Blog
 Waarom Cannabis Legaal Zou Moeten Zijn
3 min

Onze Top 10 Redenen Waarom Cannabis Legaal Zou Moeten Zijn

3 min

We weten allemaal dat wiet legaal zou moeten zijn en hier is onze top 10 met redenen waarom.

Als je geluk hebt, woon je ergens waar cannabis gelegaliseerd is. Maar vrees niet als dat niet zo is, want verandering is op komst. De wereldwijde, publieke opinie over de aard van marihuana is langzaam maar zeker aan het veranderen. Dankzij een voortdurende toename van onderzoek, ontdekken we niet alleen dat cannabis minder schadelijk is dan velen vrezen, maar dat het ook een aanwinst kan zijn voor de mensheid.

Met dit in gedachten, bieden we je hier onze top 10 met redenen waarom marihuana legaal zou moeten zijn.

10. Het verbod werkt niet

Ongeacht overheden ook proberen, is er niets wat de illegale productie en verkoop van cannabis gestopt heeft. Het is al bijna 75 jaar verboden en toch is het gebruik van cannabis steeds gestegen.

9. Het handhaven van het verbod kost miljarden

Geschat wordt dat alleen de VS al 42 miljard dollar per jaar uitgeeft aan het handhaven van het cannabisverbod. Dit geld kan vast beter worden besteed.

8. De drug is geen springplank

Bepaalde onderzoeken suggereren dat cannabis een springplank is naar gevaarlijkere drugs, maar een artikel in Science America wijst erop dat deze studies een correlatie aantonen en geen causaliteit. Personen die overstappen op hard drugs, gebruiken ook vaak tabak en alcohol en, zoals onderzoek aantoont, is het risico dat alcohol een gateway drug is, groter dan in het geval van cannabis. Wanneer je dit combineert met het feit dat de grote meerderheid van de mensen regelmatig alcohol drinkt, en dat de meeste mensen ook zullen toegeven weleens wiet te hebben geprobeerd, maar toch niet overstappen op hard drugs, kun je zelf wel concluderen dat cannabis geen gateway drug is.

  • Bron: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1746-1561.2012.00712.x/abstract

7. Gereguleerde marihuana stopt de geldstroom naar de georganiseerde misdaad

Waar zie je liever de miljarden euro’s die aan wiet worden besteed naartoe gaan? Naar de economie en belastingen, waarbij ze opnieuw kunnen worden geïnvesteerd in onze maatschappij, of naar internationale bendes, die het zullen gebruiken om geweld en ellende te bevorderen? Wanneer cannabis wordt gereguleerd, kunnen mensen wiet bij veilige verkopers kopen; er worden banen gecreëerd en ook zal het geld niet in de verkeerde handen vallen. We zien het geld uit cannabisverkopen liever terugvloeien in onze scholen, ziekenhuizen en openbare voorzieningen, dan in een verdacht, crimineel zwart gat.

6. Legalisatie zal cannabis MINDER toegankelijk maken voor kinderen

In tegenstelling tot wat wordt geloofd, zal legalisatie ervoor zorgen dat wiet moeilijker toegankelijk wordt voor minderjarige gebruikers. Waar eerst iedereen met een briefje van € 20,- wiet kon kopen, zul je na regulatie een identiteitskaart nodig hebben. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Colorado, waar cannabis voor recreatief gebruik op staatsniveau is gelegaliseerd. Sinds deze legalisatie is het gebruik onder scholieren afgenomen.

5. Het risico op misbruik van cannabis is heel laag

Ongeacht hoe anti-cannabisactievoerders hun boodschap verkondigen; een cannabisverslaving is extreem zeldzaam. Huidige trends suggereren dat 1 op de 11 verslaafd raakt. Dr. Drew Pinsky, een medisch verslavings-specialist, beweert echter dat een cannabisverslaving "zeer ongewoon" is en dat het 1 op de 11-cijfer waarschijnlijk uit zijn verband is gerukt. En ook al is het waar, dan is het nog steeds minder verslavend dan alcohol of tabak.

Ook in onderzoek, dat werd geïnitieerd door het Amerikaanse Congres, werd ontdekt dat een eventuele verslaving minder ernstig zou zijn dan een alcohol- of nicotineverslaving, als het al voorkomt.

  • Bron Dr. Pinsky: https://www.huffingtonpost.com/sunil-kumar-aggarwal/cannabis-depedency-drug-war-bad-science_b_4675961.html 
  • Bron: https://www.nap.edu/openbook.php?record_id=6376

4. Het is veiliger dan alcohol

Dit spreekt eigenlijk voor zich. Wiet zal je niet omtoveren in een irritante, luidruchtige en mogelijk gewelddadige dronkaard en het is ook nog eens veel veiliger voor het lichaam. En toch trekken veel mensen hun neus op voor deze ‘illegale’ drug, terwijl ze zich zonder moeite volgieten.

  • Bron: https://www.mpp.org/media/marijuana-vs-alcohol.html

3. Er is niemand overleden aan een overdosis cannabis

In de gehele geschiedenis van de mensheid is er niet één overlijden gemeld als direct gevolg van het gebruik van cannabis. Kan hetzelfde worden gezegd over giftige middelen als alcohol? Absoluut niet. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat de consumptie van alcohol verantwoordelijk is voor 3,3 miljoen sterfgevallen per jaar. En toch is dit middel legaal.

  • Bron: https://www.who.int/substance_abuse/facts/alcohol/en//

2. Cannabis is een effectief medicijn

Wil je weten hoe effectief het is? Nou, aangetoond is dat farmaceutische organisaties de drijvende, monetaire kracht zijn achter het gevecht om cannabis illegaal te houden. Waarom? Omdat ze bang zijn. Bang dat mensen het gaan gebruiken als alternatief voor hun vele pillen, zodra het legaal is. Daarnaast is het een plant die ze niet kunnen patenteren.

Aandoeningen die verlicht kunnen worden met marihuana zijn onder andere: MS, HIV, kanker, epilepsie, eetstoornissen, angst en nog veel meer.

Let op: we leggen de nadruk op "kunnen". We kunnen, en zullen, geen medisch advies geven. Doe dus zelf onderzoek naar de wetenschappelijke bevindingen en mogelijke medische toepassingen van cannabis, er zijn er genoeg.

1. Vrijheid van gedachten

De oorlog tegen drugs is een oorlog tegen de vrijheid van de gedachte. Als volwassene is het ons fundamentele recht om vrij te kiezen welke middelen we gebruiken. Ja, sommige hebben negatieve effecten, maar dat rechtvaardigt de strafbaarstelling niet. Het vraagt in ieder geval om eerlijke educatie over drugs en de effecten op lichaam en geest. Gezondheidsaspecten zijn geen solide redenen om het verbod te rechtvaardigen; veel legale activiteiten zijn gevaarlijk en zouden onder dezelfde redenering moeten worden verboden. Met name in het geval van cannabis, met diverse bewezen toepassingen en slechts marginale risico's, is het verbod een fundamentele aanval op onze basisvrijheid.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken