veel zuurstof nodig. Bovendien zorgt losse aarde voor een goede afwatering.

Druk bij het vullen van een pot de grond dan ook niet aan. Dit zal alle ruimte en lucht wegduwen, en tot wortelproblemen leiden. Vul je potten gewoon en laat de aarde zijn ding doen. Probeer ook schone grond te gebruiken. Vervuilde aarde uit je tuin of van een openbare plek kan ziekteverwekkers bevatten, die je wortels kunnen infecteren en je hele kweek kunnen verpesten. Maak in een schone omgeving je eigen grondmix of koop hoogwaardige grond bij een tuincentrum.

Test de pH en pas deze aan, indien nodig

Als de pH onder de 6 uitkomt, zullen de wortels van je peperplant moeite krijgen om calcium op te nemen. Zorg dan ook dat de aarde een pH-waarde heeft die geschikt is voor het kweken van pepers. Kun je dergelijke grond niet vinden, dan kun je het volgende gebruiken om de pH van de aarde zelf te verhogen:

• Eierschalen
• Limoen
• Beendermeel
• Oplossing van Epsom-zout

Nadat je de pH hebt aangepast, controleer je de aarde met een pH-meter en check je of de pH-waarde klopt.

Gebruik de juiste en hoogwaardige voeding

Het is de moeite waard om voeding van hoge kwaliteit te gebruiken. Hoogwaardige plantenvoeding voor tomaten- of peperplanten voldoet vaak prima, en bevat meestal voldoende calcium. Als je goede voeding gebruikt, weet je zeker dat neusrot het gevolg is van een ander probleem, en niet ondervoeding.

Neusrot behandelen

Neusrot behandelen

Als je merkt dat je peperplanten zijn aangetast door neusrot, hoef je niet in paniek te raken. Ook al is het geen goed nieuws, het hoeft ook geen ramp te zijn. Volg deze stappen om het probleem te verhelpen:

Verwijder aangetaste pepers

De eerste stap is het verwijderen van de aangetaste pepers. Deze kunnen namelijk een onevenredige hoeveelheid calcium opnemen in een poging om te genezen. En dat kan tot de verspreiding van neusrot naar nieuw gevormde pepers leiden. Het verwijderen van aangetaste pepers geeft de nieuwe vruchten meer kans om zich goed te ontwikkelen.

Verbeter het vochtgehalte in de bodem

Verbeter het vochtgehalte in de bodem

Tenzij je te veel water hebt gegeven, kan het erg nuttig zijn om het vochtgehalte in de aarde te verhogen. Er zijn twee manieren waarop je dit kunt doen.

Ten eerste helpt het vermengen van organisch materiaal door de aarde vocht vast te houden, wat de fluctuaties in het watergehalte beperkt. In wezen zal het een stabielere omgeving voor de wortels creëren.

Als alternatief is organische mulch bovenop de aarde geweldig om vocht op te vangen en verdamping uit de grond te voorkomen. Dit zorgt ook voor een stabielere omgeving en zou ook de gezondheid van de wortels moeten verbeteren.

Help je planten meer calcium op te nemen met de juiste pH

Ook kan het verhogen van de pH je planten helpen om calcium uit de aarde op te nemen en het naar de vruchten te transporteren. Volg hiervoor de eerder genoemde stappen.

Gebruik een bladspray met calcium

Gebruik een bladspray met calcium

Als snelle oplossing kan een calciumbladspray nuttig zijn. Deze kun je direct op de bladeren sprayen, waardoor je plant het direct kan opnemen. Dit is een geweldige manier om je plant een calcium boost te geven terwijl je probeert te achterhalen wat het onderliggende probleem is.

Bladspray en ongediertepreventie

Bij het voorkomen van neusrot kun je tegelijkertijd ook twee andere grote ergernissen afstoten: bladluis en spint. Omdat kraanwater calcium bevat, kun je dit prima als een zeer milde bladspray gebruiken. Vul gewoon een plantenspuit met water en spray het royaal op je planten. Doe dit echter pas na het heetste moment van de dag, zo rond 16.00 uur.

Begin hiermee zodra je jonge planten goed ontwikkeld zijn, d.w.z. als ze minstens vijf sets echte bladeren hebben. Blijf dit dagelijks herhalen, behalve op koude of regenachtige dagen. Dit zal de luchtvochtigheid voor een korte periode drastisch verhogen. Hierdoor ontstaat er een vijandige omgeving voor bladluis en spint. De hoge luchtvochtigheid verhindert hen namelijk door hun piepkleine luchtpijp te ademen.

Is het veilig om pepers met neusrot te eten?

Is het veilig om pepers met neusrot te eten?

Zolang je zeker weet dat het probleem neusrot is en geen bacteriële infectie of een echt soort rot, kun je aangetaste pepers veilig eten. Snijd in dat geval gewoon de aangetaste delen weg.

Gebruik je gezond verstand. Als het er goed en smakelijk uitziet, dan is het dat waarschijnlijk ook. Wanneer het echter vies ruikt of er slecht uitziet, dan is het misschien beter om het weg te gooien!

Neusrot: het einde van de wereld?

Neusrot: het einde van de wereld?

Neusrot is weliswaar vervelend, maar geen ramp bij het kweken van pepers. De planten hebben in dat geval geen infectie, zijn niet besmettelijk, de chilipepers kunnen nog steeds worden gegeten en je kunt het gemakkelijk verhelpen. Er zijn ergere dingen die kunnen gebeuren!

Neusrot voorkomen zou normaal gesproken eenvoudig moeten zijn, maar soms gebeurt het nu eenmaal. Met de bovenstaande informatie ben je in staat om de oorzaak te achterhalen en een oplossing te vinden, en te voorkomen dat het überhaupt ontstaat. Als alles goed gaat, kun je nog steeds een flinke hoeveelheid pepers oogsten!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Facts Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken