Blog
Liquid Culture Versus Sporenspuiten: Een Vergelijking
4 min

Liquid Culture Versus Sporenspuiten: Een Vergelijking

4 min

Ben jij een beginnende paddenstoelenkweker? Dan moet je de verschillen weten tussen sporenspuiten en liquid culture. In deze uitgebreide gids ruimen we alle onjuiste informatie over deze tools voor het kweken van paddenstoelen uit de weg. Zo kun jij besluiten welke het beste is voor je volgende project.

De wereld van mycologie en paddenstoelenteelt is enorm en voor beginners kan de terminologie intimiderend en ingewikkeld zijn. In dit artikel leer je meer over een verwarrend onderwerp: het verschil tussen een sporenspuit en liquid culture.

Sporenspuit en liquid culture: de basis

Sporenspuit En Liquid Culture: De Basis

Beide tools kun je effectief gebruiken om paddenstoelen te kweken, maar de exacte inhoud en toepassingen verschillen. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over sporenspuiten en liquid culture zodat je zelf kunt besluiten welke optie het beste voor je is.

Wat is een sporenspuit?

De naam is veelzeggend. Een sporenspuit is een spuit met voortplantingsmateriaal van paddenstoelen, ook wel sporen genoemd. Deze sporen zitten in een oplossing van gesteriliseerd water. Sporen zijn vergelijkbaar met zaden, in die zin dat ze eerst moeten kiemen voordat paddenstoelen kunnen groeien. Om met succes paddenstoelen te kweken met behulp van een sporenspuit, injecteer je de oplossing op een levensvatbaar substraat. Hierna begint het mycelium te groeien en zal het substraat 'koloniseren'. Dit proces kan enkele weken tot maanden duren. De sporen in deze injectiespuiten hebben vaak een grote mate van genetische variabiliteit; er zijn dus talloze resultaten mogelijk bij het enten.

Sporenspuit: in het kort

 • Bevat sporen van paddenstoelen in gesteriliseerd water
 • Moet aan het substraat worden toegevoegd om te kiemen en mycelium te vormen
 • Het kolonisatieproces kan weken of maanden duren
 • De kans op besmetting met sporenspuiten is over het algemeen klein
 • Hoge mate van genetische variabiliteit
 • Makkelijk verkrijgbaar
 • Lang houdbaar (ideale bewaarplaats is in de koelkast)

Wat is liquid culture?

Terwijl een sporenspuit een sporenoplossing bevat, heeft liquid culture levend mycelium in een suiker/honingoplossing. Liquid culture is eigenlijk de volgende stap na een sporenspuit, aangezien het proces van kieming en isolatie al voltooid is. Dit betekent dat kolonisatie snel plaatsvindt zodra je liquid culture aan het substraat toevoegt. Dit versnelt het hele kweekproces. Liquid culture vertoont ook een lage besmettingsgraad, maar de houdbaarheid is iets korter. Belangrijk om te weten, is dat de meeste liquid cultures hoogwaardige monoculturen bevatten, wat betekent dat ze slechts één genetische afstamming bevatten.

Liquid culture: in het kort

 • Bevat mycelium in een substraat (bijv. suiker/honingoplossing)
 • Zorgt voor snelle kolonisatie (1-3 weken)
 • Bevat over het algemeen slechts één paddenstoelensoort (met enkele uitzonderingen)
 • Laag besmettingspercentage
 • Kan moeilijk verkrijgbaar zijn, afhankelijk van waar je woont
 • Relatief kort houdbaar; moet in de koelkast worden bewaard

Wat zijn de verschillen tussen een sporenspuit en liquid culture?

Wat Zijn De Verschillen Tussen Een Sporenspuit En Liquid Culture?

Waarschijnlijk heb je nu al een beter beeld van de belangrijkste verschillen tussen deze twee. Maar laten we eens wat meer in detail treden om te zien hoe elke variabele het hele kweekproces beïnvloedt.

Snelheid

De sporen in een spuit moeten kiemen en een netwerk van mycelium vormen voordat het substraat kan worden gekoloniseerd. Dit hele proces kan maanden in beslag nemen en sommige kwekers zitten daar niet op te wachten. Maar een liquid culture bevat al levend mycelium en zodra je dit aan het substraat toedient, vindt kolonisatie in slechts één tot drie weken plaats.

Genen

Ervan uitgaande dat de liquid culture is gemaakt met een agar-cultuur, zouden de genen puur moeten zijn en slechts één paddenstoelensoort bevatten. Zo kun je een specifieke soort kiezen, gebaseerd op gunstige eigenschappen met betrekking tot grootte, opbrengst, enz. Je hebt hierdoor een beter idee van hoe de uiteindelijke flush eruit zal zien, en meer controle over de hele kweek. Sporenspuiten bevatten daarentegen duizenden verschillende soorten, wat zorgt voor concurrentie tussen de verschillende ondersoorten en een grotere variabiliteit in de flush.

Houd er rekening mee dat sommige liquid cultures van mindere kwaliteit meer dan één paddenstoelensoort kunnen bevatten. Let hier dus goed op en koop uitsluitend bij hoogwaardige bronnen als je een liquid monocultuur wilt.

Gevoeligheid voor besmetting

Over het algemeen loop je zowel bij sporenspuiten als liquid cultures weinig kans op besmetting, mits correct bereid. Hoewel de sporen in een oplossing zuiver zouden moeten zijn, is het aan te raden om eerst op agar te kiemen om te zien wat je hebt. Hierna kun je het mycelium gebruiken om een levensvatbaar substraat te koloniseren. Aan de andere kant moet een goed voorbereide liquid culture vrijwel zeker vrij zijn van verontreinigingen. Toch moet je ook hier altijd onder steriele omstandigheden werken!

Gerelateerd artikel

Hoe Herken Je Een Besmette Paddo-Kit?

Wetgeving

Er is een verschil in de wetgeving van sporenspuiten ten opzichte van liquid culture. Omdat de sporen in een spuit nog niet zijn ontkiemd tot mycelium, worden ze vaak als legaal beschouwd. Aan de andere kant is de legaliteit van liquid culture met Psilocybe-mycelium vager en kan van plaats tot plaats verschillen. We raden je aan om de regelgeving in jouw regio te bekijken voordat je levend Psilocybe mycelium koopt. Als je liquid culture wilt kopen voor culinaire paddenstoelen (bijvoorbeeld oester, shiitake, etc.), loop je niet tegen juridische problemen aan.

Houdbaarheid

Over het algemeen gaan sporenspuiten langer mee dan liquid cultures. Je kunt ze zelfs buiten de koelkast, in een luchtdichte verpakking, tot wel zes maanden bewaren. Dat gezegd hebbende, is de koelkast nog steeds de ideale plek voor sporenspuiten. Liquid culture moet je absoluut in de koelkast bewaren; het kan snel bederven als je dit niet doet. Als de liquid culture op de juiste manier wordt bewaard, is het ongeveer twee maanden na het ontvangst van het product levensvatbaar.

Let op: Sporenspuiten moet je niet met sporenprints verwarren; deze gaan namelijk veel langer mee omdat ze niet gehydrateerd zijn.

Kun je liquid culture maken met een sporenspuit?

Kun Je Liquid Culture Maken Met Een Sporenspuit?

Zeker! Je kunt sporen injecteren in een suiker/honingoplossing die wordt gebruikt om liquid cultures te creëren. Je bent echter niet in staat om één specifieke paddenstoelsoort te isoleren. Bovendien is er een risico op besmetting in dit proces. Daarom is het verstandig om de sporen eerst op agar te laten kiemen voordat je je liquid culture maakt. Op deze manier kun je besmetting minimaliseren en eventueel selecteren op één type paddenstoel.

Gerelateerd artikel

Wat Is Liquid Culture En Hoe Maak Je Het?

Wat is beter voor het kweken van paddenstoelen: sporenspuiten of liquid culture?

Wat Is Beter Voor Het Kweken Van Paddenstoelen: Sporenspuiten Of Liquid Culture?

Wat is nu beter voor je kweek: een sporenspuit of een liquid culture? Het is belangrijk op te merken dat de ene niet per se beter is dan de andere. Maar gezien de snellere kolonisatie, het mogelijk lagere risico op besmetting en de lage genetische variabiliteit van liquid culture, geven veel ervaren paddenstoelenkwekers de voorkeur aan deze optie. Toch hebben sporenspuiten de hobbykweker, maar ook de meer ervaren liefhebber van schimmels, interessante voordelen te bieden. Denk aan een langere houdbaarheid en gemakkelijkere verkrijgbaarheid. En bovendien kun je ze zelf effectief omzetten in liquid culture. Doe je voordeel met deze informatie!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Producten Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken