Blog
Documentaires Over Cannabis
5 min

Top 10 Documentaires Over Cannabis

5 min

We houden er allemaal van om een goede serie te binge-watchen, maar wist je dat er ook geweldige documentaires over wiet zijn? Wij hebben een top 10 gemaakt van docu's over cannabis waarvan we weten dat je ze geweldig zult vinden. We raden ook een paar bijpassende soorten aan, zodat je er helemaal in op kunt gaan!

Dankzij streamingdiensten als Netflix en YouTube is er nog nooit zoveel interesse in professionele en amateuristische documentaires geweest. Van alle onderwerpen die daarin worden behandeld, zijn er maar weinig populairder dan wiet.

Wil je leren hoe je heerlijke edibles kunt maken of hoe je je zelfgekweekte planten laat bloeien? Of wil je gewoon wat spannende misdaadseries kijken? We weten zeker dat er een documentaire over wiet te vinden is die bij je past.

Gerelateerd artikel

Top 15 Stoner Films

In dit artikel bespreken we onze tien favoriete documentaires over wiet. Vervolgens bekijken we soorten die een aanvulling kunnen zijn op je kijkervaring. Laten we beginnen met onze top 10!

Top 10 Documentaires over Wiet om te Kijken

We laten je niet langer wachten en gaan meteen van start met onze top 10 documentaires over wiet. Sommige zijn licht van stof, andere serieuzer en diepgaander. We weten daarmee zeker dat er voor iedereen wat wils is!

1. How Weed Won the West

How Weed Won the West speelt zich af rond 2009, in een periode dat er in Californië een recessie heerst. De documentaire beschrijft tot in detail hoe de wietindustrie opbloeit in een staat die bijna failliet is. Californiërs ondersteunden de cannabisindustrie destijds enorm, waaronder zelfs toenmalig president Barack Obama. Deze documentaire laat echter zien dat zelfs met deze steun het nog steeds moeilijk is om je in deze industrie te bewegen.

How Weed Won the West windt er geen doekjes om. Zo zien we dat de politie bij cannabisapotheken als Organica invallen doet. Ondanks dat deze apotheken medische diensten verlenen, worden ze geterroriseerd. De gammele kant van de wetshandhaving wordt blootgelegd en de industrie zet zich af tegen een schijnbaar hopeloze situatie.

Video id: MzT1a1NKoKM

2. Super High Me

Deze documentaire is beïnvloed door Morgan Spurlock. Hij onderwierp zichzelf in 2004 in de film Super Size Me aan een fast-food dieet. In Super High Me wordt komiek en bekende stoner Doug Benson gevolgd als hij zijn wietgebruik test. Voor zijn onderzoek rookt hij dertig dagen achter elkaar wiet om te zien wat de impact ervan is op zijn mentale en fysieke welzijn.

In de film zien we dat Doug talloze IQ-tests, psychische evaluaties en medische onderzoeken ondergaat, met schokkende en onverwachte resultaten. De humor is laagdrempelig, maar niet voor iedereen weggelegd. Reken er maar op dat je in lachen uit zult barsten, al geeft de film ook stof tot nadenken.

Video id: xPHpL8XBhMA

3. The Culture High

The Culture High richt zich op het huidige stigma omtrent wiet, de problemen rond wietgebruik en de industrie zelf. Aan de hand van interviews maakt de film korte metten met stereotypen, angstaanjagende termen, “The War on Drugs” en het verbod van overheden op cannabis.

Deze discussies onthullen de waarheid achter de motieven van degenen die het gebruik van wiet willen stoppen. Met enkele spraakmakende interviews is dit een van de betere documentaires om te kijken.

Video id: GRvo9QabEIg

4. Weed the People

Weed the People is een geweldige documentaire met verhalen over gezinnen die gered zijn door wiet. Deze docu moet je echt hebben gezien. Het laat namelijk gedetailleerd zien hoe wiet wordt ingezet om de symptomen van patiënten met verschillende ziektes te behandelen.

De documentaire richt zich ook op onderzoek naar wiet als medicijn en hoe deze onderzoeken op bepaalde gebieden nog tekortschieten. Het blijkt dat dit komt doordat men studies over het hoofd ziet en doordat politici en regels onderzoek hiernaar tegenwerken. De documentaire gaat ook in op mensenrechtenkwesties rond de behandeling van patiënten. Daarnaast laat het zien hoever families willen gaan voor genezing.

Video id: 1NSXz3bsG1c

5. The Legend of 420

Dit is een documentaire die de controverse rond recreatief wietgebruik onderzoekt. The Legend of 420 laat de evolutie van wiet zien, waarbij het door de Amerikaanse wet als gevaarlijk is bestempeld en is gedemoniseerd als "gateway" drug. Kom erachter hoe deze uit de hand gelopen opvattingen en meningen in deze docu worden ontkracht!

Je ziet ook hoe sommige politici de klok terugdraaien door strengere regels en hardere gevolgen voor wietgebruikers in te voeren. Hiermee biedt The Legend of 420 een fascinerend inzicht in de twee tegenovergestelde kampen omtrent wietgebruik.

Video id: usEhFmv07yw

6. Weediquette

Weediquette is een documentairereeks met drie seizoenen, gehost door "The Kid" Krishna Andavolu en geproduceerd door Vice. Elke aflevering geeft weer een ander inzicht in en unieke kijk op de legalisatie van wiet. Deze documentaire zet wetenschap, economie en cultuur op de voorgrond. Voor elke liefhebber van wiet is er dus wel een reden om deze docu te gaan kijken.

De afleveringen gaan over wietgebruik en de wietcultuur bij straatbendes en mogelijke behandelingen voor autisme. Er komen zelfs verhalen in voor over het smokkelen van wiet naar steden. Weediquette is een inzichtelijke en vermakelijke serie waar je graag tijd voor wilt vrijmaken.

Video id: u3qIxQMYl34

7. Murder Mountain

Murder Mountain is een exclusieve zesdelige documentaire op Netflix die de lokale wietindustrie in de bergketens van Humboldt County volgt, waarbij mensen snel geld willen verdienen. Een aanrader als je op zoek bent naar een mix van kennis over de cannabisindustrie en misdaad.

Murder Mountain neemt al snel een duistere wending en laat zien dat de bewoners van deze bergen hun eigen regels en wetten hebben. Het is dus zeker geen hippiegemeenschap, zoals veel reizigers in dit gebied denken. Verwacht een mysterieus en intrigerend verhaal dat je van begin tot eind in zijn greep houdt.

Video id: PZEH67Iy9i0

8. Cooking on High

Nu is het tijd voor iets lekkers. Cooking on High is anders dan de bekende kookprogramma's die we al honderden keren voorbij hebben zien komen. Wat er dan anders is? In elke aflevering worden twee chefkoks tegenover elkaar gezet die gerechten met wiet moeten maken. Een panel van beroemde juryleden beoordeelt vervolgens de gemaakte creaties.

Al met al is dit het klassieke format, behalve de wiet. De serie is desondanks erg vermakelijk en laat je versteld staan van de vindingrijkheid van sommige recepten. Het zal je zeker op een andere manier naar edibles laten kijken. Wie weet wordt de innerlijke chefkok ook nog in je aangewakkerd!

Video id: WqXAPoC_nTU

9. Grass Is Greener

Grass Is Greener toont vanuit een sociaal en cultureel perspectief de impact die wiet heeft gehad op muziek, kunst en creativiteit. Daarnaast laat de docu het verzet van overheden tegen wiet in de "War on Drugs" zien. Vanuit de discussie die hieruit volgt, gaat de documentaire ook in op de racistische onrechtvaardigheden die voortvloeien uit de associatie tussen cannabis en getinte mensen.

Deze documentaire is door wietfan Fab 5 Freddy geregisseerd en gehost. Aan de hand van interviews met andere hiphoppers legt Grass Is Greener de urgente problemen bloot van mensen die zijn onderdrukt en nog steeds worden onderdrukt in de strijd om de legalisatie van wiet.

Video id: IET4K5npNOg

10. The Scientist

De laatste op deze lijst is The Scientist. Deze hebben we ook al eerder op onze blog besproken. Dit is een aangrijpende medische documentaire die het verhaal van Dr. Raphael Mechoulam vertelt, een pionier in onderzoek naar cannabinoïden. The Scientist beschrijft de opkomst van Mechoulam als eerste persoon die de chemische structuren van CBD en THC identificeerde.

Deze ontdekkingen hebben ertoe geleid dat men uiteindelijk het endocannabinoïdesysteem (ECS) bloot kon leggen. Dit is een systeem dat bijna het hele menselijke lichaam beïnvloedt. Mechoulam heeft als een van de weinigen, als ze er überhaupt al waren, keer op keer krachtige en fundamentele feiten over wietgebruik aangetoond.

Video id: csbJnBKqwIw

Wat Is Jouw Favoriete Documentaire over Wiet?

Dit was onze top 10! Stond jouw favoriet ook op deze lijst? Zo niet, laat ons dan hieronder in de comments weten wat jouw favoriet is en waarom. Uit onze lijst blijkt wel dat er veel documentaires over wiet te vinden zijn, allemaal met een andere toon en inhoud. Er is echter één ding dat ze gemeen hebben. Namelijk dat ze allemaal de moeite waard zijn om te kijken. Dus kies je favoriet, pak er een joint of bong bij en kijk vandaag nog een van deze documentaires!

Wiet met Documentaires Combineren

Wiet met Documentaires Combineren

Net als een hamburger en frietjes zijn wiet en documentaires een fantastische combi. Om in de juiste stemming te komen, kun je een soort kiezen die je helpt om achterover te leunen en er helemaal in op te gaan. Wellicht heb je je eigen voorkeur en dat is absoluut prima. We bespreken ook maar een paar van de vele soorten die er bestaan, maar deze zijn wel het overwegen waard!

OG Kush

Deze soort hoort hier thuis en dat is niet voor niets! OG Kush is een populaire wietsoort en een onbetwiste Californische klassieker. Door de zachte, aangename smaak en een krachtige en ontspannende high, is dit de perfecte strain om series mee te kijken.

Durban Poison

Met haar unieke zoete smaak van zoethout is het makkelijk te begrijpen waarom deze sativa-dominante plant zo populair is. Hoewel ze met een gemiddelde van 8-9% een bescheiden THC-gehalte heeft, biedt Durban Poison een positieve, energieke en langdurige high. Dit is een soort die ongetwijfeld in de smaak zal vallen.

AK-47

Wat is nu een betere aanvulling op misdaaddocumentaires dan AK-47? Deze soort heeft net zoveel vuurkracht als het wapen waarnaar ze is vernoemd. Ze biedt een sterke, motiverende en krachtige high en een frisse citrussmaak. Net als dergelijke documentaires mag je deze soort zeker niet missen!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken