Blog
Ierland Is Van Plan Om Het Bezit Van Kleine Hoeveelheden Drugs Te Decriminaliseren
2 min

Ierland Is Van Plan Om Het Bezit Van Kleine Hoeveelheden Drugs Te Decriminaliseren

2 min
Nieuws Wetgeving
Groot nieuws! Het lijkt erop dat Ierland van plan is om het bezit van kleine hoeveelheden drugs voor persoonlijk gebruik te decriminaliseren en ze de vervolging van drugsgebruikers te beëindigen!

Het is een monumentale omslag in het drugsbeleid en het zou een enorm voordeel kunnen opleveren voor het gehele land. Het nieuws werd aangekondigd door Aodhán Ó Ríordáin, de chef van Ierlands National Drugs Strategy. Door deze nieuwe wet is recreatief drugsgebruik niet langer iets crimineels maar wordt het enkel nog benaderd als een gezondheidskwestie.

Volgens de minister die verantwoordelijk is voor het drugsbeleid werkt het huidige model van verbieden niet en is het tijd geworden voor een 'radicale culturele verandering' om het drugsmisbruik aan te pakken - we moeten drugsgebruikers niet meer beschamen, we moeten ze helpen om te re-integreren. Hij wees er ook op dat er een scherp contrast bestaat tussen decriminalisering en legalisering - illegale drugs blijven illegaal om te verkopen, produceren of in grote hoeveelheden te bezitten. Hiermee help je niet alleen maar de drugsgebruikers om de hulp te krijgen die ze nodig hebben, je zorgt er ook voor dat de politie geen tijd meer hoeft te verspillen en actief dealers kan gaan opsporen, in plaats iedere dag jacht te maken op gebruikers om zo hun quotum te halen.

"Ik ben er vast van overtuigd dat er behoefte is aan een culturele omslag in hoe we tegen drugsmisbruik aankijken, als we de cyclus willen doorbreken en een serieuze poging willen wagen om drugs- en alcoholverslavingen aan te pakken", zei Ó Ríordáin.

Ó Ríordáin zei verder ook nog dat er een "sterke consensus is dat drugs in het algemeen uit de criminele sfeer moeten worden gehaald".

Tegelijkertijd kondigde de minister aan dat hij van plan is om gesuperviseerde injectiecentra te openen en verslaafden een veilige, gecontroleerde en hygiënische plek te bieden om drug te gebruiken, met als doel uiteindelijk het gebruik te verminderen en uit te bannen.

EEN GROTE KLAP VOOR DE ENGELSE WET VOOR PSYCHOACTIEVE MIDDELEN

De behoefte om alle drugs uit de criminele sfeer te halen is een grote tegenslag voor de conservatieve overheid van de UK. Waarom? Omdat ze momenteel proberen om een wet voor psychoactieve middelen erdoorheen te krijgen waardoor elke psychoactieve stof, met uitzondering van een aantal goedgekeurde drugs, illegaal wordt. Deze wet is gebaseerd op de Ierse wet voor psychoactieve stoffen, en de overheid van de UK zegt dat deze wet daar een succes is. Deze radicale beweging in de tegenovergestelde richting laat zien dat deze 'psychoactieve' wet juist een complete mislukking is en dat waarschijnlijk ook zal zijn in de UK. Critici hebben hier al voor gewaarschuwd.

Niet alleen de UK is ruw wakker geschud. Geheel Europa, zo niet de hele wereld, zal heel goed observeren hoe effectief dit nieuwe beleid zal blijken.

NIETS IS ZEKER

We moeten opmerken dat er nog geen datum gepland is en dat de wet om kleine hoeveelheden te decriminaliseren nog niet klaar is. Alles bevindt zich nog in de planfase en moet nog uitgebreid beoordeeld worden in het parlement. Er is een kans dat de wet tegen wordt gehouden, al lijkt het erop dat iedereen het er wel mee eens is. De kans is dus groot dat de wet erdoorheen komt - met name doordat de minister voor drugsbeleid zich ervoor inzet.

Ierland zou dan het tweede land in Europa zijn dat het bezit van kleine hoeveelheden drugs voor persoonlijk gebruik niet meer strafbaar maakt. Portugal heeft tien jaar geleden al, in antwoord op het onhanteerbare heroïneprobleem, alle drugs gedecriminaliseerd. Sindsdien is het alleen maar beter geworden, met betrekking tot verslaving, gebruik, dood en HIV - er zijn nog maar heel weinig politici die naar de oude bestraffende methode terugwillen.

Eén ding is zeker: het feit dat de Ierse overheid het zelfs maar overweegt om drugs te decriminaliseren is groot nieuws, het betekent dat mensen moe worden van het verouderde en regressieve drugsbeleid dat op vergelding gebaseerd is. De recente oproep van de VN aan alle lidstaten om drugs te decriminaliseren ondersteunt dit ook - deze oproep werd de grond in geboord door onbekende machten voordat hij officieel gedaan kan worden. De wereld verandert, of de conservatieve elementen van onze maatschappij dat nu willen of niet. De mensen krijgen zo langzamerhand genoeg van die vernietigende oorlog tegen drugs. Hopelijk zal Ierland succes behalen!


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken