Blog
Obama: Het Congres gaat waarschijnlijk de cannabiswetgeving herzien
1 min

Obama: Het Congres gaat waarschijnlijk de cannabiswetgeving herzien

1 min
Nieuws Wetgeving

Groot nieuws! President Obama heeft gezegd dat indien genoeg staten cannabis decriminaliseren, het congres hier waarschijnlijk in mee zal gaan en de drug in een ander klasse in zal delen!

Dit is een gedenkwaardige overwinning, al is dat voorlopig alleen nog in theorie, voor de legalisatiebeweging. Want dat de president van de VS, waar het cannabisverbod begon, gezegd heeft bereid te zijn tot verandering is groot nieuws. Het hoge woord kwam er uit tijdens een interview met de medeoprichter van Vice Media Shane Smith, die een reportage maakte over het standpunt van de overheid aangaande de legalisatie die als een golf over het land gaat.

Toen hem gevraagd werd naar de herziening van de cannabiswet zei Obama: “We kunnen wellicht wat vooruitgang boeken als het op de decriminalisatie aankomt. Als op een gegeven moment genoeg staten het bezit van cannabis niet meer strafbaar stellen kan het congres een herziening doorvoeren.” En het zijn niet alleen maar de liberale democraten die dit graag zien gebeuren, steeds meer republikeinen beginnen dit een goed idee te vinden. Obama vervolgde: “Wat mij aanmoedigt is dat niet alleen liberale democraten maar ook zeer conservatieve republikeinen beginnen in te zien dat dit onzinnig is, waaronder ook de libertaire tak van de Republikeinse Partij.”

Dit nieuws kwam naar buiten juist op het moment waarop drie senatoren een gezamenlijk wetsvoorstel indienden om cannabis niet meer als Schedule I drug (een drug met een groot verslavingsgevaar en geen medicinale waarde) maar als Schedule II drug (weinig gevaar, met medicinale eigenschappen).

Hoe beïnvloedt dit Europa?

In eerste instantie is dit nieuws niet van grote waarde voor ons. Andere overheden gaan nu niet ineens ook wietlegalisatie doorvoeren omdat de VS het overweegt. Wij worden echter voornamelijk tegengehouden door de VN en hun drugswetten. De VS zijn in de VN een van de grootste en meest uitgesproken voorstanders van een verbod (ondanks dat ze het zelf willen legaliseren, want een verbod is nog steeds hun federale standpunt). Als daar eenmaal verandering in komt, zullen ze hun toon moeten veranderen en een ander VN-standpunt gaan ondersteunen zodat zij daar niet meer van afwijken. Als dan in de VN een zo luide anti-cannabis stem het zwijgen ertoe doet, zullen landen die voor een legalisatie zijn dat veel makkelijker kunnen doen. En als Europa succes boekt, zullen de landen die zich niet in de kaarten willen laten kijken waarschijnlijk gauw volgen. We leven in spannende tijden!


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken