Blog
Italie Haalt Cannabis Uit De Categorie Harddrugs
1 min

Italie Haalt Cannabis Uit De Categorie Harddrugs

1 min

Italië heeft net cannabis opnieuw geclassificeerd – het is niet langer in dezelfde klasse als harddrugs, zoals heroïne. Deze beslissing zal het aantal gevangenisstraffen drastisch reduceren.

Het constitutionele hof van Italië heeft de drugswet verworpen die cannabis in dezelfde klasse plaatste als heroïne. De wet, die in 2006 ten tijde van Berlusconi werd aangenomen, verdriedubbelde de straf op de kweek, de verkoop en het bezit van cannabis. De straf op verkoop en productie van cannabis werd verhoogd van 2-6 jaar naar 6-20 jaar.

Volgens Antigone, een beweging die strijdt voor de rechten van gevangenen, was deze wet de belangrijkste oorzaak voor de overvolle gevangenissen van Italië – 40% van de gevangenispopulatie zit daar vanwege drugsgerelateerde vergrijpen. De overbevolking van de gevangenis in Italië is zo erg geworden dat in januari 2013 het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat de basale rechten van de mens geschonden werden. Er zijn in totaal ongeveer 62.000 gevangenen opgesloten in cellen die bedoeld zijn voor 48.000 mensen.

Een onwettige wet

Het constitutionele hof oordeelde dat de wet uit de tijd van Berlusconi ‘onwettig’ was, en de drugswet met betrekking tot cannabis werd teruggedraaid en vervangen door zijn mildere voorganger. “De zogenoemde drugsoorlog in Noord-Amerika is verloren en het is tijd geworden om weer op rationele gronden onderscheid te maken tussen de stoffen”, zegt Franco Corleone, lid van de Society for Reason. Men denkt dat hierdoor 10.000 gevangenen op vrije voeten komen.

Het is de moeite waard om te vermelden dat geen van de wetten daadwerkelijk de consumptie van cannabis verbiedt, maar beide definiëren het bezit wel als illegaal.

De meningen zijn verdeeld

Het oordeel zorgde voor een tweesplitsing in de politieke partijen van Italië. Alessia Morani, een MP met bij de centrumlinkse Democratische Partij zei: “Het oordeel maakt korte metten met de meest absurde wetten die het parlement in de afgelopen jaren heeft aangenomen.” Senator Carlo Giovanardi, een van de originele politici achter de strenge wetten, beschreef de omslag als “een vernietigende keus vanuit wetenschappelijk oogpunt gezien, die jonge mensen de boodschap overbrengt dat sommige drugs minder gevaarlijk zijn dan andere drugs.”

Het zit echter als volgt: sommige drugs zijn INDERDAAD minder gevaarlijk dan andere drugs. Het opdringen van een zero tolerance beleid zou de maatschappij meer kwaad dan goed doen. Als politici zich zorgen maken over de beeldvorming rondom drugs, zouden ze mensen moeten voorlichten en uitleggen wat deze drugs doen en waarom ze slecht voor je zijn. Het probleem is echter dat als mensen als Giovanardi werkelijk naar de wetenschap zouden kijken, ze erachter zouden komen dat hun geliefde wijn en sigaretten veel erger zijn dat meeste drugs die zij zo schadelijk achten.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken