Blog
Pro-Cannabisadvocaat Leidt Het Department Of Justice Civil Rights Division
2 min

Pro-Cannabisadvocaat Leidt Het Department Of Justice Civil Rights Division

2 min
Nieuws Wetgeving

Spannende ontwikkelingen: President Barack Obama is van plan Vanita Gupta, een pro-cannabis advocaat, de Civil Rights Division van het Amerikaanse Department of Justice te laten leiden.

Ok, dit is goed nieuws voor Amerika, maar waarom is dit voor ons belangrijk? Waarom informeren we jou over de toewijzingen en werking van het Amerikaanse politieke systeem? Omdat wat klinkt als een simpele politieke promotie, een zeer significante gebeurtenis kan zijn in strijd voor het beëindigen van het verbod.

Vanita Gupta is een van de meest uitgesproken advocaten voor het hervormen van het Amerikaanse gevangeniswezen en ze is een enorme criticus van de Oorlog tegen Drugs. Ze heeft diverse artikelen gepubliceerd over waarom de Oorlog tegen Drugs is gefaald, waarom het daadwerkelijk een oorlog is tegen gekleurde gemeenschappen en hoe onevenredig vaak kleine drugsgebruikers in de gevangenis belanden zonder dat daadwerkelijk het drugsgebruik wordt verminderd.

Het beëindigen van het verbod op cannabis

Het meest opvallend aan haar toewijzing is het feit dat Gupta vindt dat marihuana moet worden gedecriminaliseerd en zelfs ronduit door elke staat moet worden gelegaliseerd. Ze schreef recentelijk op CNN dat decriminalisering van marihuana de eerste stap is naar een eerlijker strafrechtelijk systeem, niet vertroebeld door raciale vooroordelen, en dat staten, die het voorbeeld van Washington en Colorado zouden volgen, kunnen rekenen op behoorlijk veel extra belastingopbrengsten, terwijl ze ook besparen op kosten voor wetshandhaving. Die besparing zou weer opnieuw kunnen worden geïnvesteerd in andere aspecten van de gemeenschap, zoals voorlichting, verslavingszorg en gezondheidszorg.

Dit is een enorme stap voor diegenen die graag een eind zien komen aan het verbod op cannabis, omdat dit de eerste keer is dat iemand in een hoge positie binnen de Department of Justice openlijk het einde van het verbod steunt. Het feit dat zo iemand de leiding heeft over de Civil Rights Division laat een omslag zien en is een teken van een aanzienlijke verschuiving in het Amerikaanse beleid.

Waarnemend hoofd van de afdeling

Hoewel Gupta slechts genomineerd is als Hoofd van de Civil Rights Division van het Justice Department, is ze reeds begonnen als "waarnemend" hoofd onder de titel Principal Deputy Assistant Attorney General en Acting Assistant Attorney General. Dit betekent dat ze de baan nog niet heeft, maar dat dat slechts een formaliteit is. Dit maakt Vanita Gupta een van de meest invloedrijke pro-cannabis beleidsmakers in de Amerikaanse geschiedenis. Laten we hopen dat ze de Attorney General kan overtuigen om het proces van het herindelen van cannabis onder de federale wet te starten!

Vanita Gupta

Een zeldzame gebeurtenis

De kers op de taart is toch wel dat Gupta een van de zeldzame, publieke figuren is die niet alleen voorstander is van progressieve verandering, maar ook het respect, vertrouwen en steun heeft van beide grote politieke partijen. Op een bepaalde manier is ze de spreekwoordelijke eenhoorn van hervormingen in het drugsbeleid omdat het, eerlijk gezegd, moeilijk voor te stellen is dat zowel de democraten als de republikeinen zich achter een persoon scharen op zo'n grote politieke zaak. Daarom wordt ze geprezen als vereniger en overeenstemming maker, het keerpunt in het einde van de Oorlog tegen Drugs

Het Butterfly effect

Je denkt misschien: "Dit is allemaal leuk en aardig, maar wat hebben wij in Europa hieraan?" Het heeft zeker effect op ons, want wanneer het gaat om het beëindigen van de Oorlog tegen Drugs, en dus ook het verbod, moet het eerst eindigen bij de bron: Amerika. De VS is wereldwijd altijd al het meest uitgesproken en invloedrijke land geweest van het cannabis verbod, ofwel vanwege haar invloed op de hervormingen of het dreigen met economische sancties voor iedereen die zich niet aan haar onderwerpt. De VS is altijd het grootste obstakel geweest.

Als de VS besluit cannabis in haar eigen achtertuin te decriminaliseren, zal dit hun invloed verminderen, waarmee ook beperkingen worden verminderd, zodat andere landen in hun voetstappen kunnen volgen. Dan is er nog het feit dat als de wereld ziet dat het beëindigen van het verbod op cannabis Amerika geen schade toebrengt, en ze er zelfs voordelen uit kunnen halen, veel andere landen zullen kijken hoe ze zelf kunnen profiteren van vergelijkbare hervormingen.

Dus terwijl al deze hervormingen een ver van je bed show kunnen lijken, zal het uitbreiden en in een stroomversnelling richting Europa komen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat we aanzienlijke veranderingen zullen zien. Zelfs de VN is van plan volgend jaar te vergaderen om specifiek drugshervormingen te bespreken en dit is, hoewel de VN meestal maar langzaam vooruitkomt, een teken dat veranderingen op wereldwijde schaal plaats gaan vinden. Dus let maar op, als de VS richting het einde van het verbod werkt, doen wij dat ook. Het is slechts een kwestie van tijd.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken