Blog
MDMA Hard Op Weg Een Voorgeschreven Medicijn Te Worden
2 min

MDMA Hard Op Weg Een Voorgeschreven Medicijn Te Worden

2 min

Doorlopend onderzoek laat hoopvolle resultaten zien voor de behandeling van PTSS, waardoor velen hopen dat het binnenkort mag worden voorgeschreven als therapeutisch medicijn.

MDMA is een stap dichterbij om een voorgeschreven geneesmiddel te worden in de VS, omdat een groep wetenschappers overlegt met de FDA voor goedkeuring voor therapeutisch gebruik. MDMA heeft recentelijk een opleving meegemaakt in het medisch onderzoeksveld, waarbij meerdere onderzoeken werden uitgevoerd om de effecten te testen op mensen met Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS), maar ook andere aandoeningen. Als het wordt goedgekeurd, mag MDMA worden voorgeschreven, zodat mogelijk de levens en het welzijn van miljoenen mensen kan worden verbeterd.

Op dit moment wordt er onderzoek uitgevoerd door de Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS), om te ontdekken of de drug succesvol kan worden gebruikt bij de behandeling van patiënten met PTSS, een aandoening die mensen treft die traumatische en moeilijke omstandigheden hebben doorgemaakt. Het is een verlammende aandoening met symptomen als angst en stress, die vaak de kwaliteit van het leven beïnvloeden, waardoor het problematisch wordt te functioneren in de maatschappij. Het is een gebied waar de laatste jaren niet veel onderzoek naar is gedaan en vele artsen en therapeuten schrijven al snel antidepressiva voor om PTSS te behandelen in plaats van te kijken naar andere behandelmethoden.

VERANDERING AAN DE HORIZON

Er zijn echter organisaties op zoek naar een betere manier, ook al is dat controversieel. Succesvolle proeven, uitgevoerd door MAPS, hebben aangetoond dat MDMA mensen kan helpen met hun symptomen. MDMA geeft de gebruiker een gestimuleerd gevoel van compassie en vertrouwen, waardoor ze meer open kunnen zijn met andere mensen en zich meer in balans voelen met zichzelf. Deze combinatie kan alleen nuttig zijn als er ook therapie en behandeling plaatsvindt. Brad Burge, directeur communicatie bij MAPS legt het uit: "Wanneer mensen hun trauma herinneren in de context van een therapeutische sessie, zullen ze niet in paniek raken. Ik noem het graag een 'chemische deken van beveiliging', omdat mensen zelfbewust blijven, zelfs wanneer ze praten over hun moeilijke positie."

Omdat de testen nog steeds worden uitgevoerd, hoopt MAPS in 2021 goedkeuring te krijgen voor het medisch gebruik van MDMA en ze werken actief met de FDA om dit te bereiken. Maar waarom MDMA verkiezen boven magische paddestoelen, die ook veelbelovend lijken in de behandeling van PTSS? Het antwoord is simpel. Wanneer mensen MDMA nemen, blijven ze veel meer geaard omdat het geen sterke hallucinogene of visuele effecten produceert, maar de gebruiker meer empatisch maakt en bewust van zijn gevoelens. MDMA beïnvloedt de amygdala, een deel van de hersenen dat voornamelijk verantwoordelijk is voor angst. Bij mensen met PTSS is de amygdala hyperactief en het gebruik van MDMA kan dit direct verminderen.

Het gebruik van MDMA houdt niet op bij patiënten met PTSS; MAPS onderzoekt ook de effecten van het medicijn op patiënten met levensbedreigende aandoeningen, maar ook mensen met autisme, om te ontdekken of ze ervan kunnen profiteren in het dagelijks leven.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken