Blog
Verschil Drug En Geneesmiddel
4 min

Wat Is Het Verschil Tussen Een Drug En Een Geneesmiddel?

4 min
Facts News

Het verschil tussen drugs en geneesmiddelen is niet altijd even duidelijk. Er zijn duidelijk zichtbare discrepanties. Maar als het aankomt op de op kruiden gebaseerde geneesmiddelen, wordt het verschil lastiger. Door beter medisch inzicht veranderen de definities van de werking van deze substanties.

Het huidige debat over het verschil tussen drugs en geneesmiddelen is niet nieuw. Het is al gaande sinds het einde van de 19de eeuw. Het werd een vraagstuk toen zowel de geneesmiddelen- als farmaceutische industrie georganiseerde instituten werden. Tot op zekere hoogte heeft het ook te maken met de opkomst van patentering in zowel Europa als de Verenigde Staten. Wanneer een plant als "geneesmiddel" gebruikt kan worden, kan er geen patent aan worden verleend.

Aan de andere kant werd alcohol (bijvoorbeeld) gebruikt als "geneesmiddel". In sommige gevallen geldt dat label ook voor substanties die tegenwoordig een "drug" dan wel een "medicijn" zijn. In sommige gevallen, zoals bij opioïden, amfetamine, en niet te vergeten LSD en cannabis, is er sprake van beide labels. Zo herhaalt de geschiedenis zich als we het geval van Cary Grant, die zichzelf blootstelde aan LSD "therapie" in de jaren vijftig, vergelijken met nu, de tijd waarin het microdoseren van LSD weer in beeld komt als behandeling bij zware depressie en stemmingsstoornissen.

Mensen kunnen daarnaast "verslaafd" raken aan zowel voorgeschreven medicijnen als drugs. Medicijnen kunnen negatieve effecten hebben (zo niet bijwerkingen).

In wezen wordt het verschil tussen "drugs" en "medicijnen" gedefinieerd en vormgegeven door de politiek en de geneesmiddelenindustrie. Deze definities veranderen in de loop van de tijd.

WAT IS EEN GENEESMIDDEL?

Medicijn

Algemeen gesteld, kan een geneesmiddel iedere substantie zijn die toegediend wordt om lijden te verminderen. Het hoeft niet noodzakelijk gefabriceerd te worden. Dat gaat op voor veel geneesmiddelen op plantaardige basis, zelfs als ze geen recept behoeven. De Aloë Vera staat bijvoorbeeld bekend om het verzachten en genezen van brandwonden.

Voorgeschreven geneesmiddelen zijn enigszins anders. Dit houdt in dat de medicijnen sterk genoeg zijn om schadelijke effecten te veroorzaken en dat ze met mate gebruikt moeten worden. Het betekent tevens dat ze onder toezicht ingenomen moeten worden. In de meeste landen worden zulke medicijnen "gereguleerd". Dat geldt voor cannabis, cocaïne, amfetamine, heroïne en opioïden. Ook is het van toepassing op andere drugs die voor een speciaal doel in laboratoria vervaardigd worden.

Deze begrippen en definities kunnen met de tijd veranderen. Cannabis bijvoorbeeld, of preciezer, cannabinoïden, worden momenteel in de meeste grote landen herzien. Met uitzondering van Duitsland en Uruguay blijft de drug in alle andere landen echter een "Schedule 1" drug.

WAT IS EEN DRUG?

Drugs

Een drug is daarentegen een substantie die gebruikt wordt voor genot en recreatieve doeleinden. Ze kunnen schadelijke bijwerkingen hebben. Nicotine en alcohol zijn bijvoorbeeld beide een drug. Ze zijn tevens allebei legaal. Cannabis, cocaïne, heroïne en andere "drugs" zijn illegaal. Het andere uiterste is dat er landen zijn die de hele kwestie met compleet andere ogen bekijken. Zo heeft Portugal als eerste land ter wereld het recreatieve gebruik van alle drugs gedecriminaliseerd.

Nog meer verwarrend is hoe chemisch gelijkwaardige substanties gelabeld, verkocht en verkrijgbaar gemaakt worden. Heroïne is bijvoorbeeld illegaal. Voorgeschreven pijnstillers op basis van opioïden zijn echter legaal, terwijl ze tegenwoordig, naast overdosisproblemen, veel heroïne- en opioïdeverslavingen veroorzaken.

VERSCHIL IN DOELEINDEN

Naast voorschriften, bijwerkingen en andere overeenkomsten, bestaat er nog een groot verschil tussen "drugs" en "medicijnen". Geneesmiddelen worden zogenaamd gebruikt voor een bepaald therapeutisch doel. Dat is een van de redenen waarom cannabis zo moeilijk te definiëren is. Als een "recreatieve gebruiker" er regelmatig eentje opsteekt, gebruikt hij de drug dan voor zijn plezier? Of doet hij het, net als veel andere mensen, om een niet-vastgesteld medisch probleem te verlichten?

VERSCHIL IN EFFECTEN

Het verschil in effecten tussen "drugs" en "geneesmiddelen" is eveneens lastig te definiëren. Geneesmiddelen zijn duidelijk bedoeld om te genezen. Maar, en met name op psychologisch gebied, wat is genezen? Wanneer LSD of cannabis succesvol ingezet wordt door een arts om chronische depressie te bestrijden, betreft het dan medicinaal gebruik van deze drugs? Het antwoord daarop is ja!

Dat houdt in dat "trips" en euforische gevoelens in feite aangewend kunnen worden voor therapeutische, medicinale doeleinden. Geregistreerde medicijnen daarentegen, zoals de middelen die worden gebruikt bij schizofrenie, kunnen een patiënt zwaarlijvig maken.

De bottomline hier? Wanneer de effecten bij elkaar opgeteld positief zijn, en bijdragen aan het welzijn van de persoon die ze gebruikt, zouden ze een geneesmiddel kunnen zijn. Iets wat een geneesmiddel is, betekent tegelijkertijd niet dat er geen negatieve bijwerkingen zijn.

Negatieve effecten

Zowel voorgeschreven geneesmiddelen als drugs kunnen verslavend zijn. Dat gezegd hebbende; het verschil tussen "verslaving" en patiëntloyaliteit is een andere discussie die op dit punt ten tonele verschijnt. En beide kwesties hebben zowel op drugs als voorgeschreven medicijnen betrekking.

WELKE DRUGS KUNNEN MEDICINAAL GEBRUIKT WORDEN?

Veel veronderstelde "partydrugs" worden tegenwoordig heronderzocht op hun therapeutische toepassingen. En de meeste ervan bestaan al heel lang. Ze liggen vandaag de dag allemaal onder de loep. De vermeende "antwoorden" op geestelijke aandoeningen, verslaving en pijn worden allemaal heroverwogen.

CANNABIS

Cannabis

Voor het geval je even niet opgelet hebt; er is momenteel wereldwijd een discussie gaande over dit onderwerp. Cannabis als geneesmiddel is zojuist in Duitsland wettelijk gemaakt. Het is legaal in Canada. Het gaat gelegaliseerd worden in Australië, Ierland, en andere landen. De rol van cannabinoïden in het pas ontdekte endocannabinoïde-systeem zet de geneeskundige wereld nu al op zijn kop.

Paddo´s

Paddo's

Paddo's, zoals ze ook wel worden genoemd, zijn niets nieuws onder de zon. Net als cannabis werden ze duizenden jaren voor de 20ste eeuw voor zowel religieuze rituelen als geneeskrachtige doeleinden gebruikt. Evenals veel andere "drugs" zijn ze dikwijls als medicijn onderzocht. Het laatste grote onderzoek naar paddo's vond in de jaren vijftig en zestig plaats. Ze werden in eerste instantie onder de loep genomen als hulpmiddel voor mensen met depressies. Ook werden ze gebruikt bij de behandeling van PTSS of "shellshock", zoals de stoornis destijds genoemd werd. Na de uitbraak van de war-on-drugs verdwenen paddo's echter naar het verborgen partycircuit. Tegenwoordig worden ze wederom onderzocht als behandelmiddel bij psychologische aandoeningen, waaronder depressiviteit en PTSS.

AYAHUASCA

Ayahuasca

Deze drug is afkomstig van een klimplant die in Peru voorkomt en wordt ook wel Yagé genoemd. Ayahuasca is onderzocht als hulpmiddel bij depressie, angst en verslaving. Lopend onderzoek naar de geestelijke gezondheidsaspecten van deze substantie vindt momenteel plaats aan John Hopkins in de VS. Roland Griffiths, de onderzoeker die de interesse voor deze drug weer opwekte, schreef dat het "verbazingwekkend" was hoe deze substantie een positieve uitwerking had op het welbehagen van gebruikers. "Vrijwel alle deelnemers maakten melding van een aanzienlijke positieve verandering van hun instelling en gedrag", schreef hij. "Deze veranderingen werden ook waargenomen door de vrienden, familie en collega's van de participanten. Dat was opmerkelijk".

MESCALINE

Mescaline

Een van de volgende grootste gevechten tegen het ouderwetse drugsbeleid zou best eens kunnen gaan over de medicinale toegang tot mescaline. Mescaline is een van nature voorkomende psychedelische alkaloïde en is afkomstig van de Peyote cactus (naast andere cactussen). Het wordt al eeuwenlang gebruikt door inheemse stammen voor spirituele doeleinden. De drug veroorzaakt diepzinnige ervaringen bij iedereen die het ondergaat. Omdat het nu een illegale status heeft, is het nooit grondig onderzocht op het gebruik bij bepaalde psychiatrische stoornissen. Sommige stoornissen, zoals depressiviteit en alcoholisme, zouden er medicinaal mee behandeld kunnen worden. Dit heeft tot gevolg dat deze drug best wel eens de "nieuwe" LSD zou kunnen zijn, wat betreft microdoseren.

 

         
  Marguerite Arnold  

Geschreven door: Marguerite Arnold
Met jaren van schrijfervaring op zak besteed Marguerite haar tijd aan het onderzoeken van de cannabis industrie en de ontwikkelingen van de legalisatie-beweging.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Facts News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken