Blog
Kan Je Echt Een Overdosis Wiet Nemen?
3 min

Kan Je Echt Een Overdosis Wiet Nemen?

3 min
Feiten Nieuws

Cannabis ging van het kruid van de duivel tot de eerstelijns verdediging tegen kanker, waarmee de fundamentele vraag over de veiligheid wordt opgewekt.

Het eerste waar een nieuwe gebruiker van een bepaalde drug zich zorgen om moet maken is het veiligheidsprofiel. En deze vraag komt inderdaad op in de gedachten van veel nieuwe cannabis gebruikers: Is het mogelijk om een overdosis wiet te gebruiken? Kort maar krachtig: Dat is niet mogelijk. Het iets uitgebreidere antwoord: Je kunt niet overlijden aan een overdosis, maar teveel gebruiken is niet echt een plezierige ervaring, al houd je er geen blijvende schade aan over.

Praktisch gesproken, kan je geen overdosis cannabis nemen

Elke stof wordt giftig, als je er maar genoeg van neemt, zelfs water. Je hebt ongeveer 8 liter H2O nodig om een volwassene te doden. Dit is ook een redenering die anti-cannabis activisten gebruiken om woorden te verdraaien en te beweren dat cannabis je kan doden, maar deze vlieger gaat voor cannabis niet op: Het is menselijkerwijs niet mogelijk om zo snel zo veel cannabis te consumeren dat het giftig wordt. Als gevolg hiervan is het onmogelijk een fatale overdosis te nemen.

Er zijn geen sterfgevallen gemeld als een direct gevolg van het consumeren van cannabis. Geen een! Om je een idee te geven van hoe bizar moeilijk het is om een overdosis cannabis te nemen, gaan een kijkje nemen naar de LD-50. De LD-50 (Letale dosis) is een medische term, die wordt gebruikt om de dosering van een drug te omschrijven die nodig zou zijn om ervoor te zorgen dat 50% van de proefdieren overlijden. Natuurlijk hebben veel wetenschappers geprobeerd om de LD-50 van marihuana vast te stellen, maar zonder enig succes. Het is heel simpel: Ongeacht hoeveel marihuana ze de dieren toedienden, overleden ze nooit.

Geschat wordt dat de LD-50 van marihuana zich ergens tussen de 1:20.000 en 1:40.000 bevindt. Dit betekent dat een mens ongeveer 680 kilo cannabis moet gebruiken binnen 15 minuten, om het fataal te maken. Wij denken dat dit zelfs voor de meest gewillige stoner een lastige prestatie is.

De wetenschap: Hoe jouw lichaam zichzelf daadwerkelijk beschermt tegen een overdosis marihuana

Een recent onderzoek is onlangs opgedoken, waarin de wetenschap wordt uitgelegd achter de onmogelijkheid een overdosis cannabis te nemen. Dit Franse onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Science en ontdekt werd dat de hersenen, wanneer blootgesteld aan THC, de productie van pregnenolon snel verhoogt. Dit hormoon lijkt de bedwelmende effecten van marihuana tegen te werken.

Wanneer THC zich bindt aan onze cannabinoïden receptoren, zorgt dit voor een stijging van 3000 procent in de productie van pregnenolon. Dit dempt op haar beurt weer de effecten van THC op de cannabinoïden receptoren, waardoor een negatieve lus wordt gecreëerd, die voorkomt dat het lichaam giftig wordt en ook de capaciteit voor verslaving vermindert. Om deze reden zou je dus een onrealistische hoeveelheid cannabis moeten consumeren in een heel kort tijdbestek om risico te lopen dat het daadwerkelijk levensbedreigend is.

Hoe zit dat dan met de recente verslaggeving over een Britse vrouw, die overleed aan cannabis vergiftiging?

Er zijn een aantal media kanalen in het Verenigd Koninkrijk, zeker diegenen met een reputatie voor angst zaaien, die snel op verhalen duiken, waarin een vrouw zogezegd overleed aan cannabis vergiftiging na het roken van een halve joint. Dit gaat direct tegen decennia van onderzoek in, waarin bewezen is dat zoiets onmogelijk is.

Dailymail

De autopsie kon geen natuurlijke oorzaak vinden voor haar overlijden en cannabis werd in haar systeem gevonden, dus in een soort van kleuterschool wetenschap, concludeerden de lijkschouwers dat dit dan wel de oorzaak moest zijn. Sindsdien hebben vele doktoren hun mening gegeven en allemaal beweerden zij dat het onmogelijk was dat zij onder zulke omstandigheden kon overlijden. Vele medische professionals denken dat de dood vermoedelijk veroorzaakt werd door een onderliggende hartaandoening.

Alleen omdat je er niet dood aan gaat, moet je er natuurlijk niet teveel van nemen

Dat je er niet dood aan gaat, betekent niet dat je meer kan gebruiken dan prettig is. Teveel cannabis kan duizeligheid, zweten, misselijkheid, versnelde hartslag en paniek veroorzaken. Wanneer je rookt of vaporiseert, zal dit zelden gebeuren, maar eetbare producten hebben een reputatie dat er al snel teveel van wordt genomen. Eetbare producten hebben even nodig om in te werken, waardoor sommige gebruikers er maar van blijven eten omdat ze denken dat de brownie zijn werk niet doet. Zodra de high inslaat, is er al een aanzienlijke dosering opgegeten.

Als je ooit gevloerd wordt door wiet, probeer dan kalm te blijven en te onthouden dat cannabis niet fataal kan zijn en ook geen schade veroorzaakt aan je organen. Neem een glas sinaasappelsap of vitamine C, waarvan experimenteel is aangetoond dat het helpt om sneller nuchter te worden. Wat voedsel zal ook de bloedstroom omleiden en helpt kalmeren. Zoek daarna een rustig en koel plekje op en probeer wat te slapen. Als je thuis bent, ga dan naar bed en doe de lichten uit. Na een paar uur zijn de effecten uitgewerkt.


Read more about
Feiten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken