Blog
SNP Medicinale Cannabis
3 min

SNP Wilt Medicinale Cannabis Decriminaliseren

3 min

De Scottish National Party is van plan om cannabis op medische gronden te decriminaliseren in het Verenigd Koninkrijk. Deze politieke beweging streeft om de moderne wetenschap te omarmen en het voorbeeld te volgen van andere Europese landen.

De conferentie van de Scottish National Party heeft onlangs haar mening geuit over medicinale marihuana, waarin opgeroepen werd om het te decriminaliseren in het Verenigd Koninkrijk. Afgevaardigden op de conferentie deden beroep op de Britse overheid om de Schotse regering toe te staan om de drug op de juiste wijze te classificeren. Cannabis wordt momenteel geclassificeerd als een klasse B drug in het Verenigd Koninkrijk onder de Wet van Drugsmisbruik 1971, in dezelfde rang als amfetaminen, barbituraten en codeïne. Deze classificatie betekent dat het bezit van bepaalde hoeveelheden van de plant een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar kan opleveren, en degenen die erin handelen maken kans op 14 jaar achter de tralies.

Multiple sclerose (MS) patiënt, Laura Brennan-Whitefield, was aanwezig op de conferentie, waar zij haar mening uitsprak over het medisch potentieel van cannabis en hoe het een plaats heeft in de behandeling en de bestrijding van pijn.

Volgens The Guardian, verklaarde Brennan-Whitefield: "Ik leef al negen jaar met multiple sclerose en het feit dat ik hier sta en deze speech houd, betekent dat ik een van de gelukkigen ben. 

"Het is me de laatste negen jaar heel duidelijk geworden, dat veel mensen met MS cannabis gebruiken om te helpen met de symptomen van deze aandoening. Het is in feite een van de slechtst bewaarde geheimen in het ziekenhuis."

Brennan-Whitefield voegde toe: "Ik denk niet dat iemand die pijn heeft, strafbaar moet worden gesteld, voor het proberen om die pijn te verzachten." Ze drong er bij de politieke partij op aan om "mededogen en gezond verstand” te tonen als het gaat om de kwestie van de medicinale marihuana.

Cannabis gebruik op het gebied van pijnbestrijding werd ook besproken als effectief te zijn voor mensen die lijden aan kanker, artritis, de ziekte van Crohn en epilepsie, evenals het hebben van een rol bij palliatieve zorg.

Medicinale Cannabis

ACCEPTATIE VAN CANNABIS VERSPREID ZICH

Hoewel cannabis decriminalisering, en zelfs medisch gebruik, een beetje een taboe blijft in de meer conservatieve kringen in het Verenigd Koninkrijk, komen cannabis decriminalisering en legalisering voor zowel recreatief en medisch gebruik steeds vaker voor in het Europese continent. Tot nu toe heeft Spanje recreatieve en medicinale marihuana gelegaliseerd, Duitsland heeft onlangs medicinale marihuana gelegaliseerd en verscheidene andere landen in de EU hebben gekozen voor vormen van legalisatie en decriminalisering. Daarnaast heeft de helft van de Verenigde Staten nu wettelijke medicinale marihuana goedgekeurd, met andere staten die kiezen voor decriminalisering.

De oproep van de Scottish National Party voor de decriminalisering van medicinale marihuana is logisch en is gebaseerd op wetenschappelijke gronden. De auteur van het boek Marijuana As Medicine?: The Science Beyond the Controversy, verklaart: "Cannabinoïden hebben veelbelovende resultaten getoond in fundamentele experimenten met pijn. Perifere zenuwen, die pijn sensaties detecteren bevatten overvloedige receptoren voor cannabinoïden, en cannabinoïden blijken de perifere zenuwpijn in proefdieren te blokkeren. Nog bemoedigender is dat fundamentele studies suggereren dat opiaten en cannabinoïden pijn onderdrukken door middel van verschillende mechanismen. Als dat het geval is dan zouden op marihuana gebaseerde medicijnen wellicht gecombineerd kunnen worden met opiaten om hun pijnstillende vermogen te vergroten terwijl ze hun bijwerkingen beperken".

Daarnaast concludeerde een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Therapeutics and Risk Management met de titel Cannabinoïden in de behandeling van moeilijk te behandelende pijn: "Cannabinoïden analgetica worden over het algemeen goed verdragen in klinische studies met aanvaardbare bijwerkingen profielen. Hun adjunctieve toevoeging aan het farmacologische armamentarium voor de behandeling van pijn is veelbelovend".

Onafhankelijk van een toenemende overvloed aan wetenschappelijke literatuur waaruit blijkt dat cannabis een plaats heeft als een geneesmiddel in pijnbestrijding, en de vele naties die deze feiten nu accepteren en toepassen, heeft de regering van het Verenigd Koninkrijk gekozen om een archaïsche standpunt te houden in deze kwestie. De reden waarom is moeilijk te identificeren, maar misschien wel een van de sterkste argumenten voor het gebruik van marihuana als wettelijk geneesmiddel is het ongelooflijke veiligheidsprofiel. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports in januari 2015 toont dat er werd ontdekt dat cannabis 114 keer minder dodelijk is dan alcohol. Dit fenomenale feit toont niet alleen de relatieve veiligheid van dit natuurlijk medicijn, maar wijst ook op de ongelofelijke hypocrisie van een regering. Op dit moment weigert zij patiënten om medicinale cannabis voor pijn te gebruiken vanwege de veiligheid, maar staat tegelijkertijd de bevolking wel toe om legaal alcohol te kopen.

Opioïden zijn één van de chemische stoffen op het gebied van farmaceutische pijnbestrijding in de westerse wereld. Er zijn hier echter ook grote veiligheidsproblemen, aangezien er is aangetoond dat ze zeer verslavend en potentieel levensbedreigend zijn. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention in de Verenigde Staten, zijn tussen 1999 en 2014 meer dan 165.000 mensen in het land om het leven gekomen door overdoses van op recept verkrijgbare opioïden. En er zijn over de hele wereld letterlijk nul geregistreerde sterfgevallen als gevolg van marihuanagebruik.

Er is echter hoop aan de horizon voor pijnpatiënten in het Verenigd Koninkrijk die gebruik willen maken van het veilige en effectieve medicijn, cannabis. Evenals de Scottish National Party, die de moderne wetenschap en gezond verstand omarmt, heeft de leider van de Partij van de Arbeid van het Verenigd Koninkrijk, Jeremy Corbyn, gezegd dat hij stappen zou zetten in de richting van de verwezenlijking. Hij verklaarde: "Ik zou het medicinaal gebruik van cannabis decriminaliseren" en voegde toe, "er moet een intelligente benadering hiervoor zijn".

 

         
  Luke Sumpter  

Geschreven door: Luke Sumpter
Luke Sumpter is een journalist, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en gespecialiseerd in gezondheid, alternatieve geneeskunde, kruiden en psychedelisch genezen. Over deze en andere onderwerpen schreef hij onder andere voor mediakanalen als Reset.me, Medical Daily en The Mind Unleashed.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken