Blog
Medicinale cannabis wordt gelegaliseerd in Macedonië
1 min

Medicinale cannabis wordt gelegaliseerd in Macedonië

1 min
De mars voor medische toegang tot cannabis boekt vooruitgang. Macedonië wordt het volgende land in Europa om het gebruik ervan te legaliseren.

Macedoniërs houden van cannabis - het bewijs is in de peilingen die suggereren dat ongeveer zeventig procent van de Macedoniërs het medicinale gebruik van marijuana ondersteunen. Dit post-communistisch land, en tegenwoordig kandidaat voor de Europese Unie, zet een grote stap in de richting van de legalisatie van wiet voor medische doeleinden en sluit zich aan bij veertien geavanceerde Europese landen om medische wiet te legaliseren. Eerder deze maand, kondigde de Macedonische minister van Volksgezondheid, Nikola Todorov, aan dat wijzigingen van de Wet op de Controle van de Middelen en Psychotrope Stoffen cannabis legaal zullen maken voor "mensen die lijden aan ernstige ziekten, zoals kwaadaardige aandoeningen, multiple sclerose, HIV, en epilepsie bij kinderen." Het Ministerie van Volksgezondheid van Macedonië heeft nieuwe agentschappen op de hoogte gesteld dat het nauw samenwerkt met buitenlandse specialisten voor meer informatie over het veilig en efficiënt gebruik van psychoactieve cannabis.

Hoewel het nog niet zal worden toegestaan voor mensen om het droge cannabis kruid als een geneesmiddel te verkopen, zullen cannabisextracten wel beschikbaar zijn. Dit is zonder twijfel een grote vooruitgang in de richting van marihuana legaliseren in Macedonië en ook voor heel Europa. Het Ministerie van Volksgezondheid belooft om het roken van medicinale marihuana in een later stadium van het project legaal te maken. Vele enthousiaste Macedoniërs kijken nu al uit naar de nieuwe zakelijke mogelijkheden en hoe ze cannabis in een bloeiende industrie kunnen veranderen.

WAT HEEFT DEZE VERANDERING AANGESPOORD?

Volgens Filip Dostojevski, een legalisatie activist in het land, is de nieuwe wet een gevolg van de groeiende publieke acceptatie van cannabis:

"We zijn een klein land met twee miljoen mensen, waar iedereen iedereen kent en niets voor lange tijd geheim blijft. Dit is de belangrijkste reden waarom ongeveer twee jaar geleden slechts 50 procent van de Macedoniërs de legalisering van medicinale cannabis steunde, terwijl vandaag de dag het meer dan 70 procent is. En natuurlijk beseffen politici zich plotseling ook dat ze aan boord van de legalisatie trein moeten springen. "

Vermeldenswaardig is dat, voor nu, het recreatieve gebruik van cannabis strikt verboden blijft - hoewel wordt gezegd dat het gerechtelijk systeem ook voor gebruikers anekdotisch versoepelend is. Op dit moment kunnen alleen mensen met bepaalde voorwaarden cannabisextracten worden voorgeschreven, totdat het programma wordt beoordeeld en uitgerold op een grotere basis.

Hopelijk zal Macedonië een goed voorbeeld zijn voor andere Europese landen die cannabis nog steeds in een regressief licht zien, en niet kunnen profiteren van de helende en pijnstillende voordelen die het te bieden heeft.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken