Blog
Koken met cannabis - Britse recepten voor je 'high' tea
4 min

Koken met cannabis - Britse recepten voor je 'high' tea

4 min

Zodra je wietboter of wietolie in huis hebt, kun je bijna elk gerecht ermee verrijken. En we gaan je helpen met een reeks speciale artikelen! In dit deel laten we je zien hoe je een volledige Britse maaltijd bereidt, met een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, uiteraard met een groen en beetje gewaagd tintje. Gezellige tijden zijn op komst!

Koken met cannabis gaat veel verder dan de welbekende brownie. Inmiddels is er een hele wereld van met wiet verrijkt voedsel om je tanden in te zetten! Er gaat namelijk niets boven het opleuken van je favoriete gerechten met een beetje THC of CBD, of je nu een doorgewinterde thuiskok bent of een nieuwsgierige beginner. Dat heeft ons geïnspireerd om een reeks artikelen te schrijven. Hierin behandelen we met wiet verrijkte versies van verschillende wereldkeukens, van hartig Brits comfortfood tot delicaat Frans gebak en alles daartussenin.

In dit deel van onze reeks vieren we de bijzonder verrassende Britse keuken, uiteraard met een kruidige twist. Denk aan zondagse lunchklassiekers als 'bangers and mash', hartverwarmende voorgerechten als aardappel- en preisoep, en die o zo belangrijke appeltaart als afsluiter. Elke gang wordt (letterlijk) naar een hoger niveau getild door er een dosis wietboter of wietolie aan toe te voegen. Trek je schort aan, want we gaan heerlijk kokkerellen!

Hoe kun je je maaltijden met wiet verrijken?

Hoe kun je je maaltijden met wiet verrijken?

Voordat je enthousiast gaat hakken en snijden, moet je wel een met wiet verrijkt basisingrediënt hebben. Voor de meeste gerechten heb je wietboter (met wiet verrijkte boter) of wietolie (vaak een infusie van wiet in olijf- of kokosolie) nodig. THC en CBD, de actieve cannabinoïden, zijn namelijk in vet oplosbaar. Dit betekent dat ze zich goed binden aan vetten en oliën. En dat is precies wat je wilt.

Om thuis wietboter of -olie te maken, moet je je wiet eerst decarboxyleren. Dit woord is een hele mond vol, maar het proces zelf is eenvoudig: verwarm je wiet 30-45 minuten in de oven op een temperatuur van 110°C om de cannabinoïden te activeren. Laat de wiet afkoelen en doe het over in een pan. Voeg boter of olie toe en laat het mengsel enkele uren sudderen. Nu kun je het plantenmateriaal zeven. Voilà: je hebt nu een rijke, kruidige basis die je in bijna elk gerecht kunt verwerken.

Zit je niet te wachten op psychoactieve effecten? Geen probleem! Voor een meer relaxte impact zonder bedwelming kun je soorten met veel CBD gebruiken. Je kunt ook kiezen voor THC-arme soorten of CBD olie van hennep.

Voor meer gedetailleerde instructies over het proces kun je de volgende handleidingen bekijken:

Goed, laten we gaan koken.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Olijfolie Met Wiet?

Voorgerecht: aardappel en preisoep met een groen tintje

Voorgerecht: aardappel en preisoep met een groen tintje

Deze Britse klassieker is hartig, simpel en makkelijk te maken. Het is gebaseerd op het recept van BBC Good Food en bevat zachte prei, romige aardappelen en warme groentebouillon. Perfect voor een regenachtige middag, waarbij je er natuurlijk een beetje wietboter doorheen roert.

Ingrediënten (voor 4 porties)

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel wietboter of wietolie
  • 1 ui, gehakt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2 grote preien, in reepjes
  • 300 g aardappels, geschild en in stukjes
  • 850 ml groentebouillon
  • 150 ml melk (of havermelk voor een vegan versie)
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  1. Verwarm de olijfolie en wietboter in een grote pan. Voeg de ui en knoflook toe en bak dit glazig op een gemiddeld hoog vuur.
  2. Voeg nu de prei en aardappels toe. Roer goed, doe het deksel op de pan en laat de ingrediënten 10 minuten geleidelijk gaarstoven.
  3. Giet de bouillon erbij en breng de soep aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep ongeveer 20 minuten sudderen, totdat de groenten zacht zijn.
  4. Maak een glad mengsel van je soep met een staafmixer. Roer de melk erdoor, breng op smaak met zout en peper en warm de soep nog even door.
  5. Heet serveren, het liefst met een dikke snee versgebakken brood. Boter is optioneel, maar wel heel lekker.

Tip: Begin met een lage dosering wietboter. 5 mg THC per portie is een goede start. Je kunt een volgende keer altijd meer toevoegen.

Hoofdgerecht: geestverruimende 'bangers and mash'

Hoofdgerecht: geestverruimende 'bangers and mash'

Niets omschrijft een 'Brits diner' beter dan worstjes, aardappelpuree en jus. En met wietolie in de jus krijgt dit gerecht gegarandeerd een upgrade, of je nu voor gewone of vleesvrije worst kiest. Bovendien combineert de grasachtige, kruidige smaak van de olie geweldig met de gekarameliseerde uien.

Ingrediënten (voor 4 porties)

Voor de mash, oftewel de aardappelpuree:

  • 900 g Maris Piper aardappelen, geschild en in blokjes
  • 75 g boter
  • 75 ml melk
  • zout en peper naar smaak

Voor de worstjes:

  • 8 varkensworstjes of vegan alternatieven
  • een beetje olijfolie om de worst in te bakken

Voor de jus:

  • 2 eetlepels met wiet verrijkte olijfolie
  • 1 grote ui, gehakt
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 2 theelepels bloem
  • 500 ml groente- of runderbouillon
  • 1 theelepel mosterd (optioneel)

Instructies

  1. Kook de aardappelen in gezouten water in 15-20 minuten gaar. Giet af, stamp met boter en melk en breng op smaak.
  2. Bak de worstjes in een koekenpan met een beetje olie tot ze bruin en gaar zijn. Houd ze warm.
  3. Verhit nu wat wietolie in de koekenpan om de jus te maken. Voeg de uien toe en bak ze in ongeveer 10 minuten zacht en glazig.
  4. Voeg de suiker toe en bak mee tot het een goudkleurige en kleverige structuur heeft. Voeg nu de bloem toe en vervolgens de bouillon. Blijf roeren. Laat de jus sudderen totdat deze inkookt en de gewenste dikte krijgt. Voeg naar wens wat mosterd toe en breng op smaak met zout en peper.
  5. Schep de aardappelpuree op een bord, voeg de worstjes toe en laat ze zwemmen in een gulle hoeveelheid jus.

Tip: Omdat je de wietolie geleidelijk met de uien verwarmt, blijven de cannabinoïden intact. Laat de olie niet roken om verlies van sterkte te voorkomen.

Dessert: appeltaart met een twist

Dessert: appeltaart met een twist

Appeltaart is natuurlijk een echte klassieker. Deze versie is losjes gebaseerd op het traditionele recept van The Spruce Eats, maar we geven er wel een gedurfde cannabistwist aan. De toevoeging van wietboter maakt dit toetje subtiel, rijk en bijzonder aantrekkelijk.

Ingrediënten (6-8 porties)

Voor het deeg:

  • 250 g bloem
  • 125 g koude wietboter, in blokjes
  • 2–3 eetlepels koud water
  • mespuntje zout

Voor de vulling:

  • 6 grote appels, geschild, klokhuis verwijderd en in plakjes gesneden
  • 100 g basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 1 eetlepel bloem
  • sap van een ½ citroen

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°C (voor een heteluchtoven).
  2. Pak een grote kom. Verkruimel en wrijf de wietboter door de bloem en het zout, totdat het deeg op broodkruimels lijkt. Voeg eetlepel voor eetlepel water toe tot het deeg net samenkomt. Rol het in plasticfolie en zet 30 minuten in de koelkast.
  3. Mix de stukjes appel met de suiker, kruiden, bloem en citroensap.
  4. Rol iets meer dan de helft van het deeg uit met een deegroller. Doe dit over in een ingevette springvorm. Voeg hier de appels aan toe.
  5. Rol het resterende deeg uit en maak hier het deksel van. Leg het over de appeltaart en sluit de randen af. Maak enkele sneetjes in de bovenkant van het deeg, zodat stoom kan ontsnappen.
  6. Bak de taart 45-50 minuten totdat deze er goudbruin uitziet.
  7. Laat de taart iets afkoelen en serveer, bij voorkeur met vanille-ijs of slagroom.

Tip: Gebak is een geweldige manier om cannaboter te gebruiken. Je kunt namelijk de dosering gelijkmatig verdelen en de baktemperatuur is niet zo hoog dat de cannabinoïden verloren gaan.

Gerelateerd artikel

Wake And Bake: 5 Recepten Voor Met Wiet Verrijkt Ontbijt

Til je Britse feestmaal naar een hoger niveau

Til je Britse feestmaal naar een hoger niveau

Met slechts een beetje wietboter of -olie krijgen deze eenvoudige Britse klassiekers een speelse twist. Zo biedt elk gerecht een kans om je creatief uit te leven en heerlijke cannabiscreaties op tafel te zetten. Welke wil jij als eerste proberen: de peperige en hartverwarmende preisoep, het met jus overgoten comfortfood bangers en mash of juist de zoete sensatie van warme appeltaart?

En we zijn nog maar aan het begin. Van jam roly-poly tot steak and kidney pudding, de Britse keuken barst van de recepten die smeken om een kruidige infusie. Je zult zien dat koken met wiet ontzettend leuk en vernieuwend is, of je nu voor jezelf kookt, je vrienden uitnodigt of je creativiteit in de keuken gewoon de vrije loop laat!

Nog even een laatste opmerking: eet niet te veel, label je baksels en geniet verantwoordelijk!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Recipes Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken