Blog
Medicinale cannabis Duitsland
4 min

Medicinale cannabis en Duitsland in 2017

4 min
Nieuws Wetgeving

Duitsland is dit jaar eindelijk op weg om marihuanahervorming door te voeren. Medicinale cannabis wordt hoogstwaarschijnlijk zowel anders geregeld als gedekt door zorgverzekeraars. De stad Berlijn lijkt dit jaar echter ook een baanbrekende recreatieve hervormingsproef op touw te zetten.

Terwijl de Duitsers hun rotjes opruimen en het nieuwe "Jahr" verwelkomen, is er veel om opgewonden over te zijn als het aankomt op cannabis.

Dit is het jaar waarin Duitsland het eerste land ter wereld wordt dat cannabis herreguleert - naar verwachting als een Schaal III drug - en ook begint met het scharen van cannabis onder medische ziektekostenverzekering.

2017: EEN GEDENKWAARDIG JAAR VOOR CANNABIS IN DUITSLAND?

Cannabis Duitsland 2017

Duitsland kent nu al een knallend begin van 2017, met de officiële legalisatie van medicinale cannabis als onderdeel van het zorgverzekeringsprogramma van het land. Maart 2017 wordt naar verwachting de maand waarin het besluit wordt aangekondigd. Potentiële ondernemers, vooral in de kweekindustrie, moeten echter nog minimaal een jaar wachten voordat ze zelfs maar kunnen gaan denken over het plannen van lokale verbouw van gewassen. De federale regering is niet van plan om zelfs maar een officieel cannabisagentschap op te richten tot 2018 - en hoogstwaarschijnlijk zal er ook dan in bepaalde mate sprake zijn van staatstoezicht. Tot die tijd, en waarschijnlijk tot iets daarna, heeft de regering bepaald, net als andere landen in de wereld die worstelen met de aanpak van de medicinale cannabiskwestie, te importeren wat nodig is, in dit geval vanuit Canada. Tot nu toe importeerde Duitsland medicinale cannabis vanuit Nederland, maar slechts in hoeveelheden van door de Nederlandse wet bepaalde 41kg per jaar. Dat werd dus niet door de Duitse wet bepaald. Dit is een mogelijke reden voor de beslissing geweest om vanuit Canada te gaan importeren.

Medicinale cannabis in Duitsland is echter niet iets nieuws. Vorig jaar begonnen de patiënten al in de rij te staan voor het geneesmiddel. Sinds 2016 hebben in feite ongeveer 800 patiënten toestemming gekregen om medicinale cannabisproducten te consumeren, die te verkrijgen zijn bij apotheken. In vergelijking met 2015 is hier sprake van een toename van meer dan 50% - wat betekenisvol is, ondanks de kleine aantallen op dit moment, omdat patiënten nog steeds zelf het medicijn moesten betalen (ongeveer 15 euro per gram). Medicinale gebruikers consumeren ongeveer 28 gram per maand. Velen gebruiken echter meer.

EEN GROEIENDE CANNABISMARKT

Groeiende Duitse cannabismarkt

Als de Duitse medicinale markt bijvoorbeeld hetzelfde traject zal volgen als de markt in Canada, kan de nieuwe patiëntengroei gemakkelijk 10% per maand gaan bedragen als de legalisatie dit jaar formeel ingaat. Hoeveel patiënten zich meteen zullen melden is onduidelijk, maar er zal waarschijnlijk een enorme stijging plaatsvinden in het aantal nieuwe patiënten zodra de wet er komt. Vooral gezien de voorwaarden en het feit dat van verzekeraars wordt verwacht dat zij de kosten gaan dekken. Een zorgverzekeraar in Canada richt zich nu al op het dekken van medicinale cannabis. De verwachting is dat er vele zullen volgen, aangezien later dit jaar recreatieve hervormingen werkelijkheid worden. Duitse verzekeraars zullen waarschijnlijk hetzelfde patroon volgen, indien de wet dit voorjaar ingaat.

Hoewel Duitsland niet helemaal dezelfde stappen zal bewandelen als Canada, is de algehele situatie net zo intrigerend. De wet zorgt ervoor dat iedere dokter de drug voor kan schrijven. Er is daarnaast ogenschijnlijk geen lijst van "ziekten die in aanmerking komen", wat de Duitse wet zeer betekenisvol maakt. Het wordt mogelijk voor artsen om de drug voor te schrijven. Met andere woorden: zij bepalen of ze het nu wel of niet voorschrijven aan mensen met chronische ziekten die tot nu toe met weinig succes behandeld zijn met de meer gebruikelijke behandelmethoden. Voorbeelden hiervan zijn spier spasticiteit, ADHD, depressiviteit, gastro-intestinale aandoeningen en PTSS.

HOE ZIT HET MET RECREATIEVE CANNABIS?

De vraag blijft echter hoelang het zal duren voordat hervormingen van recreatief gebruik plaatsvinden. Ook dat wordt steeds interessanter - vooral aangezien de medische hervormingen vooruit gaan. De Sociaaldemocratische Partij, Die Linke en de Groenen lijken eindelijk op weg om de recreatieve discussie naar zich toe te trekken - ook op staatsniveau, in Berlijn, dat een Duitse "staat" is op zichzelf. De stad krijgt nu ogenschijnlijk toestemming van de federale regering om met een kleine recreatieve proef te beginnen waarbij de drug (in ieder geval) niet meer wordt gezien als iets illegaals. De verandering lijkt dezelfde weg te bewandelen als Amerika, waar na de Amerikaanse verkiezingen in november nog eens 8 staten (4 medicinaal en 4 recreatief) een stap deden in de richting van legalisatie. Een van deze staten was natuurlijk Californië, de staat van de monsterlijke cannabisindustrie.

Cannabis vlag berlijn

Berlijn heeft ook meer macht als stadstaat dan bijvoorbeeld de gemeentelijke overheid in Bremen, waar de burgemeester en politieke partijen hebben aangedrongen op een vergelijkbare hervorming, om dezelfde reden. Vorig jaar kregen ze het eindelijk voor elkaar; de drug werd niet meer als illegaal beschouwd. Sindsdien is beperkte thuiskweek toegestaan, maar alles wijst erop dat het experiment in Berlijn een soort "coffeeshop" of "recreatief apothekers"-schema zal omvatten.

De federale regering schijnt echter ook de zaken te willen vertragen op nationaal recreatief gebied, totdat de medicinale hervorming volledig is doorgevoerd.

Wat interessant is aan al het bovenstaande, is dat er mogelijk twee "centra" worden gecreëerd bij de marihuanahervorming in Duitsland. Ten eerste zal Berlijn (wat geen verrassing is) worden toegestaan om te experimenteren met recreatieve distributie (om de grote drugsmarkten en de vele straatdeals die de politie niet aankan de kop in te drukken).

Daarnaast kan het echter zomaar zo zijn dat Hessen en Frankfurt het centrum gaan vormen van alle medicinale producten. En wel om verschillende redenen.

Allereerst is de toegang hier veel beperkter. Het is ontzettend moeilijk om "straatdealers" te vinden in de stad, en de zwevende geur van ganja is hier veel uitzonderlijker dan in Berlijn. Daarnaast bevindt het kantoor van de grootste verspreider van geïmporteerde marihuana - Medcann GmbH, onlangs overgenomen door Canopy Canada - zich in het zuiden van de stad. Het bedrijf, opgericht door een Amerikaans-Duits duo, is nu iets minder dan vier maanden actief en verspreidt hoogwaardige Canadese toppen onder apotheken. Om deze redenen ziet de deelstaat Hessen mogelijk de eerste omvangrijke proef met verzekeringen tegemoet. Het doel is om verzekeraars te overtuigen om de drug zo snel mogelijk in hun polis op te nemen.

Medcann Pharma and nutraceuticals

Desondanks is het erg duidelijk dat Deutschland dit jaar een verandering staat te wachten op het gebied van marihuana. Het is zeker een manier om de burgers te verzekeren van het feit dat de regering naar ze luistert. Er bestaat nog veel onzekerheid in Duitsland over de federale verkiezingen die later dit jaar gepland staan, vooral na de baanbrekende en verrassende Brexit en Trump-overwinningen in respectievelijk Groot-Brittannië en de V.S. afgelopen jaar. Hoe het ook zij, deze politieke ontwikkelingen zijn een teken dat mensen zich niet vertegenwoordigd voelen door hun regering.

Marihuanahervorming lijkt ondanks alle zwakheden, vreemde eenden in de bijt en zeer uiteenlopende politieke meningen, en, niet te vergeten, het blijvende stigma en de controverse, een politieke oplossing te zijn voor Angela Merkel om haar vierde ambtstermijn in handen te krijgen.

 

         
  Marguerite Arnold  

Geschreven door: Marguerite Arnold
Met jaren van schrijfervaring op zak besteed Marguerite haar tijd aan het onderzoeken van de cannabis industrie en de ontwikkelingen van de legalisatie-beweging.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken