Blog
Mexico Dichter Bij De Legalisatie Van Cannabis
1 min

Mexico Dichter Bij De Legalisatie Van Cannabis

1 min
Nieuws Wetgeving

De Mexicaanse Hooggerechtshof heeft een nieuw precedent geschept voor binnenlandse marihuanwetgeving, door een kleine groep recreatieve gebruikers het recht te geven hun eigen stash te kweken en te roken.

De uitspraak van de rechtbank, die werd gewonnen door 4-1 meerderheid, verleent vier leden van de pro-cannabis groep "Smart" het recht om cannabis te kweken, transporteren en te roken, met volledige bescherming van de autoriteiten. Deze bescherming is alleen van toepassing op de vier mensen in kwestie, maar het opent de sluisdeur voor anderen die dezelfde zaak willen bepleiten, en het recht willen om te kweken voor persoonlijk gebruik.

Smart betoogde bij de rechter dat het huidige drugsbeleid zowel ineffectief als regressief is, en dat het de gewone burger criminaliseert en lastig valt. Zij voerden ook aan dat er geen bewijs was voor de stelling dat legalisering zou resulteren in een toename van drugsgebruik en/of -geweld, en dat overige bewijzen juist suggereren dat legalisering het tegenovergestelde effect heeft

De rechtbank was het hiermee eens en oordeelde dat het verbod op recreatieve marihuana een belediging is jegens persoonlijke vrijheid.

MEXICO’S GROENE TOEKOMST

Dus, waarom is dit zo belangrijk voor Mexico? Nou, heel simpel gezegd is er nu geen reden waarom deze vier mensen cannabis zouden mogen gebruiken en anderen niet. Het hof realiseert zich dit, en heeft de kwestie nu doorgestuurd naar de wetgevende en uitvoerende machten voor verdere analyse. Dit juridisch precedent maakt mogelijk dat iemand die in een soortgelijke situatie als de vier Smart-leden zit kan beweren dat wat voor Smart geldt, ook voor hem of haar zou moeten gelden. Dus ook al is cannabis illegaal in Mexico, deze paradigmaverschuiving kan de wetgeving te boven gaan, nu het hooggerechtshof in feite heeft gezegd dat de wet die politici willen handhaven onwettig is.

President Enrique Peña Nieto, tegenstander van de legalisering van drugs, liet via Twitter weten dat hij de beslissing van de rechtbank respecteerde, en dat het een debat geopend heeft over de vraag of regelgeving kan worden gebruikt om het drugsgebruik terug te dringen.

Eén ding is zeker, Mexico heeft flink geleden door de War on Drugs - tienduizenden mensen zijn vermoord of verdwenen als een direct gevolg ervan – en is als land ontwricht en is het dagelijks leven verstoord. Elke uitdaging voor de wet die de War on Drugs in stand houdt is een stap in de goede richting. Laten we hopen dat deze rechterlijke uitspraak van de rechtbank zijn momentum behoudt.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken