Blog
Opiumproductie Stijgend In De Gouden Driehoek
2 min

Opiumproductie Stijgend In De Gouden Driehoek

2 min

Ondanks de pogingen van de overheid om illegale opium kweek te vernietigen, tiert het nog welig in de Aziatische Gouden Driehoek, waar het de wereldwijde georganiseerde misdaad en harddrugsverslavingen voedt.

Ondanks de pogingen van de overheid om illegale opium kweek te vernietigen, tiert het nog welig in de Aziatische Gouden Driehoek, waar het de wereldwijde georganiseerde misdaad en harddrugsverslavingen voedt.

Volgens de laatste jaarlijks rapporten over opium in Zuidoost-Azië, onderzocht door het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit, blijft de opiumproductie in Birma stijgen. De geschatte groei in 2013 is 35 procent, tot 870 ton, de grootste hoeveelheid sinds de VN in 2002 met haar toezicht begon.

Opium FieldIn 1999 de beloofde de Birmese regering dat alle illegale operaties, die opium produceren, in 2014 volledig gestopt en uitgeschakeld zouden zijn. Maar sinds 2006 blijft de opiumproductie jaar na jaar stijgen. Gedacht wordt dat dit falen veroorzaakt is door het niet erkennen en aanpakken van de onderliggende en economische kwesties achter de kweek van opium; de tobbende bevolking van Birma kan 19 keer meer inkomsten genereren dan ze zouden kunnen met het kweken van rijst of andere legale gewassen. Als ze willen overleven, hebben ze niet veel keus.

Grote boerderijen hebben de prijs van conventionele agrarische producten gedrukt tot veel lager dan wat een boer nodig heeft om te overleven. De nood van deze mensen en de bloei in opium, die voortvloeit uit hun benarde situatie, zorgt ervoor dat er geen eind komt aan de stroom van wereldwijd verkrijgbare harddrugs. Hier heeft niemand baat bij, behalve de schaduworganisaties en de warlords die de handel runnen.

Nu we het hebben over warlords… het rapport van de VN merkt ook op hoe pogingen om de kweek uit te roeien nieuwe conflicten hebben veroorzaakt tussen de Kachin en Shan staten. Het gevolg is, dat de warlords de opium handel hebben overgenomen om hun oorlog te voeden. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel, waar de armen geen keus hebben en dus de opium produceren om te overleven, die vervolgens verkocht wordt aan de warlords, die het weer landelijk verkopen om hun doorgaande oorlogen te financieren, waardoor meer en meer mensen arm worden en hun levens veel dramatischer. Het is een vreselijke situatie, waarop geen helder antwoord of oplossing is, behalve het implementeren van fundamentele hervormingen in de politiek en de landbouw.

In het rapport lezen we ook dat verwacht wordt dat de illegale Birmese productie van opium dramatisch zou toenemen om aan de toegenomen vraag, vermoedelijk vanwege de oorlog in Afghanistan, te voldoen. Er is altijd aangenomen dat de VN troepen de opium productie in Afghanistan zouden stoppen, waardoor er een enorm gat in de mark geslagen zou worden. Wat niet werd voorzien is het feit dat opium productie in Afghanistan, aan het eind van 2013, hoger dan ooit was. Zelfs zonder gat in de markt, is de productie binnen de Gouden Driehoek enorm toegenomen.

Golden Triangle

Deze Gouden Driehoek bestaat uit Birma, Laos en Thailand. Deze neemt nu 18% van de totale wereldwijde markt in. De Gouden Driehoek was voorheen de top producent, zeker na de conflicten en oorlogen in Zuidoost-Azië in de jaren '60. Maar met de recente onrusten in het Midden Oosten, met name in Afghanistan, heeft de opium productie in dit deel van de wereld de opium productie van Birma en de Gouden Driehoek overgenomen. In het gebied tussen Afghanistan en Pakistan is de productie enorm gestegen, zeker sinds de jaren '80. Dit gebeid staat nu bekend als de Gouden Halve Maan.

De oorlog in deze landen woekert maar door, waardoor georganiseerde misdaad, warlords en illegale drugsmarkten vrij spel hebben. De oorlog tegen drugs blijft maar falen en dat is, in dit geval, een droevig feit.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken