Blog
Technologie Veroorzaakt Verslaving Die Lijkt Op Drugsverslaving
1 min

Technologie Veroorzaakt Verslaving Die Lijkt Op Drugsverslaving

1 min
Nieuws Onderzoek
Zou jij een dag zonder technologie kunnen? Volgens nieuw onderzoek zou dat bij veel mensen ontwenningsverschijnselen veroorzaken zoals je die bij drugsverslavingen waarneemt.

Zou jij een dag zonder technologie kunnen? Volgens nieuw onderzoek zou dat bij veel mensen ontwenningsverschijnselen veroorzaken die je ook ziet bij drugsverslavingen.

Veel mensen weten dat bepaalde drugs, bijvoorbeeld cannabis en MDMA, zelden verslaving veroorzaken en door de meeste mensen op verantwoorde wijze gebruikt kunnen worden. Er zijn echter ook een paar heel nare harddrugs die je nooit zou moeten aanraken en die ontzettend verslavend kunnen zijn, zelfs na slechts een kleine hoeveelheid. Wat zeg ik, er zijn heel gewone drugs, zoals nicotine en cafeïne, die ernstige verslaving kunnen veroorzaken en hun gebruikers kunnen opzadelen met allerlei vervelende ontwenningsverschijnselen. Volgens nieuw onderzoek is technologie de nieuwste drug. De ontwenningsverschijnselen van technologie lijken ook erg op die van drugs.

EEN DAG STOPPEN MET TECHNOLOGIE? DAT IS MOEILIJKER DAN HET LIJKT

Onderzoekers van de Universiteit van Marland, VS, hebben studenten uit de hele wereld gevraagd om voor een dag te stoppen met al hun technologie en op te schrijven hoe ze zich daar bij voelden - inclusief emotionele en fysieke reacties. De deelnemers mochten wel een vaste telefoon gebruiken en boeken lezen, want die vallen niet onder technologie. De deelnemers kwamen uit tien verschillende landen, waaronder de VS, het VK en China. Men kwam tot de bevinding dat van de duizend deelnemers de overgrote meerderheid het simpelweg niet vrijwillig kon doen.

Slechts 21 procent gaf aan het ontpluggen van hun leven als een groot voordeel te ervaren. De vele honderden anderen gebruikten allemaal soortgelijke woorden om hun gevoel te beschrijven: chagrijnig, verward, onrustig, paniekerig, eenzaam, paranoïde, gejaagd en nerveus.

Het is een beangstigende gedachte, maar technologie is bij veel mensen hecht verweven met hun leven. Als het op cannabis aankomt, zijn wetenschappers het er over het algemeen over eens dat de kans heel klein is om zelfs maar een milde afhankelijkheid te ontwikkelen. Hetzelfde kan echter niet gezegd worden over de telefoon in je broekzak. Misschien zouden politici zich eens bezig moeten houden met de impact van sociale media en 24/7 verbondenheid, in plaats van een relatief onschuldig plantje zwart te maken.


Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken