Blog
Wat Kan De Wereld Van Canada Leren Over De Legalisatie Van Wiet?
4 min

Wat Kan De Wereld Van Canada Leren Over De Legalisatie Van Wiet?

4 min

Cannabis is officieel legaal in Canada. Maar wees gewaarschuwd, de Canadese cannabismarkt is verre van perfect. In dit artikel onderzoeken we wat de rest van de wereld kan leren van de poging van Canada om cannabis te legaliseren en reguleren.

Welkom bij de editorials van Zamnesia! Steven, onze schrijver, deelt hier zijn mening over alle dingen die te maken hebben met cannabis, CBD en de smartshop industrie. Onthoud, de standpunten in deze artikelen zijn van de auteur en niet noodzakelijk die van Zamnesia als onderneming. Wil je jouw mening delen met onze auteur en ons team? Laat dan gerust een reactie achter.

Op 17 oktober 2018 werd Canada het tweede land ter wereld en het eerste G7- en G20-land dat cannabis legaliseerde. Wederom geeft de "Great White North" haar zuidelijke buren een reden de grens over te steken.

Helaas is de overgang van Canada van het verbod naar legalisatie verre van soepel verlopen. We bespreken zes goede en slechte punten die we van het land kunnen leren als het gaat om de legalisering en regulering van cannabis. Denk aan simpele zaken, zoals vraag en aanbod, tot aan de behoefte aan gemakkelijke toegang.

LEGALE WIET IS BIG BUSINESS

Legale Wiet Is Big Business

We hebben het al in de VS gezien en nu zien we het ook in Canada: legale cannabis is big business. In de twee weken na legalisatie, gaven de Canadezen maar liefst $43 miljoen[1] uit in de cannabiswinkels in het land. En de verwachting is dat cannabis in Canada uitgroeit tot een miljardenindustrie.

Volgens schattingen van Avery Shenfeld, hoofdeconoom bij CIBC World Markets, lopen de jaarlijkse cannabisverkopen[2] in Canada al snel op tot ruim $10 miljard. Andere experts beweren dat dit wel eens $20 miljard zou kunnen zijn.

Canada is ook de thuisbasis van een aantal van de grootste cannabisondernemingen[3] ter wereld. Denk aan Canopy Growth Corp. (marktkapitalisatie: $12,4 miljard), Aurora Cannabis ($10,61 miljard) en Aphria Inc. ($3,64 miljard).

Wat betekent de opkomst van zo'n enorme, nieuwe industrie voor Canada? Uiteraard leidt dit tot belastinginkomsten en meer banen. Deze waren eerst in handen van de illegale zwarte markt.

Maar naast inkomsten en werk, biedt de legale cannabisindustrie Canada de kans om mensen beter voor te lichten over cannabis. Of dit nu gaat om recreatief of medicinaal gebruik. Het criminaliseren van cannabis leidt tot stigma's en vooroordelen over de productie en het gebruik ervan. De legalisatie opent echter mogelijkheden waarbij mensen in staat zijn kloppende informatie te verkrijgen over de cannabisplant, de werking en de risico's die geassocieerd zijn met recreatief gebruik.

Het legaliseren van cannabis biedt ook mogelijkheden voor de wetenschappelijke gemeenschap om deze complexe plant te onderzoeken en begrijpen. Mensen gebruiken en kweken wiet al duizenden jaren voor spirituele, medicinale en recreatieve doeleinden. Dankzij het verbod, dat bijna 100 jaar heeft geduurd, is ons begrip over deze complexe plant echter ingeperkt, evenals de enorme mogelijkheden ervan.

ALTIJD AAN DE VRAAG VOLDOEN

Altijd Aan De Vraag Voldoen

Met de legalisatie heeft Canada niet alleen alle krantenkoppen gehaald. Het land had ook niet genoeg wiet om zelfs maar de eerste dag na het legaliseren door te komen. Talloze cannabiswinkels, zowel fysiek als online, raakten uitverkocht op deze dag.

Adam van PsychedSubstance plaatste op 17 oktober 2018, om middernacht, een bestelling bij de Ontario Cannabis Store (zoals te zien op het YouTube-kanaal). Drie dagen lang wist hij niet zeker of zijn order was verzonden of niet. Daarom besloot Adam naar Montreal in Quebec te rijden om cannabis te kopen in een winkel. Na zijn aankomst, kon hij kiezen uit slechts drie soorten. Zijn online bestelling arriveerde uiteindelijk twintig dagen later.

Andere gebruikers, die urenlang buiten wachtten op de opening van de cannabiswinkels, werden ook zwaar teleurgesteld. Sommigen gaven het zelfs op omdat de wachtrij maar niet opschoot.

Wat kunnen andere landen leren van deze gebeurtenissen? Het toont aan dat de legalisatie van cannabis simpel is, maar de industrialisatie enorm complex. De plannen van Canada om wiet te legaliseren, klonken in theorie prima. De realiteit leert ons echter dat er nog veel aanpassingen nodig zijn in de systemen voor de verkoop en distributie van cannabis in het land. Wat wel positief is: de Canadese politie sluit in elk geval niet langer jongeren op voor het bezit van een paar gram.

GEBRUIKERS WILLEN MEER DAN SLECHTS WIETTOPPEN

Gebruikers Willen Meer Dan Slechts Wiettoppen

Dit is een van de grootste kritieken op het legale cannabissysteem in Canada. De markt voor cannabisedibles en concentraten (of dabs) is enorm. Volgens Forbes is de concentraatmarkt[4] alleen in de VS al meer dan $3 miljard waard. Ondertussen verwacht ArcView dat de markt voor edibles[5] in heel Noord-Amerika tegen 2022 is uitgegroeid tot $4,1 miljard. De Canadese overheid heeft besloten deze goudmijn te negeren, in elk geval voor nu.

De illegale cannabismarkt verdrijven, was voor de Canadese overheid een van de belangrijkste redenen om cannabis te legaliseren. Om dit doel te behalen, zou het land moeten voldoen aan de behoeften van consumenten. Hieronder valt ook het aanbieden van diverse cannabisproducten, waaronder edibles, concentraten, etc. En dus niet alleen toppen, orale sprays en capsules.

Gerelateerd artikel

Cannabistoppen Vs. Edibles Vs. Concentraten

WIET ZOU TOEGANKELIJK MOETEN ZIJN

Wiet Zou Toegankelijk Moeten Zijn

Helaas is ook dit een groot nadeel van het Canadese systeem. In de gehele provincie Ontario is bijvoorbeeld geen winkel te bekennen. Legaal wiet kopen is hier uitsluitend[6] mogelijk via de website van de Ontario Cannabis Store. Om een winkel te bezoeken, moeten bewoners afreizen naar een naburige provincie, zoals Quebec of Manitoba.

Dit is niet echt een ramp als de Ontario Cannabis Store bestellingen tijdig afhandelt. Uit de ervaring van PsychedSubstance blijkt echter dat dit niet het geval is. En hij is niet de enige. Ook dit ondermijnt serieus de kansen van Canada om de zwarte cannabismarkt te bestrijden. Om Canadese cannabisgebruikers over te halen hun wiet van de overheid te kopen, zou het proces gemakkelijker moeten zijn dan acht uur rijden naar een andere provincie of weken wachten op een online bestelling. Het is ironisch dat juist Ontario geen fysieke winkels heeft. Het is namelijk verreweg de meest drukbevolkte provincie in het land.

VOORRAADKETENS EN TRACEERBAARHEID ZIJN ONMISBAAR VOOR EEN GEREGULEERD, HOOGWAARDIG PRODUCT

Voorraadketens En Traceerbaarheid Zijn Onmisbaar Voor Een Gereguleerd, Hoogwaardig Product

Canada lijkt dit in elk geval onder controle te hebben. De Great White North heeft een strak gereguleerd systeem voor de voorraadketen ontwikkeld om de teelt, verwerking en openbare verkoop van cannabis in het hele land te reguleren. Canada reguleert de keten middels de volgende vergunningen:

 • Vergunningen voor standaard- en microkweek
 • Vergunningen voor kwekerijen (kweken en produceren van zaden en zaailingen)
 • Vergunningen voor industriële hennep
 • Verwerkingsvergunningen voor bedrijven die cannabisproducten produceren, zoals oliën en sprays voor oraal gebruik, evenals verpakkingen
 • Verkoopvergunningen voor recreatieve en medicinale cannabis

Deze regelgeving is onmisbaar voor een gerenommeerde en betrouwbare cannabismarkt. Een groot nadeel van illegale cannabis is dat je niets weet over het product, de kweekomstandigheden, etc. Canada probeert een transparant systeem op te zetten om dit probleem direct te tackelen. Zo blijven mensen hopelijk uit de buurt van de zwarte markt.

DE FEDERALE OVERHEID ZOU DUIDELIJKE WETGEVING MOETEN DOORVOEREN

De Federale Overheid Zou Duidelijke Wetgeving Moeten Doorvoeren

De legalisatie van cannabis is een baanbrekende beslissing van de federale Canadese overheid. Er zijn echter slechts een paar voorschriften als het gaat om de juridische kaders van de landelijke cannabisverkoop:

 • Je moet 18 jaar of ouder zijn om cannabis te kopen
 • Je mag maximaal 4 planten thuis kweken
 • Je mag buitenshuis maximaal 30g cannabis bij je dragen

De individuele provincies mogen zelf de rest invullen. In British Columbia moet je bijvoorbeeld 19 jaar zijn om cannabis te kopen. In Quebec is dit opgehoogd naar 21 jaar. Provincies hebben ook de macht om de wettelijke hoeveelheid voor bezit te wijzigen, evenals wetten rond het kweken en nog veel meer.

Als Canada echt de zwarte markt wil bestrijden, zou het land duidelijke, landelijke regels moeten invoeren om gebruikers te beschermen. Waarom moeten mensen in Ontario cannabis online bestellen, terwijl ze in Quebec naar een winkel in de buurt kunnen? En waarom verschilt de wettelijke leeftijd per provincie? Cannabisgebruikers zouden in het hele land dezelfde toegang moeten hebben tot marihuana.

CANNABIS IN CANADA: NOG EEN LANGE WEG TE GAAN

Cannabis In Canada: Nog Een Lange Weg Te Gaan

Canada heeft alle krantenkoppen gehaald als een van de eerste landen die cannabis reguleren en legaliseren, net als tabak en alcohol. Maar helaas heeft de overheid nog een lange weg te gaan.

Canada worstelt om aan de vraag naar cannabis te voldoen. En door de legale verkoop van concentraten en edibles niet toe te staan, ontbreekt de variatie waar cannabisgebruikers naar zoeken. De federale overheid heeft de provincies bovendien veel vrijheid gegeven om eigen cannabiswetten door te voeren. Sommige Canadezen zijn dus beter af dan andere als het om wiet gaat. Laten we echter niet vergeten dat Canada, alleen al door de legalisatie, lichtjaren vooruit loopt op andere landen als het gaat om drugsbeleid.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Externe Bronnen:
 1. Canadians spent $43M on cannabis in first two weeks after legalization: StatCan - National | Globalnews.ca - https://globalnews.ca
 2. The pot market could be (and possibly already is) bigger than the market for beer in Canada | National Post - https://nationalpost.com
 3. 10 Canadian Marijuana Stocks for Your Portfolio - https://www.investopedia.com
 4. Vaping Propels Cannabis Concentrates Market To $3 Billion - https://www.forbes.com
 5. Cannabis Edibles Market Set to Quadruple in U.S., Canada to $4B - https://www.greenentrepreneur.com
 6. https://www.ontario.ca
Editorials Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken